Dostupni linkovi

Zaev u prvoj poseti Srbiji


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Makedonski premijer Zoran Zaev stigao je u prvu zvaničnu posetu Srbiji. Na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je ministar u Vladi Srbije Nenad Popović. Zaev u Beograd dolazi u trenutku šumova u odnosima Makedonije i Srbije pošto je, sredinom godine, u toj zemlji vlast preuzela struja proklamovanog reformskog kursa koju predvodi aktuelni premijer.

Predsednik makedonske Vlade predvodi delegaciju koju čine ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministar za informatičko društvo Damjan Mančevski i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije Viktor Dimovski.

Nakon dočeka i neformalnog susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u ponedeljak uveče, zvanični deo posete Zorana Zaeva počeo je u utorak.

Makedonski premijer je tokom svoje posete odvojeno razgovarao sa premijerkom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, a održan je i sastanak delegacija vlada Makedonije i Srbije.

Konstantno udaljavanje

Bilateralne odnose Makedonije i Srbije su, od političkih promena u toj zemlji, obeležile trzavice.

Počevši od same tranzicije vlasti koju je godinama u svojim rukama imala partija VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog i oštrog protivljenja da je prepusti Zoranu Zaevu i njegovom Socijademokratskom savezu koji je obezbedio većinu za formiranje Vlade nakon vanrednih izbora prošlog decembra.

To stanje kulminiralo je aprilskim neredima tokom izbora predsednika makedonskog parlamenta Talata Džaferija koje su upadom u tu državnu instituciju izazvale pristalice VMRO – DPMNE Nikole Gruevskog.

U Sobranju povređen Zoran Zaev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Epilog nereda bio je više od stotinu povređenih, među kojima i sam Zoran Zaev.

Te večeri u zgradi makedonskog Sobranja bio je i Goran Živaljević, oficir za vezu srpske Bezbednosno-informativne agencije, čija uloga nije u potpunosti rasvetljenja, što je iniciralo pogoršanje makedonsko-srpskih odnosa.

Takođe, tokom predsedničke kampanje u aprilu tadašnji premijer i jedan od kandidata Aleksandar Vučić više puta je pominjao “makedonski scenario” dajući negativan kontekst političkim promenama u toj zemlji i dolazak na vlast reformski orijentisanih snaga.

Trzavice se nastavljaju i u avgustu – iz Skoplja je iznenada povučeno celokupno osoblje ambasade Srbije. Zvanični Beograd tvrdio je da su te oštre diplomatske mere primenjene zbog narušavanja bezbednosti i prisluškivanja. Pominjana je navodna spremnost novih makedonskih vlasti (države koja je još 2008. priznala nezavisnost Kosova) da podrže članstvo Kosova u Organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija – UNESCO.

“Naša kontraobaveštajna služba je snažna i znamo šta su sve radili. Rađeno je to na mnogo višem nivou, što se ne radi prijateljima. To su radili i neki drugi u regionu i mi smo ih interno upozorili da to više ne rade", rekao je Vučić za RTS dan uoči telefonskog razgovora sa Zaevim od koga su javnosti dve države očekivale razjašnjenje nagomlilanih spornih pitanja.

Umesto toga međutim, objavljeno je samo šturo saopštenje u vidu dogovora u pet tačaka dvojice državnika, uz obećanje da će se dve države boriti za unapređenje prijateljskih odnosa, ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

Bez ikakvih naznaka ili objašnjenja o tome šta su mogli biti konkretni uzroci problema i načini njihovog rešavanja.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG