Dostupni linkovi

Rusija i Ukrajina još pregovaraju o razmjeni zatvorenika


Saslušanje ukrajinskih pomoraca koje su u novembru 2018. pritvorile ruske sigurnosne snage
Saslušanje ukrajinskih pomoraca koje su u novembru 2018. pritvorile ruske sigurnosne snage

Prema informacijama kabineta ukrajinskog predsjednika trenutno su u toku pregovori o razmjeni zatvorenika između Ukrajine i Rusije.

U izjavi nije rečeno o kojim se zatvorenicima radi, ali je ukrajinski tužilac ranije saopštio kako se među onima koji bi mogli biti oslobođeni nalazi režiser Oleg Sencov i dvadeset i četiri pomorca iz Ukrajine koji su pritvoreni krajem prošle godine.

Pregovori u toku?

Ranije je glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog objavila na Facebooku informaciju da su pregovori sa Rusijom u toku. Ova izjava dolazi nakon što su članovi porodice jednog od dvadeset i četiri pomorca koje drži Rusija, izjavili za ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE), da su pomorci oslobođeni.

Prije toga, ukrajinski državni tužilac je objavio komentare člana ukrajinskog parlamenta u kojima se navodi kako su Rusija i Ukrajina u procesu razmjene zatvorenika, uključujući navedene pomorce zatvorene prošle godine i ukrajinskog režisera Olega Sencova.

"Proces razmjene zatvorenika je u toku. Informacija da je on završen nije tačna", saopštili su iz kancelarije ukrajinskog predsjednika, prenosi Reuters. Ruska Interfax medijska agencija citirala je izvor iz Moskve koji poriče da je razmjena zatvorenika završena.

Ko su zatvorenici?

Očekivanja o razmjeni rastu od kada su ruski mediji par dana ranije objavili da je Sencov, čije zatvaranje kritikuje Kijev, zapadne vlade ali i grupe za zaštitu ljudskih prava, premješten iz udaljenog ruskog zatvora u instituciju u Moskvi.

Sencov se nalazi u zatvoru od marta 2014. godine kada se pobunio protiv ruskog preuzimanja njegovog rodnog Krima.On je uhapšen tokom protesta protiv ruske aneksije Krima i proglašen krivim za planiranje terorističkog napada, podsjeća BBC.

Pomorci su pritvoreni zajedno sa tri broda tokom pokušaja prelaza Kerč moreuza koji predstavlja jedini prilaz ukrajinskih luka na Azovsko more. Ukrajina je ranije ove godine tražila pred Međunarodnim sudom za pomorsko pravo hitno oslobađanje pomoraca.

Rusija napala i zaplenila ukrajinske brodove
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Tenzije u Crnom i Azovskom moru počele su otkad je Rusija aneksirala ukrajinski poluotok Krim 2014. godine, ali dodatno su se produbile otkad je Rusija izgradila most koji povezuje Krimski poluotok s ruskim kopnom i tako praktički odsjekla ukrajinsku obalu Azovskog mora, uključujući stratešku luku Mariupolj, od ostatka Ukrajine. Ovaj je pomorski put ključan za ukrajinski izvoz željeza, čelika i žita.

'Razmjena pa onda komentari'

Iz Kijeva tvrde da Rusija na svojoj teritoriji ilegalno drži oko 150 ukrajinskih državljana. Ova informacija je objavljena u julu kada su ukrajinski zvaničnici razgovarali o listi zatvorenika za razmjenu između ove dvije zemlje, no lista nikada nije javno objavljena.

Izvještaji medija o prebacivanju Sencova u moskovski zatvor dolaze dan nakon što je ukrajinski sud naredio puštanje na slobodu ruskog novinara Kirila Višinskog prije njegovog suđenja po optužnici za izdaju.

Kada je došao na mjesto ukrajinskog predsjednika ranije ove godine, Volodimir Zelenski, rekao je da će okončanje konflikta sa separatistima koje podržava Rusija biti na vrhu liste njegovih predsjedničkih prioriteta.

Od 2014. godine borbe u regiji Donbasa na istoku Ukrajine, odnijele su 13.000 života.

Aleksandar Daniluk, ukrajinski sigurnosni zvaničnik rekao je ukrajinskim medijima da se nada kako bi se razmjene zatvorenika mogle desiti u petak i dodao: "Moramo sačekati razmjenu pa tek onda komentarisati", prenosi Reuters.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG