Dostupni linkovi

Visoka izborna cijena Mostara i Srebrenice


Mostar i Srebrenica

Srebrenica na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), mjesto počinjenog genocida nad Bošnjacima prije 25 godina, i Mostar na jugu BiH, grad podijeljen između Hrvata i Bošnjaka u kojem 12 godina nisu održani izbori, izrasli su u prioritet stranaka pred lokalne izbore zakazane u ovoj državi za 15. novembar.

“Važno nam je grupisanje da bismo pobijedili u Srebrenici i Mostaru”, kaže odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) zašto je političkim partijama važno koaliranje pred lokalne izbore u BiH, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

SDA je dio Probosanskog bloka koji će u Srebrenici imati zajedničkog kandidata na loklanim izborima.

Pored Stranke demokratske akcije, taj blok su podržali Savez za bolju budućnost, Stranka za BiH, Partija demokratske akcije, Demokratska fronta i Naša stranka. Čeka se na odgovor Socijaldemokratske partije BiH.

Njihov kandidat za načelnika opštine Srebrenica biće Alija Tabaković, predsjednik Opštinskog odbora SDA u Srebrenici.

Političko grupisanje i kod stranaka u Republici Srpskoj

Na srpskoj strani političkog spektra, slične ocjene.

“Političko grupisanje nam je važno iz istog razloga kao i Bošnjacima. Bošnjaci imaju svoje razloge zašto bi htjeli da u Srebrenici ostvare lokalnu pobjedu, a Srbi, s obzirom na to da je Srebrenica lokalna zajednica u Republici Srpskoj (RS), imaju svoje razloge zbog kojih žele da ostvare pobjedu”, kaže za RSE Dušaka Majkić, poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Dvanaest političkih partija iz entiteta RS jednoglasno je podržalo aktuelnog načelnika Opštine Srebrenica Mladena Grujičića kao zajedničkog kandidata za načelnika na predstojećim lokalnim izborima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon sastanka u Srebrenici 26. jula kazao da je postignuto važno političko jedinstvo. Koaliciju je podržala i opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS), uz objašnjenje da je okupljanje oko jednog kandidata prioritet i da su radi te odgovornosti prihvatili da budu dio većine u Srebrenici.

SDS će u drugim opštinama na lokalne izbore samostalno, no poput Srebrenice i u Mostaru je stao uz SNSD.

“Sve dok drugi narodi se organizuju na takav način, logično je da se i moj narod organizuje na takav način. Dok god imamo državu kao što je BiH, čini mi se da je i jednom i drugom i trećem narodu potrebno nacionalno grupisanje”, kaže Mladen Stanić, šef poslaničke grupe opozicionog SDS-a u Narodnoj Skupštini RS, za RSE.

Smjene vlasti u Srebrenici

Mladen Grujičić postao je aktuelni načelnik opštine Srebrenica 2016. godine kada je na lokalnim izborima pobijedio tadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića.

Grujičić je tada dobio 63,82 posto glasova, dok je Ćamil Duraković osvojio 35,98 posto glasova.

Na izbore je izašao kao nezavisni kandidat, iako je član SNSD-a, a bio je zajednički kandidat predstavnika srpskih političkih stranaka u Srebrenici.

Ćamil Duraković na izborima 2016. godine, bio je kandidat stranaka predvođenih SDA.

Četiri godine ranije, 2012. godine, Duraković je bio nezavisni kandidat, ali su ga podržale stranke iz Federacije SDA, SDP, Stranka za BiH i Savez za bolju budućnost.

Mostar: Srpske i druge koalicione liste

Milorad Dodik je 8. septembra, podržao osnivanje jedinstvene srpske liste za lokalne izbore u Mostaru.

Nakon sastanka u Vladičanskom dvoru u Mostaru, sa lokalnim liderima koalicije “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar”, koju su krajem augusta potpisali SNSD i SDS, Dodik je poručio kako je Srbima u tom gradu važno da imaju legitimno predstavljanje u institucijama gradske uprave.

Lokalni izbori u Mostaru biće održani 20. decembra, prvi put nakon 12 godina. Konačno, održavanje izbora je omogućeno sporazumom, kojeg su 17. juna u Mostaru postigli lideri HDZ-a BiH, Dragan Čović i SDA, Bakir Izetbegović o novim izbornim pravilima za Mostar, koji je podržan u Parlamentu BiH.

Slično, kao i u Srebrenici, članovi predsjedništava SDA, Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), te predsjednici gradskih organizacija ovih stranaka, formirali su 28. augusta koaliciju za nastup na lokalnim izborima Mostaru.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA ne isključuje mogućnost pravljenja koalicija i u drugim opštinama u BiH.

“Mi smo svuda predvidjeli grupisanje, naročito u RS-u. Neki su se odazvali neki nisu. Na SDA je da okuplja i da poziva, ne možemo mi nikoga natjerati da ide sa nama. Ali evo, u Mostaru i Srebrenici smo dobili odziv ostalih”, kaže on.

Iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i stranki koje okuplja Hrvatski narodni sabor (HNS) još nije saopšteno da li će na lokalne izbore u Mostaru samostalno ili u koaliciju.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je, tokom posjete predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Mostaru, 14. septembra, izjavio da je cilj HDZ-a BiH da zajedno s ostalim strankama Hrvatskog narodnog sabora na predstojećim lokalnim izborima osvoji sve načelničke i gradonačelničke pozicije u mjestima gdje su Hrvati većina.

Na pitanje da li se koalicije prave, iako je često riječ o programski različitim političkim strankama, ili onima koje su na drugim nivoima vlasti jedne drugima najveća opozicija, jer je to jedini način da se dođe do izborne pobjede u Srebrenici i Mostaru, Dušanka Majkić odgovara pozitivno.

“Očigledno. Vrijeme u kojem živimo i odnosi u zemlji su takvi da to sve stvara drugačiji odnos prema važnim događajima kao što su izbori. Stanje u kojem živimo je takvo, pa su takvi i odnosi političkih partija prema izborima u te dvije lokalne zajednice”, kaže Majkić.

Princip etnonacionalnog ključni?

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić kaže da stvaranje blokova i koalicija pred izbore u Srebrenici i Mostaru govori da bosanskohercegovačko političko društvo u posljednjih 30 godina nije puno odmaklo od principa vladavine etnonacionalnog.

“Mi vidimo ovdje da, unatoč, određenim animozitetima između političkih stranaka u svakodnevnom životu, u graničnim situacijama kao što je to Srebrenica ili Mostar gdje su etničke podjele posebno izražene, odnosno gdje nacionalni planovi posebno dolaze do izražaja, na tim stvarima se nalazi taj etnonacionalni kompromis”, kaže Mujkić za RSE.

Prema njegovom mišljenju, ovakav način stvaranja koalicija je ogroman korak unazad u smislu normalnog demokratskog funkcionisanja države.

“Građani treba da se opredjeljuju prema programima odnosno vizijama koje pojedine političke partije pred njih iznose, a ne na osnovu nacionalnog. Nažalost i Srebrenica i Mostar su samo vrhovi ledenog brijega etničkih politika koje unazađuju ovu zemlju”, objašnjava Mujkić.

Podržavaju li opozicione stranke u Federaciji BiH 'probosansku koaliciju'?

Probosansku koaliciju u Srebrenici podržale su i neke, po programima, građanski orijentisane partije poput, Naše stranke i Demokratskog fronta. S druge strane, Socijaldemokratska partija i Naša Stranka na izbore u Mostaru će zajedničkim snagama.

“Probosanski blok u Srebrenici je opcija centro desna, nema tu barem u njihovom programu ničega lijevog. Vi čim govorite o naciji i državi, vi se pozicionirate desno od centra. Ljevica ne govori o stvarima iz repertoara nacionalnog identiteta”, dodaje profesor Asim Mujkić.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine 7. maja donijela je Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020. godine, koji su prvobitno trebali biti održani 4. oktobra, ali su zbog neusvajanja budžeta pomjereni za 15. novembar.

Za učešće na predstojećim lokalnim izborima prijavilo se 136 političkih stranaka i 379 nezavisnih kandidata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG