Dostupni linkovi

Hodžaj: Vučićeva poseta kao Miloševićeva Gazimestanu


Enver Hodžaj
Enver Hodžaj

Zamenik premijera Kosova i potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj izjavio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Gazivodama nalik poseti Slobodana Miloševića Gazimestanu 1989.

"Slike odatle su slike srama i šovinizma. Ovo je dokaz da EEAS (Evropska služba za spoljne poslove) promoviše antievropsku politiku na Balkanu", napisao je Hodžaj na Tviteru.

"Bio sam protiv njegove posete Gazivodu i još uvek joj se snažno protivim", naveo je.

Vučić je u petak uveče najavio da će ipak posetiti Kosovo, a prvo Gazivode, nakon što je u petak odbio sastati se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, zbog odluke kosovskih vlasti, koja je kasnije ipak promenjena, da mu ne odobre posetu.

Kosovske vlasti su u petak uveče promenile odluku o zabrani predsedniku Srbije da poseti Gazivode. U petak uveče je odobren prvobitni plan njegove posete Kosovu, potvrdio je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

"Poseta je odobrena. Ovo nije moja odluka, već odluka Vlade Kosova. Imali smo pritisak od Evropske unije (EU) i saveznika, tako da nismo imali drugi izbor", rekao je Pacoli za kosovske medije.

"Ponovo smo razmotrili zahtev i plan je odobren u skladu za prvobitnim zahtevom i u skladu sa pravilima poseta visokih zvaničnika u skladu sa Briselskim sporazumom", pojasnio je Pacoli.

XS
SM
MD
LG