Dostupni linkovi

Korona dodatno komplikuje život na granici Srbije i BiH


Granični prelaz Uvac, između Srbije i BiH u blizini Priboja, arhivska fotografija
Granični prelaz Uvac, između Srbije i BiH u blizini Priboja, arhivska fotografija

Odluka Vlade Srbije iz druge polovine aprila ove godine, kojom se omogućava nesmetan prelazak granice za ljude koji žive u pograničnim područjima, a koji rade ili imaju zemlju sa druge strane granice, još uvek nije počela da se primenjuje na graničnom prelazu Uvac, jer je potrebno da se izvrši usaglašavanje sa nadležnima u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Primenom ove odluke umnogome bi se olakšao život meštana, koji žive na oko dve trećine opštine Priboj, a da bi došli do centra grada moraju preći četiri granična punkta, dva u Srbiji, dva u BiH, što je posebna specifičnost ovog pograničnog dela. U situaciji vanrednog stanja, posebno trpi pivreda, jer meštani koji rade u Priboju ne mogu doći na posao“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Kao primer je naveo radnike lokalnih kompanija Poliester, FAP i Flex academy koji ne mogu da dođu na posao.

„Ima dosta stvari koje moraju da se definišu, da se usaglase, ali ne mogu tačno da kažem kada će moći da se primenjuje. Potrebno je da se ova odluka Vlade Srbije usaglasi sa drugom državom“, naglasio je Rvović.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je 22. aprila da je Vlada donela odluku da se omogući nesmetan prelazak granice za ljude koji žive u pograničnim područjima, a rade ili imaju svoju zemlju preko granice.

Tokom susreta 23. aprila na graničnom prelazu Horgoš sa šefom diplomatije Mađarske, Peterom Sijartom, Dačić je rekao da je ta odluka doneta za sve zemlje u regionu.

Do njive, pa u izolaciju 28 dana

I Srbija i BiH su, nakon izbijanja pandemije, odlučile da zatvore svoje granice kako bi se sprečilo unošenje korona virusa u te zemlje. Ukoliko se, ipak, granica u specifičnim slučajevima pređe, po trenutno važećim pravilima, građanin bi u Srbiji morao da provede 28 dana u samoizolaciji.

Uz isprepletanost granice Srbije i BiH, pandemija korona virusa posebno je otežala život građanima Mesne zajednice Sastavci u Priboju, oko 330 kilometara udaljenog od Beograda.

Mnogima od njih kuća je na teritoriji Srbije, imanje na teritoriji BiH i obrnuto. Poštar Sveto Vilotić kaže da bi primena odluke Vlade Srbije mnogima duplo olakšala život.

„Mnogo lakše ćemo moći doći na posao, doći do svojih njiva, do svojih štala“, objašnjava Vilotić, dodajući da mu je kuća 15 metara od granice sa BiH.

Na posao kroz Srbiju, BiH, Srbiju pa ponovo BiH

„Kad krenem na posao idem kroz Srbiju, pa ulazim u BiH 400 metara, pa ponovo u Srbiju kilometar i po, pa ponovo u BiH gde se nalazi i Pošta. A kad krenem da delim poštu, krećem iz BiH, pa tako redom prelazim granicu. Groblje je pola u Srbiji, pola u BiH. Granica je takva da se mi iz Srbije sahranjujemo na teritoriji BiH, a moje komšije iz BiH na teritoriji Srbije“, priča Sveto Vilotić.

Dragiši Vilotiću kuća je na bosanskoj, a imanje na srpskoj strani. Porez plaća u dve države. Do imanja i na posao u firmu Polister u Priboju ovih dana dolazi sporednim putevima.

„E, sad je dodatno nezgodno. Na posao idem preko brda, preko Kasidola, uspon je veliki, put je uzak i nepregledno je, tako da je veći rizik no daljina“, kaže Dragiša Vilotić.

Granični punktovi muke zadaju ne samo građanima Mesne zajednice Sastavci, u kojoj se "rastavljaju" dve države, već i stanovnicima okolnih mesnih zajednica Sjeverin, Strmac, Krajčinovići, Zabranica i Bučje.

U sličnoj situaciji su i građani enklave Međurečje, koja je deo teritorije BiH, a sa svih strana je omeđena Srbijom. Sagovornici Radija Slobodna Evropa, Dragiša i Stevo Vilotić, naglasili su da su granična pravila trenutno stroga.

Međutim, kako kažu, da generalno nema razumevanja i sa jedne i sa druge strane granice, život ovog pograničnog dela bio bi nemoguć.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG