Dostupni linkovi

Tači: Veličanje dželata ne ide sa porukama mira


Vučić je u Severnoj Mitrovici kazao da je Milošević bio veliki srpski lider sa najboljim namerama, ali sa mnogo lošijim rezultatima
Vučić je u Severnoj Mitrovici kazao da je Milošević bio veliki srpski lider sa najboljim namerama, ali sa mnogo lošijim rezultatima

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu dokaz je da se lideri Srbije i dalje vode metodama Slobodana Miloševića, ocenjuju zvaničnici Kosova. Veličanjem Miloševića, dodaju iz Vlade Kosova, Vučić je pregazio principe angažovanja za dobrosusedske odnose i postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma.

Na govor predsednika Srbije u kome je on Slobodana Miloševića nazvao “velikim liderom sa najboljim namerama” u ponedeljak je reagovala i Evropska unija.

​Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u ponedeljak u Prišitni da je Vučić govorio o miru i razumevanju, dobrosusedstvu i potrebi o sporazumu sa Albancima. Ali istovremeno i o veličanju Slobodana Miloševića, odgovornom za genocid na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, i za ratove u Sloveniji i Hrvatskoj, što ne ide jedno sa drugim.

„Veličanje figure dželata Balkana, Slobodana Miloševića i ostalih generala, i poruke o miru i razumevanju, ne idu paralelno jedna s drugom. Prema tome ocenjujem da je to bio jedan pogrešan stav, nepotreban, i koji ni malo ne pomaže kreiranju bolje atmosfere u dijalogu. Kada se pominje Slobodan Milošević, pominje se najveće zlo nakon nacizma u Evropi“, kazao je Tači na konferenciji u Prištini.

Veličanje figure dželata Balkana, Slobodana Miloševića i ostalih generala, i poruke o miru i razumevanju, ne idu paralelno jedna s drugom: Hašim Tači
Veličanje figure dželata Balkana, Slobodana Miloševića i ostalih generala, i poruke o miru i razumevanju, ne idu paralelno jedna s drugom: Hašim Tači

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Severnoj Mitrovici kazao da je Milošević bio veliki srpski lider sa najboljim namerama, ali sa mnogo lošijim rezultatima.

“Nе zato što jе on to žеlеo, vеć zato što žеljе nisu bilе rеalnе, a intеrеsе i tеžnjе drugih naroda zanеmarili smo i potcеnili. I zbog toga smo platili najvišu i najtеžu cеnu.“ Dodao je da je nakon Miloševićevog govora na Gazimestanu, Srbija prošla kroz ratove “nе svojom, ali nе isključivo i tuđom krivicom".

“Zvanično i nеzvanično, pomagali smo braći, Srbi su ginuli, za Knin, za Sarajеvo, za Prištinu”, kazao je.

Politički savetnik premijera Kosova, Haljilj Matoši, kazao da je Vučić veličao Miloševića, koji je bio optužen za genocid i ratne zločine i bio „ideolog konsensualnog fašizma Srbije devedesetih godina“.

„Radi se o populizmu koji, mekše rečeno, dokazuje da se aktuelni predsednik Srbije nije odvojio od mentaliteta agresije nad Kosovom, ali je pokušao da omekša tu retoriku. Pominjanje Miloševića, pohvale njemu, objektivno bi trebalo da služe kao alarm EU i svom demokratskom svetu, zato što je u suprotnosti sa integracionim duhom regiona“, kazao je Matoši.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji kazao je da je bio protiv Vučićeve posete Gazivodama pošto smatra da ona ne doprinosi miru i dijalogu. Međutim, poseta je dozvoljena zbog insistiranja međunarodnih partnera.

„Ipak, dobro je što je došlo do ove posete, jer je još jednom dokazano da lideri Srbije nastavljaju tradiciju Slobodana Miloševića. Ne dolaze da pomognu i zaštite Srbe na Kosovu, već da promovišu sebe. Kao i uvek, starom retorikom protiv mirovne budućnosti“, reagovao je Veselji.

Zamenik premijera Kosova i potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj, prokomentarisao je na Tviteru da Vučić igra opasne igre na Kosovu, koristeći se se Miloševićevim vodičem.

„Srbija se vraća svojoj mračnoj prošlosti i EEAS (Evropska služba za spoljna pitanja) mora odmah da osudi takvu politiku. Ova poseta dovodi u sumnju ulogu EU u dijalogu, ukoliko od posrednika postaje svoj potkopač“, napisao je Hodžaj.

"Miloševićev Gazimestan bio je uvod u novo poglavlje, ratnim sredstvima", podseća Visar Imeri
"Miloševićev Gazimestan bio je uvod u novo poglavlje, ratnim sredstvima", podseća Visar Imeri

Visar Imeri, potpredsednik opozicione Socijaldemokratske partije, kazao je da je Milošević 1989. izabrao Gazimestan kako bi se predstavio kao zaštitnik srpskog naroda na Kosovu, dok je 2018. Vučić izabrao sever Kosova da isto to uradi.

„Nove okolnosti, isti cilj, drugačija metoda. Miloševićev Gazimestan bio je uvod u novo poglavlje, ratnim sredstvima. Rezultat je poznat. Vučićev sever Kosova teži novom poglavlju, mirovnim sredstvima, u dogovoru sa Hašimom Tačijem. Rezultat nije poznat“, napisao je Imeri, dodajući da je Vučićev defile po severu Kosova imao za cilj demarakciju „njegove teritorije“, a da su mu to omogućili kosovski rukovodioci.

EU o Vučićevom govoru o Miloševiću: Nema prostora za pohvalu

Evropska unija regovala je u ponedeljak na govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu, gde je on Slobodana Miloševića nazvao “velikim liderom sa najboljim namerama”.

Maja Kocijančič, portparolka EU nadležna za Zapadni Balkan ocenila je da se “ne sme ostaviti nikakav prostor za dvosmislenost ili pohvalu” za one koji su podržali Miloševićevu politiku i njegove akcije. “Odluke domaćih i međunarodnih sudova u ovom pogledu su vrlo jasne”, istakla je ona.

Briselska portparolka je istakla da svi na Zapadnom Balkanu imaju evropsku perspektivu i stoga će morati da se pridržavaju principa EU, što podrazumeva pomirenje i dobrosusedske odnose.

“Pomirenje, normalizacija i dobrosusedski odnosi će biti mogući samo ako se prevladaju i odbace politike prošlosti, koje su, kao što znate vrlo dobro, dovele do decenije bede i patnje u regionu Zapadnog Balkana, kao i tamošnjih ljudi”, poručila je Kocijančič.

S tim u vezi citirala je reči predsednika Evropske komisije, Jean-Clauda Junckera koji je nedavno ocenio da “nacionalizam nikad nije rešavao već je stvarao probleme”.

Hrvatska: Opozicija oštro o Vučiću, Vlada smiruje

Vučićeve pohvale Slobodanu Miloševiću i njegovom dobrim namjerama u govoru u Severnoj Mitrovici izazvale su oštre reakcije u Hrvatskoj. Predsednica poručuje da ga treba ignorisati, iz Vlade smiruju situaciju, a najžešći su iz opozicije, što desne, što leve.

Iako su mediji, javnost i opozicija osudili Vučićeve pohvale na račun Slobodana Miloševića i izjave kako u Kninu nikada nije bilo šahovnice, državni vrh poručuje da ga treba ignorisati.

„Želimo dobre odnose sa Srbijom i sa srpskim narodom. Ja naravno osobno želim stabilnost i sigurnost srpske zajednice ovdje u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji, i uopće neću dopustiti da mi gospodin Vučić nameće bilo kakve teme kojima bih se trebala baviti, niti ću se spuštati na tu razinu da komentiram njegove govore, jer mislim da on sam o sebi najbolje govori“, izjavila je medijima predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvatska Vlada je Vučićeve izjave ocenila kao jalove provokacije koje ne mogu promeniti istorijske činjenice. "Takve izjave nažalost su nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice", saopšteno je iz Banskih dvora.

"Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije 'najbolje namjere', onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena", smatraju Banski dvori. "Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njezino vodstvo i njezina javnost s time suoče i usvoje europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa", zaključuje se u priopćenju.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji se pre može svrstati među jastrebove nego među golubove u Vladi, kaže da se Vučiću u Hrvatskoj pridaje previše pažnje.

„Mislim da se trebamo baviti pitanjima koja su važna za naš gospodarski rast i prosperitet u Republici Hrvatskoj. Previše se pozornosti posvećuje predsjedniku jedne susjedne zemlje“, kazao je Medved medijima u Hrvatskoj.

Socijaldemokratski evrozastupnik i bivši ministar spoljnih poslova Tonino Picula u izjavi za Hrvatsku radio-televiziju Vučićevu oštru retoriku vidi kao pokušaj da se nađe druga strategija kada mu je propao pokušaj razmene teritorija s Kosovom.

„Vučić osjeća da vrijeme curi i da ne uspijeva nametnuti maksimalističke interese Srbije koji bi ovoga trenutka izgledali kao razmjena teritorija da se dobije bar nešto, i sada naravno pribjegava politici koja ga već unaprijed oslobađa odgovornosti za rezultat koji će biti neizbježan.“

Na tom fonu i deo medija u Hrvatskoj Vučićevu žestoku retoriku i hvaljenje Miloševića tumače kao pokušaj da se na taj način skrene pažnja sa propasti njegove ideje promene granica. Razlike su jedino u tome da ga deo medija vidi kao sledbenika Miloševića, a deo kao nastavljača politike Vojislava Šešelja.

Nesmotrene Vučićeve izjave: Dejan Jović
Nesmotrene Vučićeve izjave: Dejan Jović

Politički analitičar Dejan Jović kazao je za jednu privatnu televiziju kako je Vučićeva izjava da nikada u Kninu nije bilo šahovnice „pogrešna, nesmotrena i neoprezna“, jer je šahovnica bila u grbu socijalističke Hrvatske – kao što su, dodajmo,'4 S' bili u grbu socijalističke Srbije.On ne misli da je Vučićev govor bio pohvala Miloševića i njegove politike, već da je to bila - kritika Miloševića.

„Mislim da je ipak važno da je srpski predsjednik napravio neku vrstu odmaka i kritike te politike. Možda nedovoljno jasno, pritom je sigurno napravio pogreške. Mislim da je taj govor trebao biti puno precizniji. Otvara ga napadima sa mnogih strana, ali mislim da je ipak prilično važna poruka da je i to bio sastavni dio govora.“

Miro Bulj je u ime opozicionog Mosta zatražio prekid diplomatskih veza sa Srbijom i blokiranjepregovora o priključenju Srbije Evropskoj uniji. Bulj, koji je zapamćen po dovikivanju Vučiću tokom njegovog proletnjeg boravka u Zagrebu, optužio je Vučića da – kao i u ratu – nastavlja stvarati sukobe između Hrvata i Srba u Hrvatskoj, uprkos činjenici da se 9.000 Srba borilo na hrvatskoj strani. Plenković šuti jer se dodvorava predsedniku Samostalne demokratske srpske stranke i članu vladajuće koalicije Miloradu Pupovcu, a – zašto šuti predsednica?

„Zbog toga što je ona tome četniku, tom zločincu prostrla crveni tapet (tepih). Morbidno je, žalosno i bolno da se u Hrvatskoj vodi takva anacionalna politika dodvoravanja nekakvom četniku Aleksandru Vučiću.“

Predsednica opozicionog levoliberalnog Glasa Anka Mrak Taritaš kazala je kako Vučićeve izjave nisu dobre ni za Hrvatsku ni za Srbiju i da nas vraćaju u devedesete, da je diplomatska nota prema Srbiji potrebna, ali da zaoštravanje retorike ne bi koristilo nikome.

Prvi su na Vučićev govor na društvenim mrežama reagovali bivša premijerka Jadranka Kosor i socijaldemokratski disident i bivši pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, prozivajući hrvatsku predsednicu što je u proleće ugostila Vučića u Hrvatskoj.

„Veličanjem Miloševića Vučić je danas opet ponizio žrtve njegovog režima“, kazala je bivša premijerka.Ali, dodala je,„to je taj isti Vučić koji je u RH nedavno primljen s počastima bez isprike zbog njegove osobne potpore Miloševićevoj politici u vrijeme agresije i na Hrvatsku ina BiH.“

Glavašević je kazao da je Vučićev govor potvrdio da on nije prijatelj Hrvatske, a hrvatskoj predsednici koja je Vučića pozvala u Zagreb poručio je – neka se srami.

Manji koalicioni partner u vladajućoj većini - Hrvatska socijalno-liberalna stranka - traži sastanak koalicionih partnera povodom Vučićevih izjava i jasnu reakciju Milorada Pupovca. Druge stranke nisu reagovale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG