Dostupni linkovi

Srpska lista: Imamo Vučićevu podršku


Srpska lista će izaći iz Vlade Kosova i ona neće imati našu podršku, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić u Beogradu, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Neće nas uplašiti, ostaćemo na Kosovu, branićemo naše domove i ROSU policija nas neće uplašiti i oterati sa naših prostora“, rekao je Rakić.

Rakić je objasnio da će 10 većinski srpskih opština na Kosovu formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština. Prema njegovim rečima, dijalog u Briselu je garant formiranja Zajednice srpskih opština i to ne predstavlja iznuđen potez.

„Formiranje ZSO nije jednostran već iznuđen potez. Pet godina smo čekali da nam daju nešto što je naše. Formiraćemo ono što su oni potpisali. Videli smo da oni nemaju ni volje ni želje da to urade“, rekao je Rakić.

Dalibor Jevtić, član Predsedništva Srpske liste, rekao je da je odluka donesena jednoglasno.

"Mi smo je danas predočili predsedniku Srbije, on ju je razumeo i podržao", rekao je Jevtić.

Jevtić je dodao i da srpski poslanici u Skupštini Kosova više neće podržavati odluke koje sz inicijativa Vlade Kosova. On je objasnio da je odluka o istupanju iz Vlade donesena ne samo zbog hapšenja Marka Đurića u Mitrovici, a da je to bila samo "poslednja kap".

"Dali smo sve od sebe da svoje raseljene vratimo na svoja ognjišta, a nismo dobili ništa više od deklarativnih izjava", rekao je Jevtić.

On je rekao da će Srpska lista tražiti odgovornost za prekomernu upotrebu sile prilikom hapšenja direktora Kancelrije za Kosovo i Metohiju.

"Razgovarao sam kolegama Albancima u vladi. Pitao sam kakav je to scenario napravljen pa su Đurića vodili ulicama Prištine. Odgovornost mora da postoji za prekomernu upotrebu sile", rekao je Jevtić.

Sastanku su prisustvovali i Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo, rekao je na konferenciji za novinare da „potpuno razume odluku Srpske liste“ o izlasku iz Vlade. Na pitanje novinara da li ovo znači obustavljanje dijaloga u Briselu, Đurić je odgovorio:

„Ono što ste juče mogli da vidite u Prištini i u Kosovskoj Mitrovici je stav Prištine i dela međunarodne zajednice o dijalogu. Ja tu nemam više šta da dodam“, rekao je Đurić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je jutros za RTS da će predstavnici te liste odluku doneti nakon konsultacija sa Vučićem.

On je rekao i da su se srpski građani protekle noći samoorganizovali i ponovo na severu Kosova postavili barikade.

Marko Đurić uhapšen je juče u severnom delu Mitrovice, kada je policija ušla u prostorije Mitrovačkog dvora, gde se održavao okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Đurić je posle prebačen u Prištinu, a nešto kasnije udaljen sa teritorije Kosova.

XS
SM
MD
LG