Dostupni linkovi

Ustavni sud oborio odluku Vlade Kosova o ograničenom kretanju


Prazne ulice Prištine
Prazne ulice Prištine

Ustavni sud proglasio je odluku Vlade Kosova od 23. marta o uvođenju ograničenog kretanja zbog pandemije COVID-19 neustavnom i proglasio je nevažećom.

Odluka Ustavnog suda, međutim. stupa na snagu 13. aprila 2020. godine.

Predmet pred Ustavnim sudom je pokrenuo predsednik Kosova Hašim Tači, navodeći da Vlada ne može da ograniči kretanje građanima bez uvođenja vanrednog stanja. Vlada Kosova je prvo donela odluku da ogranični kretanje građana i vozila u periodu od 10:00 do 16:00 i od 20:00 do 06:00, da bi se, zatim, novom odlukom ono promenilo i uvelo u vremenskom periodu od 17:00 do 06:00 sati što je i sada na snazi.

Kako su dodali iz vlade, odluka je doneta na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja u cilju sprečavanja i kontrolisanja širenja korona virusa.

Ustavni sud je objasnio da Vlada ne može da ograniči osnovna prava i slobode putem odluka, a ukoliko ograničenje jednog takvog prava nije predviđeno zakonom Kosova.

Po donošenju odluke vlade, Tači je kazao da "građani nisu obavezni da poštuju protivustavne odluke i niko ne može da ih kazni za to".

"Ni Policija Kosova ni bezbednosni organi ne trebaju da sprovode tu protivustavnu odluku vlade, jer tako čine i krivično delo", kazao je Tači.

Zbog takve izjave, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Djeljalj Svećlja (Xhelal Svecla) je pred Osnovnim tužilaštvom u Prištini 30. marta podneo krivičnu prijavu protiv Tačija smatrajući da je Tači time počinio krivično delo "Poziv na otpor" iz Krivičnog zakonika Kosova.

Pokret Samoopredeljenje premijera na dužnosti Aljbina Kurtija se u utorak obratio i Ustavnom sudu sa zahtevom za interpretaciju takve izjave predsednika.

Tači je prethodno predložio uvođenje vanrednog stanja, o čemu inače odlučuje Skupština, ali se Kurti oštro usprotivio tome navodeći da vlada drži situaciju pod kontrolom. U slučaju vanrednog stanja, izvršne funkcije upravljanja situacijom preuzima Nacionalni savet bezbednosti kojim rukovodi predsednik Kosova.

XS
SM
MD
LG