Dostupni linkovi

Premijerka Srbije optužila opoziciju i pojedine medije za 'licemerje'


Premijerka Srbije na sednici Skupštine, 28. april 2020.

Poslanici Skupštine Srbije su uz jake mere zaštite od širenja korona virusa nastavili sednicu na čijem je dnevnom redu potvrđivanje odluke o uvođenju vanrednog stanja i ostale uredbe Vlade od početka epidemije. Deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju nastavio je bojkot rasprave.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u obraćanju poslanicima da se Skupština nisu ranije sastajala jer je "procenat obolelih sa 4,27 odsto porastao na 33,08 odsto, koliko je iznosio 24. marta".

"Mislim da bismo imali užasne posledice, veliki broj obolelih i da bi imali i neke smrtne slučajave", rekla je Brnabić i dodala da je u utorak procenat obolelih bio 4,07 odsto zbog čega je "uz sve mere bilo moguće da se Skupština sastane".

'Kukavice, lažovi i licemeri'

Brnabić je u utorak u parlamentu izjavila da je Srbija imala "pravovremene, pametne i svrsishodne mere" i da je uspela da spreči eksponencijalni rast zaraze od korona virusa.

Ona je u sredu "kukavicama i lažovima" nazvala poslanike opozicije koji bojkotuju sednicu. "Lako je obraćati se u holu kada nema nikoga da vam odgovori i pisati laži na Tviteru", rekla je Brnabić.

Poslanici opozicije, okupljeni oko Saveza za Srbiju, bojkotuju sednicu jer, kako su naveli, kako su naveli, neće da učestvuju u "naknadnoj legalizaciji protivustavne odluke" Vlade i predsednika Aleksandra Vučića da se ukine rad parlamenta u vreme pandemije. Predstavnici ovih stranaka novinarima se obraćaju u holu parlamenta.

Ana Brnabić uputila je i niz kritika pojedinim medijima, nazivajući ih "tajkunskim". Ona je rekla da neprekidno napadaju Vladu "šta god da uradi".

Televizuju Nova S označila je kao "direktno Đilasov medij" i rekla da su oni 13. marta objavili intervju sa doktorom Goranom Belojevićem u kojem se kaže da će bez vanrednog stanja biti gore nego u Italiji i da Vlada ne zna šta radi.

"List Danas je takođe pisao o tome da je Srbija u iščekivanju dok je planeta u karantinu. To su isti ljudi koji sada pozivaju na lupanje u šerpe i kažu da su mere bile prejake", rekla je Brnabić.

Ona je građane i Vladu pozvala da rade i daju sve od sebe, a kritike, smatra premijerka, "pokazuju njihovu odgovorost i licemerje i tih medija i tih političara."

Maska i rukavice obavezni u Skupštini Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Vulin: Pomoć Rusije i Kine kad je bilo najteže

Govoreći o međunarodnoj pomoći koju je Srbija dobila za borbu protiv epidemije, ministar odbrane Aleksandar Vulin zahvalio se Kini, Rusiji, Turskoj i Evropskoj uniji navodeći da to čini "po vremenu kako je pomoć stizala".

"Veoma sam zahvalan EU što je sada omogućila da možemo da kupujemo njihove medicinske proizvode. Pretpostavljam da sada imaju dovoljno, bilo je potrebno njima, a sada su se setili nas, ali priznajem da mi je bilo veoma važno kada je došla kineska i ruska pomoć u trenutku kada je bilo najteže", rekao je Vulin.

Poslanici kroz prvu tačku dnevnog reda razmatraju i izmene u budžetu Srbije radi otklanjanja štetnih posledica usled bolesti Kovid-19, i uredbe o jednokratnoj novčanoj pomoći u iznosu od 100 evra punoletnim državljanima, o fiskalnim pogodnostima, o pomeranju roka za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog, kao i izmene i dopune uredbe o merama za vreme vanrednog stanja.

Druga tačka dnevnog reda sadrži 38 uredbi o merama za vreme vanrednog stanja, od zabrane kretanja, preko učešća u sudskim pretresima, do dodatnog zaduživanja za vreme vanrednog stanja.

U skupštini se primenju mere zaštite, pa se poslanicima i novinarima meri temperatura, dobijaju maske i rukavice, dok poslanici u sali sede na svakom drugom mestu, a postavljena je i zaštita panelima od pleksiglasa.

Poslanici 'Dosta je bilo' odbili da stave maske

Predsednica Skupštine Maja Gojković opomenula je na zasedanju troje poslanika opozicionog pokreta Dosta je bilo (DJB) jer u skupštinskoj sali nisu hteli da nose maske i rukavice.

Gojković je prekinula govor premijerke Ane Brnabić i zamolila poslanike Sašu Radulovića, Branku Stamenković i Vojina Biljića da se pridržavaju mera zaštite i stave maske i rukavice koje su, kao i svi ostali, mogli da uzmu na ulazu u zgradu.

Pošto im nije dala reč, poslanici DJB napustili su skupštinsko zasedanje.

U Srbiji je od ponedeljka, 27. aprila, počelo popuštanje mera uvedenih zbog pandemije korona virusa. Otvoreni su frizerski i kozmetički saloni i teretane uz neophodno poštovanje zaštitnih mera, ali je za prvomajske praznike najavljen karantin od četvrtka, 30. aprila, u 18 sati do ponedeljka, 4. maja, u 5 sati.

XS
SM
MD
LG