Dostupni linkovi

Vučić u Severnoj Mitrovici: Rešenje nije na vidiku


Vučić: Neću da menjam granice, već prava kosovskih Srba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Vučić: Neću da menjam granice, već prava kosovskih Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je u nedelju dvodnevni boravak na Kosovu, a tokom obraćanje građanima u Severnoj Mitrovici istakao je da će se boriti za svakog Srbina koji tu živi, postavljajući pitanje - gde su nam granice?

Predsednik Vučić izjavio je da za Srbe na Kosovu želi da postigne veća prava, ali da zbog tih prava moraju da se učine kompromisna rešenja.

U svom najvažnijem govoru u životu, kako ga je prethodno okarakterisao, Vučić je u Severnoj Mitrovici dodao da je priznanje Kosova od strane Srbije, "notorna laž".

Na početku govora je kazao i da je Slobodan Milošević bio veliki lider sa dobrim namerama ali nerealnim željama.

“Milošеvić jе bio vеliki srpski lidеr, namеrе su mu svakako bilе najboljе, ali su nam rеzultati bili mnogo lošiji. Nе zato što jе on to žеlеo, vеć zato što žеljе nisu bilе rеalnе, a intеrеsе i tеžnjе drugih naroda zanеmarili smo i potcеnili. I zbog toga smo platili najvišu i najtеžu cеnu. “

Vučić: Ne govore istinu da hoću da menjam granice

"Rešenje nije na vidiku", konstatovao je predsednik Srbije.

„Kada vam pričaju kako hoću da menjam granice, ne govore vam istinu, jer granice danas... A gde su nam granice? Zna li ko? Mi mislimo jedno, Albanci mnogobrojniji i mnogo jači na Kosovu misle drugačije, jedan deo sveta misli jedno, drugi deo sveta misli drugo", istakao je Vučić.

"Ustvari, hoću da menjam vaša prava, i da uradimo sve što možemo i da sačuvamo sve što možemo na Kosovu i Metohiji. Jer nam situacija nije ista kao što je bila ni pre 30 ni pre 50 ni pre 60 godina. Hoću da za vas osvojimo sva ona prava koja vam pripadaju, vaša prava na život, na rad, na slobodu, sigurnost, kretanje, učenje i lečenje. Iako zbog tih prava moramo da učinimo kompromise, i mi i Albanci, jer bez toga mira nema, uvek ću to da uradim. Samo nemojte to da zovete pogrešnim imenom, nemojte da slušate kuknjavu o razbijanju srpskog jedinstva jer je ono razbijeno pre više od šest vekova“, kazao je on.

„Kada izgubite rat, za to se plaća cena, visoka, najviša. A mi Srbi se i danas pravimo kao da se ništa nije dogodilo, pravimo se kao da nismo sami sopstvenim glupostima i pod pritiskom zapadnog sveta učestvovali u dokazivanju sopstvene krivice i za sukob na KiM. Jesmo li mi, ili neko drugi, braćo i sestre, isporučili bivšeg predsednika Srbije?“.

Dodao je da je najgore od svega to što su svi oni koji su to činili „i danas bi da drže pridike i lekcije“.

„Mislite da granica koje smo sami postavili sa carinskim punktovima na Jarinju i Brnjaku, koje dele Srbe i Srbe može lako da se skloni? Nema lakog sklanjanja prelaza, nigde i nikada. U takvim uslovima možemo li da dobijemo rešenje koje za nas nije ponižavajuće i šta i koji su to naši ciljevi i smernice u delovanju narednih meseci i godina? Hoćemo li dogovor sa Albancima ili produžetak agonije u kojoj svakako gubimo sve? Pitanje je samo vremena, za godinu, pet ili deset. A imamo li bilo kakvu šansu ovde na Kosovu bez kakvog takvog dogovora sa Albancima, imaju li je Srbi južno od Ibra, čak i ako je Srbi na severu, kakvu takvu imaju?“, naveo je Vučić.

On je kazao da u Briselu nema nikakvog nacrta rešenja, da nije ni blizu.

„Ali po prvi put činimi se da dobro znamo i da moramo da razgovaramo i da pokušamo da naše odnose uredimo. I nisam po tom pitanju nikakav optimista“.

Vučić kaže da je njegova ideja za sutra i za budućnost Srbije i Srba, da sačuva svoj narod, svoju zemlju, institucije, mir i da se pokuša da se uspostave mostovi poverenja sa Albancima.

Građani Severne Mitrovice o Vučićevoj poseti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
Direktan link


„Da težimo dogovoru čak i kada znamo da je gotovo nemoguće, jer sve drugo nas vodi u ambis i katastrofu“.

Kazao je da želi da veruje da posle vekova ratovanja mogu da nastupe vekovi pristojnih, racionalnih a za 50 godina i prijateljskih odnosa sa Albancima.

Kazao je da za bolji život i Srba i Albanaca u EU nema prečica, i da će narodi moraju da žive zajedno jedni pored drugih.

Kazao je da će nekada neko u budućnosti morati da postigne komprimis sa Albancima.

„Priče o tome kako ćemo nekim drugačijim svetskim okolnostima mi da im vratimo milo za drago, a da taj trenutak samo što nije došao, su bajke za malu decu, ispričane i sa tragičnim krajem. Baš kao i albanske priče kako će dokusuriti Srbe“, naveo je Vučić, dodajući da neće biti lakih rešenja ni za jednu stranu, ali da će biti života i više dece.

„Rešenje nije na vidiku, ali se nadam i bogu molim da ga makar u narednih 10-20 godina bude. Sve drugo bi značilo kraj našeg postojanja na KiM“.

Dodao je da će, kada rešenja bude bilo, ono biti saopšteno u Mitrovici i nigde drugo.

Vučić je kazao da je narodu na Kosovu doneo investicioni plan za 10 srpskih opština južno i severno od Ibra, kako da se unapredi ekonomija i životni standard, obećao da će da se ulože stotine miliona eura, ponovio je izdvajanje 13 miliona eura za Trepču, 10 miliona eura u bolnicu u Severnoj Mitrovici, nove vrtiće, vodovode, puteve. Izrazio je spremnost i da se uveća kosovski dodatak za zaposlene u javnom sektoru na Kosovu a kako bi se Srbi podstakli da ostanu.

„To niko ne može da nam zabrani, niko iz onog sveta koji bi voleo da Srbije ovde nema“, dodao je.

„Potrebni ste celoj našoj Srbiji, svima nama sebičnima, koji vas ovde najugroženije molimo da ostanete na svojim ognjištima i da tražite od nas sve što je realno, moguće i što možemo da učinimo“, istakao je Vučić.

On je ponovio da želi mir i da će pružati ruku 'makar stalno ostajala u vazduhu'.

Blokade na putevima

Prema planu posete Vučić je trebalo da poseti i multietničko selo Banje u Dreničkom kraju, ali je nekoliko stotina kosovskih Albanaca blokiralo put ka tom selu u Srbici, nakon čega je premijer Kosova povukao dozvolu sa posetu tom regionu.

Na putu su bile postavlljene građevinske mašine i okupljeni Albanci su bili odlučni da spreče Vučića da ode u Banje, gde živi i srpsko stanovništvo.

Uprkos zabrani, predsednik Srbije je krenuo ka tom selu, ali je kosovska policija zaustavila kolonu i zabranila dalji put ka Banjama.

Blokade na Kosovu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00


Vučić se okupljenim meštanima u selu Banje obratio putem telefona, navodeći da mu je žao što nije mogao da ih poseti „jer to nisu želele prištinske vlasti“.

„Nisam mogao da prođem dalje, a i ne želim da ugrozim vas i vašu bezbednost, i zato vas molim da se vi Srbi u Banjama držite najsnažnije što možete. Vaša država biće uz vas“, kazao je Vučić.

Vučić je prethodno izjavio da "stvari treba da se rešavaju rečima i pameću, a ne oružjem".

"To govori da oni boluju od istih bolesti od kojih smo i mi bolovali. Nadam se da ćemo mi biti u stanju sebe izlečimo i mnogo pametnijim sredstvima, rečima, razgovorom, snažnom ekonomijom, pameću, oruđem", rekao je Vučić.

Evropska unija (EU) saopštila je da izražava žaljenje zbog odluke o otkazivanju posete predsednika Vučića u selo Banje.

“Tražimo od svih odgovornih da održavaju red i obezbede sigurne puteve tokom dana. Potpuna posvećenost očuvanju mira i sigurnosti ljudi na Kosovu i narodu Srbije, mudrosti i smirenosti je ono što je sada potrebno”, izjavila je Maja Kocijančić, portparolka EU naldežna za Zapadni Balkan.

Portparokla EU je ocenila da je poseta Aleksnadra Vučića Kosovu održana u mirnoj atmosferi “uz punu podršku svih nadležnih organa”, sve do trenutka kada je došlo do blokade puta koji vodi ka selu Banje.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da je povukao dozvolu Ministarstva spoljnih poslova da Vučić poseti region Drenice gde se nalazi i selo Banje.

"Sigurnost građana iznad svega. Povukao sam dozvolu Ministarstva spoljnih poslova o poseti srpskog predsednika regionu Drenice. Odluka odmah stupa na snagu”, saopštio je Haradinaj na Fejsbuku.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je odluka Vlade Kosova o otkazivanju posete selu Banji doneta usled novih okolnosti i radi očuvanja bezbednosti građana, kao i same delegacije srpskog predsednika. On je međutim kazao da protesti i blokade ne doprinose mirovnom procesu.

„Kao Predsednik Kosova, potpuno razumem reakciju građana Drenice koji su izrazili pravedno protivljenje protiv takve posete. To pokazuje da su bol i ratne rane još uvek sveže. Ali, u vreme kada vršimo napore za mir i pomirenje, protesti i blokada puteva ni malo nam ne pomažu. Prema tome, razumem razočarenje građana srpske zajednice u selu Banje zbog nemogućnosti realizacije ove posete“, napisao je Tači na Fejsbuku.

„Svi trebamo da se suzdržimo i pokažemo minimalnu kulturu za razumevanje i komunikaciju. Moramo se izdići iznad sebe, iznad rana i mnogih bolova. To moramo da uradimo zarad mira i pomirenja“.

Na smirivanje situacije pozvao je i KFOR.

"Što se tiče trenutne situacije na Kosovu, KFOR radi u koordinaciji sa institucijama na Kosovu i policije Kosova, kako bi osigurala bezbednost predsednika Srbije", kaže se u saopštenju KFOR-a, uz napomenu da "niko ne preti Vučiću i da je njegova sigurnost zagarantovana".

"Što se tiče protesta na putu za Banja, KFOR je u bliskom kontaktu sa Policijom Kosova kako bi se uklonile blokade i obnovila sloboda kretanja".

KFOR podsća da radi na tome da se sprovode mirno, ali je spreman da interveniše u skladu sa svojim mandatom, ukoliko je to potrebno.

Tokom dana, nekoliko novinarskih ekipa iz Srbije prijavilo je napade na putevima koji su bili pod blokadom. Incidentne situacije doživele su reporterke Insajdera, Dojče velea i novinari Tanjuga.

Inače, region Drenice bio je poprište oružanog konflikta tokom 1998. i 1999. godine. Do eskalacije sukoba došlo je u martu 1998. kada je počela trodnevna borba srpskih vojnih i policijskih snaga sa porodicom komandanta OVK-a Adema Jašarija u Prekazu. Tom prilikom, u kući Adema Jašarija ubijeno je više od 50 članova porodice.

Vučićeva poruka sa Gazivoda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00


U pozivu na blokadu koji je uputilo Udruženje ratnih veterana na Kosovu, ogranak u Srbici, između ostalog se navodi:

“Predsednik države koja je ubijala, masakrirala, i izvršila nasilje nad nedužnim narodom, od tek rodjene bebe pa do starije dobi, dolazi a bez toga da traži izvinjenje. Dignite se na noge svi kako bi sprečili Vučića da zgazi u Drenic”, navodi se u saopštenju a citiraju kosovski mediji.

Predsednik udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova Husni Gucati kazao je okupljenima da Vučić prvo treba da traži izvinjenje za ubistva i genocid, a posebno za ona u dreničkom regionu. Kako je rekao, i dalje se kao nestalih vode 1.600 osoba, od kojih njih 128 je iz regiona Drenice.

Protestima se pridružio i gradonačelnik Srbice (Skenderaj) Bekim Jašari koji je ovom prilikom rekao da se solidariše sa građanima njegove opštine.

„Ne može da prođe predsednik Srbije pre nego što zatraži izvinjenje zbog nasilja, masakra koji su se desili tokom 1998. i 1999. u celoj našoj zemlji. To nema nikakvog smisla“, kazao je Jašari, dodajući da su se građani mobilizirali na svim stranama kako bi sprečili Vučićev prolazak.

Tokom dana predsednik Srbije je položio venac na mestu na kojem je početkom ove godine ubijen Oliver Ivanović, jedan od vodećih lidera kosovskih Srba i predsednik Građanske inicijative "Sloboda Demokratija Pravda".

Vučić je prethodno u nedelju ujutro posetio Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica.

"Ja sam vam zahvalan što ste sačuvali ovaj zdravstveni centar i od njega napravili možda najznačajniju instituciju naše države i našeg naroda na celom Kosovu i Metohiji", poručio je predsednik Srbije.

"Ova bolnica mora da uzgleda još mnogo bolje i mnogo modernije. Izgradićemo hirurški blok. Samo on će biti u vrednosti iod 5,5 mil. evra. Građevinski ćemo rekonstruisati sve zgrade ovde, u okviru kliničko-bolničkog centra. Spremni smo ovde kao država da uložimo samo u Kosovskoj MItrovici 10 miliona evra, kako bi ova bolnica bila primer kako treba da izgleda moderno, savremeno opremljeno mesto za negu i lečenje ljudi", rekao je Vučić.

"Mi moramo kao narod da pokažemo zrelost, danas veću nego ikada. Javili su mi da su Albanci sada na drugom mestu blokirali moj put prema Banjama. To govori da oni boluju od istih bolesti od kojih smo mi bolovali, Nadam se da ćemo mi biti u stanju sebe da izlečimo, i da mnogo pametnijim sredstvima - rečima, razgovorom snažnom ekonomijom, pameću a ne oružjem, rešavamo stvari. Boriću se još snažnije opredeljen i za očuvanje kmira i srpskih institucija i srpskog naroda na KiM", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u subotu političkim predstavnicima Srba na Kosovu kako nije siguran da će borba za pronalaženje rešenja za Kosovo uroditi plodom i da je sve uvereniji da je to teško, gotovo nemoguće postići, ali da ne treba odustati od pokušaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG