Dostupni linkovi

Srpske diplomate se vraćaju u Skoplje


Povratak osoblja srpske ambasade u Skoplju počeće sutra, a ambasador Srbije će se vratiti 31. avgusta, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nakon što su ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije Ivica Dačić i Nikola Dimitrov razgovarali telefonom.

U saopštenju je navedeno da će ambasadorka Srbije Dušanka Divjak-Tomić zatražiti susret sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim već 1. septembra.

"Na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva, dva ministarstva će putem dijaloga rešavati sva otvorena pitanja, s ciljem unapredjenja prijateljskih odnosa izmedju dve države i dva naroda"‎, navedeno je u saopštenju.

Najavljeno je i da će se ministri Dačić i Dimitrov u petak sastati u Nišu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev obavili su prethodno, kako je saopšteno, "dug i otvoren" razgovor u kojem je postignuta saglasnost o pet tačaka, a prva predviđa da će se eventualne nesuglasice dve zemlje rešavati dijalogom.

To je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, a kako se dodaje Vučić i Zaev dogovorili su da će "obe zemlje u skladu sa međunarodnim propisima štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji", navodi se u zajedničkom saopštenju dvojice državnika i dodaje da će intenzivirati međusobnu komunikaciju na najvišem nivou.

Dve zemlje će podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.

Dvojica državnika postigla su dogovor i da će se obe zemlje zajednički boriti za očuvanje i unapređenje prijateljskih odnosa građana Srbije i Makedonije, kao i da će uložiti još veće napore za unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.

Pet tačaka iz dogovora Vučića i Zaeva:

  1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.
  2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.
  3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.
  4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.
  5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.

Evropska komisija pozvala je prethodno Srbiju i Makedoniju da pokažu uzdržanost i mirno reše sporna pitanja posle povlačenja osoblja srpske ambasade u Skoplju.

Portparol Evropske komisije rekao je za BIRN da je diplomatski incident "bilateralno pitanje dve zemlje koje Evropska unija pažljivo prati".

"Očekujemo da obe strane iskažu uzdržanost, i to pitanje rešavaju mirno, u duhu dobrosusednih odnosa", navela je Komisija.

Ambasada Srbije u Skoplju prazna
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

'Stvari okrenute naopačke'

Nikola Dujovski, profesor na Univerzitu Kiril i Metodije, ocenjuje da je ono što se dešavalo proteklih dana bio nepotreban izlet srpskih vlasti.

Komentarišući telefonski razgovor Vučića i Zaeva, makednosni analitičar kaže da je, „ako je i postojao nekakav problem za koji možda i postoje indicije, onda to pravi način za njegovo rešavanje“.

„Očekujem da će se stvari smiriti. Ovakvi kontakti, makar i telefonski, ipak su zvanicni između presednika i premijera, kao i između ministara inostranih poslova i oni dovode do smirivanja tenzija i stvaranja mehanizma za sperečavanje takvog razvoja", kaže Dujovski.

U budućnosti, Dujovski kaže i da, kada se rešavaju neka pitanja između Srbije i Kosova, Makedonija treba da bude pažljiva.

„Srbija može imati različite pristupe susedima. Vidite da je Crna Gora postala članica NATO - a i Srbija ima tamo sve manji uticaj. Reč je o geopolitičkom i strateškom ponašanju koje je ponekad pogrešno. To se danas dešava u odnosima Makeodnije i Srbije“, rekao je Dujovski za RSE.

„Stvari su potpuno okrenute naopačke“, utisak je Vlatka Sekulovića, advokata i kolumniste iz Beograda, nekadašnjeg šefa pregovaračkog tima Srbije o sporazumu CEFTA.

„Ovaj razgovor između Zaeva i Vučića je trebalo da bude prva stvar ukoliko postoji nešto između prijateljskih zemalja, jer prijateljske zemlje na taj način rešavaju neka otvorena pitanja i neke aktuelne situacije. Znači – pre svega razgovorom, a tek na kraju, kao poslednja mera, dolazi do povlačenja diplomatskog osoblja i to u ovolikoj meri u kojoj je to uradila Srbija“, ukazuje Sekulović.

On ističe i da je javnost ostala uskraćena za informacije o tome šta su bili razlozi za potez Beograda.

„Mi smo u potpunom mraku. Daju se neka štura saopštenja, neki opisi koji, potom, ne odgovaraju onome što su zaključci tog sastanka. Prema tome, mislim da se radi o jednoj totalno neprimerenoj reakciji sa srpske strane i mislim da je naneta štata odnosima Srbije i Makedonije, a mislim da je popriličan udarac nanet i Srbiji kao navodnom faktoru mira i stabilnosti u regionu. Ali, ono što je najgore, jeste što se na taj način dodatno u srpko stanovništvo unela nervoza i strah od nekih, mogućih, novih sukoba“, kaže Vlatko Sekulović za RSE.

Srbija je u nedelju celokupno osoblje svog diplomatskog predstavništva u Skoplju povukla u Beograd na konsultacije.

U prvom trenutku se nije znao razlog za takav potez, a onda je, u prvoj reakciji, premijerka Ana Brnabić u ponedeljak izjavila da je o odluci o povlačenju osoblja razgovarala s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Imala sam jutros sastanak sa Dačićem i konsultacije sa predsednikom Srbije, jer se ne radi o maloj stvari", rekla je Ana Brnabić u ponedeljak.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je potom da će deo osoblja biti vraćen u Skoplje do kraja nedelje, a da će ambasadorka Dušanka Divjak-Tomić biti vraćena posle konačnih konsultacija u Srbiji.

Nešto kasnije oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je odlučeno da se osoblje ambasade iz Makedonije povuče, jer su, kako je naveo, nadležni organi Srbije pružili dokaze o “veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”.

Vučić je novinarima tada rekao i da je za takvu odluku bilo nekoliko razloga ali da su "nadležni organi" ustanovili to i predstavili i njemu i Vladi Srbije dokaze o takvom delovanju.

U danima novog zatezanja odnosa Beograda i Skoplja, potegnuto je i pitanje prijema Kosova u UNESCO.

Šef diplomatije Dačić, tako je najavio da bi ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u UNESCO i Srbija mogla da promeni stav po pitanju imena Makedonije. (Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija).

Vlada Makedonije u ponedeljak uveče je saopštila da je posvećena izgradnji doborusedskih odnosa sa Srbijom i „pozdravila najave Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i vraćanje stanja u uobičajene okvire“.

"U vezi sa konkretnim slučajem, ne donoseći ubrzane zaključke, pozdravljamo najave oficijelnog Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i za vraćanje stanja u uobičajene okvire", navodi se u saopštenju makedonske vlade u vezi bilateralnih odnosa sa Srbijom.

U odvojenom saopštenju, Vlada Makedonije poručila je da će u odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU.

Nakon toga, Vlada Makedonije se više nije oglašavala o novom sporu sa Srbijom.

„Šta je bilo ovo s Makedonijom?“

Spor Srbije i Makedonije tema je i najnovije kolumne Teofila Pančića „Šta je bilo ovo s Makedonijom?“

„Nakon iznenadnog i ni na koji ozbiljan način objašnjenog dramatizovanja situacije i javnosti ionako neshvatljivog dizanja tenzija sa susedom s kojim Srbija ima vrlo malo objektivnih problema a veoma mnogo bliskosti na svakom mogućem nivou, usledila su isto tako zagonetna uveravanja da će sve biti u redu i da će se stvari polako vratiti u normalu“, piše Tefil Pančić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG