Dostupni linkovi

Plenković u Mostaru: Da se BiH drži načela jednakopravnosti


Dragan Čović i Andrej Plenković, Mostar, 14. septembar

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi danas (14. septembra) u Mostaru, gdje se sastao sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem.

Tim povodom je istakao da će Hrvatska nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlantskom putu.

"Za Hrvatsku je posebno bitno da se BiH drži načela jednakopravnosti, posebno Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda", rekao je Plenković.

Dragan Čović je izjavio da je cilj HDZ-a BiH da zajedno s ostalim strankama Hrvatskog narodnog sabora u BiH na predstojećim lokalnim izborima osvoji sva načelničke i gradonačelničke pozicije u mjestima gdje su Hrvati većina.

Također je potvrdio da pregovori s Bakirom Izetbegovićem, a vezano za sporazum o Mostaru potpisan 17. juna, nastavljaju 16. septembra. Najveći fokus razgovora su izmjene Izbornog zakona BiH.

U toku posjete Mostaru Plenković se sastao s biskupima Ratkom Perićem i Petrom Palićem, a planirano je da prisustvuje svetoj misi povodom ustoličenja Petra Palića, mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije, ispred Katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru.

XS
SM
MD
LG