Na Kosovu dozvoljeno sat i po kretanja dnevno

Priština, april 2020

Nove mere za ograničeno kretanje kosovskog Ministarstva zdravlja koje su stupile na snagu u sredu (15. aprila) ograničavaju izlazak građanima na 90 minuta dnevno u cilju snabdevanja.

Raspored izlaska organizovan je u sedam grupa od 7 ujutro do 22.30 sati i zavisi od predzadnjeg ličnog broja u ličnoj karti. Na osnovu odluke, zabranjeno je kretanje sa drugom osobom osim za osobe sa ograničenim sposobnostima ili mlađima od 16 godina.

Starijim od 65 godina je preporučeno da ne izlaze. Građani su u obavezi da nose maske kad izađu. Takođe je zabranjeno kretanje vozila osim ukoliko je najbliža prodavnica ili apoteka dalja od dva kilometara. Kretanje vozila je dozvoljeno privrednim subjektima.

Kazne za nepoštovanje mera su od 1.000 do 2.000 eura za fizička lica, od 3.000 do 8.000 za pravna lica, a odgovorna osoba pravnog lica kazniće se od 500 do 1.500 eura.

Ambasada SAD podržala mere

Američka ambasada u Prištini saopštila ja na Fejsbuku da poštivanje ovih mera pomaže efikasnoj borbi korona virusa.

"Znamo da socijalno distanciranje i pridržavanje ograničenog kretanja zastarevaju. Ali, veoma je važno da nastavimo da se pridržavamo uputstava Vlade Kosova i opština, kako bi sprečili širenje COVID-19", objavila je Ambasada na Fejsbuku.

Ovo su inače nove mere, nakon što je Ustavni sud 31. marta proglasio neustavnom odluku Vlade Kosova od 23. marta o uvođenju ograničenog kretanja od 17 sati do 6 ujutru. Ustavni sud je objasnio da Vlada ne može da ograniči osnovna prava i slobode putem odluka, a ukoliko ograničenje jednog takvog prava nije predviđeno zakonom Kosova.

Protivljenje opozicije i Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda

Kosovska opozicija oštro se usprotivila novim merama kosovskog Ministarstva zdravlja, a koju će sprovesti i svaka opština na Kosovu. Protiv mera u saopštenjima i izjavama zvaničnika su se izjasnili i Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova.

Opozicija navodi da je Vlada odlučila da ne ispoštuje prethodnu odluku Ustavnog suda Kosova i stoga je ponovo izvršila isti prekršaj. Opozicija dodaje da se takvom odlukom teško ugrožavaju ljudska prava i slobode.

Protiv je i dosadašnji koalicioni partner Samoopredeljenja, Demokratski savez Kosova (DSK), čiji je lider Isa Mustafa na Fejsbku naveo da uspostavljanje takvih mera nije zakonsko i da njih ne može da uvodi ministar zdravlja.

Pročitajte i ovo: Tači protiv zabrane kretanja bez uvođenja vanrednog stanja

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda smatra da se radi o odluci kojoj je cilj zaštita prava na život. Ukoliko se izbalansiraju pravo kretanja i pravo na život, navodi direktor Saveta Behđet Šalja (Behxhet Shala), onda prednost uvek ima pravo na život.

"Pravo na život je elementarno i glavno ljudsko pravo, i ukoliko niste rizikovali pravo na život ili jeste, onda su sva ostala prava nebitna", smatra on i dodaje da su odlukom, međutim, izostavljene pojedine kategorije kojima je kretanje životno važno.

"I zatvorenici u zatvorima Kosova imaju pravo dva sata dnevno da budu na čistom vazduhu, dok građani Kosova na osnovu nove odluke mogu biti vani samo sat i po", dodaje on.

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti rekao je da drugog rešenja nema i sve dok ne bude postojala vakcina protiv Covid-19, sprečavanje širenja je sve što može da se uradi.

Pročitajte i ovo: Dnevni prikaz širenja korona virusa

Zahtev narodnom advokatu

Kosovski advokat i poznavalac Ustava Kosova Dastid Palaska (Pallaska) putem objave na Fejsbuku zatražio je od narodnog advokata Hiljmije Jašarija (Hilmi Jashari) da preuzme na sebe ustavnu zaštitu ljudskih prava i sloboda a koja se, po njemu, "krše vladinim odlukama u ograničenom kretanju" i to zbog "ličnog interesa između odlazećeg premijera i predsednika". On je zatražio od Jašarija da se obrati Ustavnom sudu zbog ove "neustavne odluke Ministarstva zdravlja".

Iz Ureda narodnog advokata rečeno je za RSE da još uvek nije doneta zvanična odluka u vezi ovih mera, ali da se situacija prati.

Pročitajte i ovo: Uživo: Širenje korona virusa

Protiv i gradonačelnici

Protiv odluke reagovala je i većina gradonačelnika na Kosovu, navodeći da nisu bili konsultovani po tom pitanju.

S druge strane, one se sprovode i na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Gradonačelnici četiri opštine putem konferencije za novinare obavestili su tamošnju javnost o novim merama koje je kosovsko Ministarstvo zdravlja uvelo od srede, u cilju sprečavanja širenja korona virusa i zaštite građana. Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da se nove mere odnose i na sve opštine na severu, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok.

Ukupan broj obolelih od korona virusa na Kosovu do 15. aprila poslepodne je 387, a preminulih je devet. Do sada je na Kosovu testirano ukupno 3.547 uzoraka.