Dostupni linkovi

Mostar: SDA, SBB, DF, SBiH i BPS potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na izborima


Predstavnici stranka koalicije kažu da će uskoro objaviti ime svog kandidata za gradonačelnika Mostara

Članovi predsjedništava Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH ( SBiH) i Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), te predsjednici gradskih organizacija ovih stranaka u petak su formirali koaliciju za nastup na lokalnim izborima Mostaru u decembru 2020.

Ime svog kandidata za gradonačelnika Mostara uskoro će objelodaniti.

“U narednim danima ćemo prezentirati i kandidata za gradonačelnika, koji bi svojim referencama bio općeprihvatljiv za sve birače u Mostaru“, izjavio je Denis Zvizdić, koji je u ime SDA potpisao sporazum.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Naša stranka (NS) nisu pristupile koaliciji, jer su ranije saopštile da neće sarađivati sa vladajućim strankama, misleći pritom najviše na SDA.

SDP i Naša stranka su u srijedu, 12. augusta već potpisali sporazum kojim je definisan zajednički nastup tih dviju stranaka na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru.

Tako su se formirala tri bloka koja će se nadmetati na lokalnim izborima u Mostaru – probosanski, građanski i hrvatski.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koje predvodi Hrvatska demokratska zajednica HDZ BiH, još u januaru su na sjednici Predsjedništva HNS-a BiH u Orašju najavile zajednički nastup na lokalnim izborima, posebno u sredinama gdje postoji mogućnost, kako su kazali, preglasavanja Hrvata.

Lokalni izbori u Mostaru održat će se 20. decembra 2020. godine, nakon 12 godina čekanja.

Održavanje izbora omogućeno je sporazumom kojeg su 17. Juna u Mostaru potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Prema tom sporazumu, te izbornim pravilima koje je usvojio Parlament BiH, u novo Gradsko vijeće Mostara, koje inače ne funkcionira od 2010. godine, birat će se 35 vijećnika iz sedam izbornih jedinica, od toga je šest gradskih područja, te sa centralne gradske liste.

XS
SM
MD
LG