Dostupni linkovi

Beogradske 'preventivne' pretnje Skoplju


Srbija pogrešila što je priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom: Ivica Dačić
Srbija pogrešila što je priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom: Ivica Dačić

U isto vreme kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić poziva Evropsku uniju da otvoreno kaže kada će Srbiju primiti u svoje redove i do kada treba da bude u čekaonici – tonom koji kao da sugeriše da je Srbija već spremna da uđe u evropski klub - prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izaziva nove tenzije sa susedima, pri čemu mu je ovog puta meta Makedonija.

Srbija je, izjavio je nedavno njen šef diplomatije Ivica Dačić tokom posete Grčkoj, pogrešila što je priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom. A potom je lokalnim medijima rekao da je makedonskim zvaničnicima više puta preneo da će se Srbija ponašati prema Makedoniji onako kako se njihova država bude ponašala prema Srbiji.

Tako zvuče diplomatske note Beograda u trenutku kada u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, Srbija nastoji da se pozicionira kao regionalni lider i sponzor plana o jedinstvenom ekonomskom prostoru u regionu.

Bez obzira na agresivni ton srpske diplomatije, Skoplje ne uzvraća istom merom – naprotiv. Makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov izrazio je žaljenje zbog Dačićeve izjave, zaključivši da to neće koristiti ni Skoplju ni Beogradu.

Da Makedonija neće pogoršavati odnose sa Srbijom za Radio Slobodna Evropa kaže i Ljubomir Frčkoski, profesor Pravnog fakulteta u Skoplju i nekadašnji ministar spoljnih poslova Makedonije.

„Radi se u stvari o jednoj nesrećnoj izjavi koja je loše diplomatski projektovana, ali mislim da neće imati značajnog uticaja, zato što Makedonija sada uzima jedan optimistički kurs dobrih odnosa sa susedima, podržan od strane Evopske unije, i ona neće biti povod za kvarenje odnosa sa Srbijom, niti će srpske izjave na bilo koji način negativno uticati na odnose Makedonije sa Grčkom ili Bugarskom“, ocenjuje Frčkoski.

Prisluškivanjem razgovora otkriveno da je službenik BIA bio u Sobranju tokom nereda u aprilu
Prisluškivanjem razgovora otkriveno da je službenik BIA bio u Sobranju tokom nereda u aprilu

Odnosi između Srbije i Makedonije bili su zategnuti krajem aprila i tokom maja, povodom nemira u Skoplju, kada je prisluškivanjem razgovora otkriveno da je službenik BIA bio u Sobranju.

Boban Stojanović, doktorant na beogradskom Fakultetu političkih nauka, podseća da ovo nije prvi put da Dačić svojom retorikom pogoršava međususedske odnose i dodaje da je povod za poslednju Dačićevu strelu prema Skoplju možda potreba da se zamaskira učešće srpskih tajnih službi u nedavnim turbulencijama u Makedoniji.

Upitan da li se tajming ove zaoštrene Dačićeve retorike prema Makedoniji može objasniti i „preventivnom“ pretnjom južnom susedu da u novembru ne glasa ponovo za prijem Kosova u UNESCO, Stojanović kaže da to može da bude povod, ali da srpska diplomatija nikako ne bi trebalo da rešava bilo koji problem na način da lobira tako što će da preti susedima.

„Mislim da je suština te Dačićeve poruke poprilično prizemna i nedostojna jednog diplomate i ministra spoljnih poslova, posebno zato što je upućena zemlji sa kojom smo imali relativno dobre odnose u poslednje vreme i jednoj od retkih zemalja sa kojima nismo ratovali devedesetih. U tom smislu ne vidim razlog zašto se započinje jedna vrsta takvog dijaloga ili razgovora sa Makedonijom.

Nisam siguran šta je ključni uzrok za takvu retoriku, ali definitivno nije nešto što Srbiji treba u ovom momentu da zaoštrava odnose sa bilo kim u regionu, a posebno ne sa Makedonijom i naročito ne oko nekih stvari koje su već daleko iza nas – a to je pitanje zašto Srbija jeste ili nije priznala Makedoniju pod ovim ili onim imenom“, kaže Boban Stojanović.

Makedonija će u narednom periodu uživati podršku svojih partnera – Evropske unije i NATO i u tom smislu neće dozvoliti nikakve tenzije sa susedima, siguran je Ljubomir Frčkoski:

„Ne mislim da ćemo na bilo koji način, nezavisno od ovih izjava Dačića, pogoršati odnose sa Srbijom.“

RSE: Čak i ako Srbija bude pogoršavala odnose sa Makedonijom?

Frčkoski: Čak i u tom slučaju.

Moguće da razvoj regionalnih odnosa na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, uprkos svemu, pruža nadu da se međususedski odnosi u regionu neće pogoršavati.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u Trstu sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom. Sastanku su prisustvovali i srpski šef diplomatije Ivica Dačić i njegov kolega iz Makedonije Nikola Dimitrov. Zajednički su ocenili da ekonomska saradnja i infrastrukturno povezivanje država Zapadnog Balkana mogu pozitivno uticati na političku stabilnost u regionu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG