Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sever Kosova ne veruje ni srpskim, ni albanskim političarima


Ulice Severne Mitrovice

Oko 88 odsto građana u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinski srpsko stanovništvo, ne veruje nijednom srpskom političaru na Kosovu, a oko 99 odsto ne veruje nijednom albanskom političaru u državi.

To pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja nevladine organizacije Aktiv iz Severne Mitrovice, koja je u drugoj polovini juna meseca ove godine anketirala 800 ispitanika iz Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Rezultati istraživanja od prošle godine, pokazali su da je nepoverenje građana u srpske političare bilo 78 procenata.

Iz Aktiva navode da rezultati istraživanja nedvosmisleno ukazuju na "krizu poverenja" u društvu na severu Kosova.

Predstavnici srpske zajednice u institucijama Kosova dolaze uglavnom iz Srpske liste. To je, inače, jedini politički subjekat kojeg je Beograd podržao na kosovskim izborima nakon briselskog sporazuma 2011. godine.

Ova lista u Skupštini Kosova sada broji 9 od 10 poslaničkih mesta koja su namenjena srpskoj zajednici, drži tri ministarstva i na čelu je svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu. Srpska lista je, međutim, u martu mesecu zvanično izašla iz vladajuće koalicije nakon privođenja direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marka Đurića u Severnoj Mitrovici, iako ministri i dalje obavljaju svoje funkcije.

Iz Srpske liste za sad nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa da prokomentarišu ovakve nalaze.

Građani na severu Kosova kažu da je nepoverenje u srpske političare rezultat neispunjenih obećanja, ali je ono povezano i sa činjenicom da ne postoji autentični lider na Kosovu među Srbima, „jer se celokupna politika vodi direktno iz Beograda“.

Govore Milica Andrić i Milan iz Severne Mitrovice:

Nepoverenje rezultat neispunjenih obećanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00
Direktan link

Dobar poznavalac političke situacije na Kosovu, Petar Miletić, u izjavi za RSE smatra da i pored ovakih rezultata javnog mnjenja, Srpsku listu čeka svetla budućnost. Kako dodaje, kosovski izbori su u nekoliko navrata na severu bili „obična farsa u kojoj se ne biraju predstavnici slobodnom voljom, već je to uglavnom pod pritiskom i ucenom“.

„Smatram da će još dugo biti na vlasti, a metode su ucene, pritisci, pretnje, zastrašivanja, novac, i sve one metode koje su koristili do sad, koristiće i u buduće. Narod nema snagu da se odupre takvoj vrsti politike i prosto sam sasvim siguran da će i na sledećim izborima rezultat opet biti isti“, ističe Miletić.

Istraživanje Aktiva takođe ukazuje da 66 odsto anketiranih ne veruje u nezavisnost medija, svaki treći ispitanik smatra da je porast ilegalnih aktivnosti najveća bezbednosna pretnja na severu Kosova, a 53 procenata mladih ljudi od 18-29 godina aktivno razmišlja o odlasku sa Kosova.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

  • 16x9 Image

    Maja Fićović

    Novinarstvom se bavi od 1999. Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Prištini. Karijeru započela na radiju Kosovska Mitrovica, gde je danas glavna i odgovorna urednica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG