Dostupni linkovi

Gradonačelnici na severu Kosova obavestili javnost o novim merama


Zoran Todić, Goran Rakić, Vučina Janković, Srđan Vulović( s lijeva na desno) gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova na konferenciji za novinare 15 aprila 2020.
Zoran Todić, Goran Rakić, Vučina Janković, Srđan Vulović( s lijeva na desno) gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova na konferenciji za novinare 15 aprila 2020.

Gradonačelnici četiri opština na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo putem konferencije za novinare obavestili su tamošnju javnost o novim merama koje je kosovsko Ministarstvo zdravlja uvelo od srede a u cilju sprečavanja širenja korona virusa i zaštite građana.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da se nove mere odnose i na sve opštine na severu, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Na osnovu odluke Ministarstva zdravlja, građani Kosova od danas mogu da izlazi samo 90 minuta dnevno u cilju snabdevanja. Raspored izlaska organizovan je u sedam grupa od 7 do 22:30 sati i zavisi od predzadnjeg ličnog broja u ličnoj karti.

"Ono što je posebno važno za naše građane poseduju lične karte izdate od strane nadležnih organa Republike Srbije, dozvola za kretanje se utvrđuje na osnovu poslednjeg registarskog broja lične karte ili pasoša koji se nalazi na prednjoj strani lične karte, to je onaj 9-cifreni broj", kazao je Rakić.

Na osnovu odluke, zabranjeno je kretanje sa drugom osobom osim za osobe sa ograničenim sposobnostima ili mlađima od 16 godina.

Starijim od 65 godina je preporučeno da ne izlaze. Građani su u obavezi da nose maske kad izađu. Takođe je zabranjeno kretanje vozila osim ukoliko je najbliža prodavnica ili apoteka dalja o 2 kilometara. Kretanje vozila je dozvoljeno privrednim subjektima.

Kazne za nepoštovanje mera su od 1.000 do 2.000 eura za fizička lica, od 3.000 do 8.000 za pravna lica, a odgovorna osoba pravnog lica kazniće se od 500 do 1.500 eura.

"Ova odluka stupa na snagu odmah i trajaće do 4. maja uz njeno preispitivanje 30. aprila. Sve prethodne odluke se stavljaju van snage", kazao je Rakić, dodajući da su i dalje zabranjena okupljanja, javna ili privatna.

U Severnoj Mitrovici zatvorene radnje, u Zvečanu zabrana kretanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić se takođe zahvalio državi Srbiji i Kancelariji za Kosovo za pruženu pomoć i podršku na, kako je rekao, svim nivoima, u vidu lekarskih timova koji su iz Srbije došli na sever, zaštitne opreme, lekova, dezinfekcionih sredstava, "a ukoliko bude potrebno stići će i preko potrebni respiratori". Takođe je rekao da Vlada Srbije odlučila da trajno zaposli 75 lekara i 200 medicinskih sestara i tehničara.

Inače, Kosovski Institut za javno zdravlje saopštilo je da je u utorak uveče da je 10 uzoraka rezultovalo pozitivno na COVID-19 od 137 testiranih. Troje pacijenata je ozdravilo, odnosno ukupno 66.

Ukupan broj obolelih od korona virusa sada je 387 a smrtnih slučajeva je 9. Do sada je na Kosovu testirano ukupno 3.547 uzoraka.

Institut inače sprovodi monitoring 5.153 kontakata obolelih osoba.

XS
SM
MD
LG