Dostupni linkovi

EU o Vučićevom govoru o Miloševiću: Nema prostora za pohvalu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Severnoj Mitrovici
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Severnoj Mitrovici

Evropska unija je regovala na govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu, gde je on Slobodana Miloševića nazvao “velikim liderom sa najboljim namerama”.

Maja Kocijančič, portparolka EU nadležna za Zapadni Balkan je ocenila da se “ne sme ostaviti nikakav prostor za dvosmislenost ili pohvalu” za one koji su podržali Miloševićevu politiku i njegove akcije. “Odluke domaćih i međunarodnih sudova u ovom pogledu su vrlo jasne”, istakla je ona.

Brisleska portparolka je istakla da svi na Zapadnom Balkanu imaju evropsku perspektivu i stoga će morati da se pridržavaju principa EU, a što podrazumeva pomirenje i dobrosusedske odnose.

“Pomirenje, normalizacija i dobrosusedski odnosi će biti mogući samo ako se prevladaju i odbace politike prošlosti, koje su, kao što znate vrlo dobro, dovele do decenije bede i patnje u regionu Zapadnog Balkana, kao i tamošnjih ljudi”, poručila je Kocijančič.

Kocijančić je s tim u vezi citirala reči predsednika Evropske komisije, Jean'-Clauda Junckera koji je nedavno ocenio da “nacionalizam nikad nije rešavao već je stvarao probleme”.

XS
SM
MD
LG