Dostupni linkovi

Sa Srpskom listom ili protiv Srba


Predstavnici Srpske liste na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije u Beogradu, ilustrativna fotografija

Srpska lista je uzurpirala politički prostor koji treba da zauzima srpska zajednica na Kosovu i praktično, ko god ima bilo kakvo drugačije mišljenje, taj ne može da kaže ono što misli a da pre toga ne bude satanizovan u provladinim srpskim medijima - ovako kosovski analitičari objašnjavaju poslednju komunikaciju između zvaničnika Srpske liste na Kosovu, srpskih nevladinih organizacija, ali i predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu.

Sve je počelo kada je episkop raško-prizrenski Teodosije uputio otvoreno pismo predsedniku Srbije u kojem je naveo da bi podela teritorija dovela do iseljavanja Srba sa Kosova i stradanja kulturne baštine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na to odgovorio kako SPC na Kosovu, iako neće etničke granice, hoće da joj "kosovska država" isplati 650.000 evra. Kako je iguman Sava Janjić izjavio, radi se o kiriji za korišćenje objekta u vlasništvu SPC u Prištini u kojem je smeštena kosovska Agencija za borbu protiv korupcije ali u iznosu od oko 280.000 eura.

U odbranu Aleksandra Vučića od SPC stala je i Srpska lista na Kosovu, što je primetio i iguman Sava Janjić, navodeći na Fejsbuku kako su predstavnici "Srpske liste vrlo hitro potrčali da bace kamen na vladiku Teodosija", na šta je Srpska odgovorila da je Vladika Teodosije "bacio kamen na Aleksandra Vučića".

Poslednja reakcija Srpske liste je i na otvoreno pismo predsedniku Srbije nevladine organizacije Srpski nacionalni forum (SNF), koja okuplja intelektualce na Kosovu, a u kojem potpisnik Momčilo Trajković navodi kako Vučić nije ispunio "ama baš ništa" što je obećao na sastanku s delegacijom SNF u januaru. Obećanja su se ticala i pronalaska ubice Olivera Ivanovića, srpskog političara sa Kosova.

Srpska lista je Trajkovića nazvala "samoproglašenim intelektulacem, koji je iznoseći osam laži, direktno i nedvosmisleno udario na sopstveni pregovarački tim i sopstvenog predsednika, na vrhuncu borbe za pitanje Kosovo za Srbe i Srbiju".

Satanizovanje neistomišljenika: Petar Miletić
Satanizovanje neistomišljenika: Petar Miletić

Kosovski analitičar Petar Miletić smatra da svako ko drugačije razmišlja od Srpske liste bude satanizovan u srpskim medijima i pre nego iznese mišljenje. Dodaje da se čak i onima koji se slože sa Srpskom listom, ali ako nisu u njoj ne dopušta da iznose bilo koji stav a da to ne bude osuđeno.

"S time se susrela i Eparhija raško-prizrenska koja je iznela stav protiv podele Kosova, i Rada Trajković i Momčilo Trajković, svi oni koji nisu u Srpskoj listi a koji iznesu neki stav koji se ne dopada vladajućoj strukturi, oni budu tako dočekani. To, naravno, dodatno produbljuje jaz u srpskoj zajednici, ali to za nas nije ništa novo. Odgovornost za srpsku zajednicu na Kosovu ima Srpska lista, odnosno Srpska napredna stranka, i ona je jedina odgovorna za dobar ili loš položaj srpske zajednice na Kosovu, a ja mislim da je loš", kaže Miletić.

Politikolog iz Šilova Ljubomir Stanojković smatra da je ovakva situacija nastupila s obzirom da deluje da je konačan rasplet odnosa Srbije i Kosova na vidiku.

"Kako se taj rok sve više približava, čini mi se da stavovi i mišljenja pojedinaca, nekih institucija, pa čak i predstavnika političkih subjekata na Kosovu zapravo ne mogu da dođu do izražaja. Jednostavno, sve je u rukama Vučića, da on o svemu odlučuje, da se on o svemu pita, da on jedino zna da jedino zapravo on može da reši priblem, barem kada je u pitanju srpska strana, odnosno srpska zajednica u dijalogu Beograda i Prištine", kaže Stanojković.

On dodaje kako deluje da niko sa strane ne bi trebao da im smeta u rešavanju problema, jer "smatraju da su bogom dani".

"Srpska zajednica se uopšte ne pita, i kada se ne pita, onda su tu lutanja, problemi i svađe, nema zdrave komunikacije unutar zajednice, već prepucavanja, otvorena pitanja, saopštenja bez direktnih razgovora i otvorene komunikacije kako bi se na pravi način predstavili interesi srpske zajednice", ističe Stanojković.

Srpska zajednica na Kosovu je zastupljena u institucije kroz Srpsku listu koja je na zadnjim lokalnim i parlamentarnim izborima na Kosovu izašla uz "blagoslov" Beograda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG