Dostupni linkovi

Referendum, nova opcija za deblokiranje Brexita


Ilustracija
Ilustracija

Tri meseca uoči predviđenog datuma izlaska iz Evropske unije, Velika Britanija se nalazi u haosu zbog nemogućnosti dogovora oko plana premijerke Tereze Mej (Theresa May) za buduće trgovinske veza sa blokom i sprečavanje "tvrde" irske granice, oko čega nije dobila željene garancije na samitu EU prošle nedelje, pa je novi referendum sve češće spominjana opcija, pišu svetski mediji.

Novi referendum način za okončanje zastoja

Blumberg (Bloomberg) piše da ideja koja je pre četiri meseca u hodnicima Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva izgledala smešno, sada se ozbiljno razmatra.

“Da li je još jedan referendum izlaz iz blokade Brexita? Govoreći privatno, neki ministri ga stalno pominju. Na konferenciji za novinare u utorak, lideri manjih opozicionih partija pozvali su Vladu da se pripremi za to.

Najznačajnije, premijerki Mej to se pojavilo kao mogući ishod. Ona i dalje kaže da se suprotstavlja toj ideji i da će to smanjiti poverenje u politički proces - ali i samo pominjanje je pomak.“

Blumberg prenosi i argument za drugi referendum koji je izneo jedan ministar i koji je bio jednostavan: ako ništa ne može da prođe kroz Parlament - a izgleda da ništa ne može - pitanje se mora vratiti glasačima.

"Jedan ministar rekao je ove nedelje da želi drugi referendum kako bi jasno potvrdio pristalicama Brexita u Konzervativnoj stranci da alternativa sporazumu Mejove je da uopšte nema Brexita. Čak i Najdžel Faradž (Nigel Farage), bivši lider Britanske stranke za nezavisnist (UKIP) koji je podržao glasanje 2016. godine, pozvao je pristalice da budu spremni na još jedan referendum.”

Blumberg zaključuje da je u prošlosti, pretpostavka o drugom referendumu bila katastrofa za Mejovu, ali da je suštinski gledano to može izvući iz problema.

“Dvostepeno glasanje, gde su ljudi prvi put pitani da li žele da ostanu ili odu, a onda, da li žele da izađu iz EU na osnovu sporazuma Mejove ili bez dogovora o Brexitu, moglo je tumačiti njen plan kao kompromisnu pobedu između dva ekstrema.”

Stranački aktivisti pritiskaju Korbina da podrži novi referendum

Aktivisti Laburističke partije koji žele da odbace Brexit jer veruju da će on sprovođenje levičarskog manifesta učiniti nemogućim pokrenuli su novu kampanju za drugi referendum, piše britanski Gardijan (The Guardian) i ocenjuje da taj potez lidera laburista Džeremija Korbina (Jeremi Corbin) izlaže sve većem pritisku kako bi prestao da pruža otpor novom izjašnjavanju građana.

“Kampanjom upravljaju mladi levičarski laburistički aktivisti na čelu sa Majklom Česumom (Michael Chessum), bivšim članom upravnog odbora aktivističkog pokreta Pro-Corbin Momentum.”

List objašnjava da se u predlogu, između ostalog, navodi da taj potez oslobađa sve veće tenzije unutar laburista i odražava intenzivan pritisak koji primenjuje deo pripadnika koji podržavaju Korbina kao lidera.

“Većina članova partije i pristalica se suprotstavljaju Brexitu i većinski su za drugi referendum, dok se Korbin, doživotni evroskeptik, i neki od njegovih saveznika odupiru, verujući da bi drugi referendum mogao dovesti do velikog gubitka tradicionalnih stranačkih simpatizera u korist UKIP-a.”

Gardijan podseća da poslednja anketa Opiniuma za Observer, koja je rađena nakon što je britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) preživela glasanje o poverenju među njenim poslanicima, uprkos tome što 117 poslanika Torijevaca ne uspevaju da joj pomognu, pokazuje da je podrška Laburistima u odnosu na konzervativce pala sa tri poena pre mesec dana na samo jedan poen, uprkos krizi koja je zahvatila Vladu.

“Na pitanje da li u slučaju da parlament odbije sporazum Mejove, treba da bude još jedan referendum, 46% odraslih u Velikoj Britaniji reklo je da bi trebalo definitivno ili bi verovatno trebalo, protiv je 40 posto... Među zagovornicima laburista 65 posto favorizuje ideju o drugom referendumu naspram 21 posto koji se suprotstavljaju.“

Haos zbog napuštanja EU mogao je lako biti izbegnut

Vašington post (The Washington post) piše da velika politička drama postaje nedeljna, ponekad svakodnevna, pojava. Konzervativci, Laburistička stranka, Parlament i zemlja podeljeni su oko onoga što žele da se desi u narednom periodu - iako se čini da se svi slažu u tome da im se ne dopada predlog Tereze Mej.

Post dodaje da ono što je neuobičajeno je koliko haosa sama Britanija stvara.

"U svakoj fazi gde su vlada i parlament možda pokušali da ublaže tenziju, umesto toga otkrili su opcije koje su povećale potencijal za političku, ustavnu i ekonomsku krizu", ocena je Posta koji dodaje:

"Pregovaranje i planiranje za napuštanje EU - u okviru oba scenarija sa i bez dogovora - bio je najveći napor politike britanske vlade tokom decenija. Vladini zvaničnici su preuzeli ogroman zadatak, koji se dodatno povećavao nakon što su shvatili da se planira i Brexit bez dogovora."

Post ističe i da nakon nekoliko godina loših izbora, putevi koji se trenutno nude izgleda da imaju tendenciju da vode ka većoj političkoj drami, ne manjoj.

"Još jedan referendum o Brexitu bi takođe mogao da se pokaže neizbežnim ako Parlament ne može da prekine zastoj. Ali druga kampanja oko EU verovatno bi zemlju još više podelila.

I nije jasno koje pitanje će biti postavljeno, ko bi mogao da se bavi kampanjom i kako, i da li bi bilo pravno obavezujuće za konačni dogovor vlade (ili ako bi to i mogao biti). Takođe se čini neizbežnim da bi zemlja morala da odloži ovaj Brexit kako bi održala još jedno glasanje."

Tri Brexit izbora, nijedan dobar

Sirota Tereza Mej i njen nespretni plan za Britaniju o napuštanju Evropske unije. Šta god to bilo, njeni kritičari su protiv, ocena je uredništva Njujork Tajmsa (The New York Times).

"Ako bi Britanci pratili nemačku štampu, našli bi predloge u tabloidu Bild da je nezvanični moto britanske politike postao: 'Ako je istinito, onda ne želim da znam'. Ali tvrdokorni konzervativni bregzitovci koji su odlučili da pokušaju da svrgnu premijerku uoči samita Evropske unije ili Laburisti koji uživaju u ismejavanju premijerke najverovatnije ne čitaju Bild ili bilo koje druge "kontinentalne" novine“.

NYT objašnjava i da u jednoj od onih tradicija kojima Velika Britanija obiluje, stranački izazov Mejove morao je biti iniciran sa 48 pisama konzervativnih članova parlamenta.

"Jedno od 48 pisama o kojem se najviše govorilo bilo je pismo Ovena Petersona (Owen Paterson), bivšeg ministra za Severnu Irsku i ujedno vatrenog bregzitovca. Deo je glasio: 'Bila je greška da se Brexit očajnički tretira kao problem koji se rešava, a ne uzbudljiva prilika koju treba iskoristiti. Velika Britanija je peta najveća svetska ekonomija. Mi smo ključni član NATO-a, stalni član UN-ovog Saveta bezbednosti, država Commonwealtha, nuklearna snaga. Mi smo izvor engleskog jezika, opšteg prava i zauzimamo idealnu vremensku zonu za globalnu trgovinu. Ipak, od samog početka pristupili smo ovim pregovorima kao nemoćni i bezvredni pregovarač'.”

U tekstu se dodaje da je Mej kupila vreme, odlažući glasanje o njenom dogovoru ove nedelje i preživevši izazov konzervativaca.

"Prema pravilima, njeni Tori neprijatelji ne mogu započeti još jednu pobunu za godinu dana, i dok su željni da je ponize, oprezni su zbog rušenja cele vlade iz straha od opštih izbora koji bi doveli do staromodnog levičara Koribina i njegove laburističke partije. Dakle, tri osnovne opcije nisu bitno promenjene: ispregovarani sporazum, bez dogovora, ili bez Brexita", stoji u tekstu Tajmsa.

XS
SM
MD
LG