Dostupni linkovi

Šta je Zaev doneo Makedoniji


Sednica Vlade Makedonije
Sednica Vlade Makedonije

Međunarodna politika i odnosi sa susedima su među najpozitivnijim dostignućima nove makedonske vlade u prvih 100 dana njenog funkcionisanja, smatraju analitičari.

Univerzitetski profesor Nikola Dujovski ocenjuje da je u međunarodnim odnosima urađen korak napred, zato što je bilo mnogo ostvarenih poseta, dodajući da je najkonkretniji rezultat potpisivanje dogovora sa Bugarskom u veoma kratkom roku.

"To bih potencirao kao zaista dobro. Susreti premijera Zaeva u Crnoj Gori sa podpredsednikom SAD-a, koorganizacija te konferencije zajedno sa Crnom Gorom, zatim susreti sa grčkim ministrom spoljnih poslova Kodžijaom, koji su bili početak nečega što treba značiti veliki iskorak Makedonije ka NATO-u... Istakao bih i sastanke šefa diplomatije Nikole Dimitrova sa mnogim diplomatama u Evropi", rekao je Dujovski.

Kao neprijatnu epizodu analitičari izdvajaju zaoštrenje odnosa sa Srbijom, kada je nedavno osoblje ambasade ove zemlje u Skoplju povučeno na konsultacije u Beograd, ali izražavaju nadu da će se tenzije smiriti i da će bilateralni odnosi krenuti uzlaznom putanjom.

I premijer Zoran Zaev je na pres-konferenciji povodom prvih 100 dana njegove vlade istakao da je zadovoljan postignutim na ovom planu, dodajući da plan za rad vraća zemlju na brzu traku evrointegracijskih procesa da bi promovisali Makedoniju kao prijatelja svojih suseda, kao zemlju koja čvrsto korača ka NATO-u i EU.

"U ovih 100 dana nije bilo dana bez susreta sa našim prijateljima iz međunarodne zajednice. Svi naši partneri i prijatelji su nam dali bezrezervnu podršku. Svi su prepoznali naše opredeljenje i cilj – da Makedonija bude prihvaćena i da se na nju gleda kao na prijatelja na putu ka NATO-u i EU", rekao je Zaev.

Građani imaju različita mišljenja o uspehu vlade u prvih nekoliko meseci.

"Prva mera koja je ostavila utisak na mene je spoljna politika, koja je dinamičnija nego prethodnih godina. Imamo primer u regionu kako se vodi spoljna politika", kaže građanin Skoplja a drugi dodaje: "Ja ne znam šta je urađeno da bih bio zadovoljan, nisam video ništa tako dobro".

Opozicija oštro kritikuje rad nove vlade. Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je rekao da je 100 dana prošlo ispunjeno lažima, haosom i ponižavanjima.

On je istakao da su to bili dani partizacije, kadrovskog debakla, nezakonitog rada i rušenja institucija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG