Dostupni linkovi

Dodik podržao jedinstvenu srpsku listu za Mostar


Susret Dragana Čovića, lidera Hrvatske demokratse zajednice BiH i Milorada Dodika, člana Predsjednišva BiH i čelnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Mostaru, 8. septembar 2020.
Susret Dragana Čovića, lidera Hrvatske demokratse zajednice BiH i Milorada Dodika, člana Predsjednišva BiH i čelnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Mostaru, 8. septembar 2020.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u utorak, 8. septembra, podržao je osnivanje jedinstvene srpske liste za lokalne izbore u Mostaru.

Nakon sastanka u Vladičanskom dvoru u Mostaru sa lokalnim liderima koalicije “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar”, koju su krajem augusta potpisali SNSD i Srpska demokratska stranka (SDS), Dodik je poručio kako je Srbima u tom gradu važno da imaju legitimno predstavljanje u institucijama gradske uprave.

“Srbi su do sada bili ovdje potpuno skrajnuti, u pogledu šansi za zapošljavanje i mnogo čega drugog. A ono što želimo da uradimo je samo da budemo ravnopravni sa drugima ovdje u Mostaru”, kazao je Dodik, koji je prisustvovao sastanku glavnog izbornog štaba koalicije “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar”, na kojem je usaglašeno da nosilac liste bude dr. Velibor Milivojević.

Dodik je kazao da je način da Srbi budu ravnopravni sa drugima u Mostaru taj da se okupe oko jedinstvene liste, koju trebaju podržati svi građani srpske nacionalnosti koji imaju pravo glasa.

Šef Izbornog štaba koalicije, Luka Petrović je pozvao sve Srbe, koji su po popisu iz 1991. godine živjeli u Mostaru da se do 6. oktobra registriraju za izbore, što mogu učiniti putem interneta.

“Na sajtu Centralne izborene komisije BiH (CIK BiH) mogu da se prijave i dobiju pravo glasa, bilo da glasaju u dijaspori, bilo da taj dan dođu, 20. decembra u Mostar”, rekao je Petrović.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je podsjetio da je u Mostaru po popisu iz 1991. godine bilo preko 20 hiljada Srba, dok je po posljednjem popisu (iz 2013., op. RSE) oko četiri hiljade.

Lokalni izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra, prvi put nakon 12 godina. Izbori su omogućeni sporazumom, kojeg su 17. juna u Mostaru postigli lideri HDZ-a BiH, Dragan Čović i SDA, Bakir Izetbegović o novim izbornim pravilima za Mostar, koji je podržan u Parlamentu BiH.

XS
SM
MD
LG