Dostupni linkovi

Srpske sredine 'izolovane' od kosovskog zdravstva i u pandemiji


Detalj iz Prištine, mart 2020
Detalj iz Prištine, mart 2020

Zdravstvene institucije Kosova nemaju mogućnosti da nadgledaju stanje sa korona virusom u srpskim sredinama, zato što nadležne institucije iz tih sredina koje funkcionišu u srpskom sistemu ne obaveštavaju zvaničnu Prištinu o slučajevima pozitivnim na COVID-19.

U srpskim sredinama na Kosovu do sad su zabeležena tri slučaja korona virusa, dva na severu Kosova, u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, i jedan u opštini Gračanica u blizini Prištine.

Analiza uzoraka iz srpskih sredina na Kosovu vrši se na Institutu za virusologiju, vakcine i serum "Torlak" u Beogradu.

Svi zaraženi prebačeni su za Niš, jer je, kako je rečeno na konferenciji za novinare u nedelju u Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici, preporuka srpskog Ministarstva zdravlja da se pacijenti leče u regionalnim kliničkim centrima. To za srpske stanovnike na Kosovu znači lečenje u Nišu.

Ministarstvo: Nije prijavljen nijedan slučaj

Iz kosovskog Ministarstva zdravlja kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da do sada ni jedan slučaj COVID-19 iz zdravstvenih institucija u srpskim sredinama nije prijavljen kosovskim nadležnim organima, iako su, dodaju, na osnovu Zakona o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti svi nivoi u zdravstvenom sistemu obavezni da o tome izveste Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova.

"Za sve slučajeve koji imaju pozitivan rezultat Nacionalni institut testira njihove kontakte nakon određenog vremenskog perioda. Ali, zbog nedostatka podataka i izveštavanja do sada, nije bilo ni jednog zahteva za testiranje u zonama gde živi srpska zajednica, i u nedostatku informacija, nisu sprovedena ni testiranja", navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva zdravlja.

Kosovski Institut i ne zavodi u svoje podatke obolele iz srpskih sredina (Fotografija: Klinički centar u Prištini)
Kosovski Institut i ne zavodi u svoje podatke obolele iz srpskih sredina (Fotografija: Klinički centar u Prištini)

Oni, međutim, dodaju da je Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova preko "drugih kosovskih institucija" dobio informacije o osobama iz srpskih sredina koje su imale pozitivan rezultat testiranja na korona virus, kao i njihove kontakt telefone.

Oni se, međutim, na pozive Regionalnog centra za javno zdravlje u Mitrovici, radi sprovođenja nadzora, nisu odazvali pozivima.

Iz ovih razloga kosovski Institut i ne zavodi u svoje podatke obolele iz srpskih sredina.

"Ti podaci biće deo opštih podataka u vezi COVID-19 kada zdravstvene institucije iz srpskih sredina zvanično obaveste o tome Ministarstvo zdravlja ili Nacionalni institut", ističu.

Mitrovački klaster

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Milan Ivanović prethodno je za RSE izjavio da ne postoji direktna komunikacija, a ni kontakt sa kosovskim zdravstvenim sistemom.

Na konferenciji za novinare u nedelju (29. marta) u Severnoj Mitrovici, on je kazao da su prvi slučajevi korona virusa na severu Kosova posledica "neozbiljnosti u odnosu ljudi prema ovom oboljenju", odnosno da su rezultat jednog masovnog okupljanja u ranijem periodu.

Aleksandar Antonijević, specijalista epidemiologije rekao je na istoj konferenciji da je počelo poduzimanje svih mera kako bi se širenje zaustavilo, te da su uzeti kontakti prvog i drugog reda i da se kontaktiraju kontakti svih koji su bili u neposrednom kontaktu sa obolelim pacijentima.

"Taj broj registrovanih slučajeva će verovatni rasti iz dana u dan kako budemo istraživali sve te kontakte i budemo više podataka imali”, kazao je Antonijević.

On je istakao da se jedna pozitivna osoba iz Kragujevca dovodi u vezu sa slučajem u Mitrovici gde su bili na istom događaju. On je takođe izrazio nadu da će krenuti masovno testiranje radi jasnije slike.

"Još uvek nismo dobili uputstvo kako će to da izgleda i kolika će biti kvota dnevnih uzoraka", dodao je.

U srpskim sredinama do sada je testirano 25 uzoraka. Čekaju se nalazi za 10.

Za slučajeve na severu veruje se da su posledica jednog masovnog okupljanja, odnosno svadbe sredinom marta.
Za slučajeve na severu veruje se da su posledica jednog masovnog okupljanja, odnosno svadbe sredinom marta.

Izbor mesta lečenja slobodno pravo

S druge strane, iz Ministarstva zdravlja Kosova navode da se u Prištini vrši testiranje za sve građane Kosova koji ispunjavaju uslove za to, a na osnovu protokola (građani koji su došli iz država pogođenih virusom ili koji su bili u kontakt sa potvrđenim ili sumnjivim slučajevima COVID-19).

Ipak dodaju da je pravo svakog građana da se leči gde god smatra da je to za njega prikladno.

"Institucije Kosova pružaju tretman svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost", zaključuju.

Inače, poslednje informacije Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova je da je od 1.082 testiranih na COVID-19, njih 94 pozitivno.

XS
SM
MD
LG