Dostupni linkovi

Vučić: Posetiću Kosovo, prvo na Gazivode


Aleksandar Vučić u Predsedništvu Srbije, arhivska fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u subotu i nedelju, 8. i 9. septembra, ići na Kosovo i da će svoju posetu početi obilaskom Gazivoda.

"Očekujem, razume se, da sve protekne mirno i da se obratim ljudima i kažem koliko je jezero značajno za Srbe i Albance. Gazivode smatramo srpskim resursom, koji bi koristili Srbi i Albanci. Hteli smo da se o tom pitanju dogovaramo. Želimo da uspostavimo više poverenja između Srba i Albanaca", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zgradi Predsedništva u Beogradu.

U tom zdanju obratio se javnosti u petak uveče, pošto je doputovao iz Brisela, gde se tokom prepodneva, kada je bilo predviđeno održavanje nove runde dijaloga Srbije i Kosova, sastao sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom Evropske unije i posrednicom u dijalogu Beograda i Prištine.

Odbio je, međutim, da razgovara sa predvodnikom prištinske delegacije, kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, jer mu nije omogućena poseta akumulacionom jezeru Gazivode na severu Kosova.

Zašto je važno jezero Gazivode?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Aleksandar Vučić je rekao i da se dijalog sa Kosovom, kojim posreduje Evropska unija, ne može prekinuti.

"Ne možete birati sa kim razgovarate, sa prijateljem ne postižete mir, jer ga već imate. Nastavićemo razgovore, ali ne u ono vreme kada su najavili iz Evropske unije, jer sam tada u Kini. Nikada nisam imao nameru da huškam Srbe na sukobe, niti da trgujem njihovom budućnošću. Mnogo vremena će proći dok se dogovorimo, ako se dogovorimo. Suština je da pokušamo da nađemo rešenje za budućnost", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Vučić je pred medijima govorio i o svom viđenju atmosfere koja je, kako je rekao, pratila novu rundu dijaloga sa Prištinom i najavu njegovog boravka na Kosovu.

"Sve je počelo pritiscima na poslanike Srpske liste na Kosovu, a potom i na rukovodstvo Republike Srbije da se podrži Fatmir Ljimaj kao šef kosovskog pregovaračkog tima. Ali poslanici Srpske liste nisu želeli da ga podrže. Čovek je optužen za najteže zločine protiv srpskog naroda. Samo sam ja imao najmanje 50 razgovora sa ljudima iz Evrope i sveta. Kada se govorilo na Kosovu, i o destabilizaciji, Srbi su označavani kao odgovorni. Imali smo i različite događaje i pozivamo Kosovo i međunarodnu zajednicu da objave razloge za zaustavljanje Marka Đurića (direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo). Tražimo snimke svih kamera da vidite, jer kada je tražio pisano odobrenje nisu mu dali", naveo je Vučić.

Pročitajte: Vučić odbio da se sastane sa Tačijem zbog Gazivoda

Uoči najavljene posete Aleksandra Vučića Kosovu, kosovski predsednik Hašim Tači je naglasio da poštuje "legitimno interesovanje predstavnika Srbije da razgovaraju sa predstavnicima srpske zajednice na Kosovu, kako bi i njima objasnili da nije potreban strah i panika".

XS
SM
MD
LG