Dostupni linkovi

Glumac Zelenski novi predsednik Ukrajine


Porošenko i Zelenski glasaju u drugom krugu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Porošenko i Zelenski glasaju u drugom krugu

Glumac i komičar Volodimir Zelenski, prema izlaznim anketama, novi je predsednik Ukrajine. On je prihvatio je poruku svog protivkandidata Petra Porošenka koji mu je nešto ranije danas, priznajući poraz, čestitao pobedu na izborima održanim u nedelju.

Nacionalna izlazna anketa kaže da su cifre dva sata pre nego što su ankete zatvorene 21. aprila pokazale da je Zelenski osvojio 73,2 odsto glasova, a Porošenko 25,3 odsto. Tek kasnije, sa nešto manje od 3 posto prebrojanih glasačkih listića, Centralna izborna komisija saopštila je da Zelenski ima 72,05 odsto glasova, a Porošenko 25,62 odsto. Rečeno je da je izlaznost u drugom krugu bila nešto više od 62 posto.

Zelenski je naveo da namerava da dovede "nove ljude" u ukrajinsku politiku, i dodao da će se obratiti Porošenku za savet "ako mu zatreba", te da će kadrovska rešenja objaviti "u bliskoj budućnosti".

On je rekao i da će mu glavni prioritet biti da osigura oslobađanje svih ukrajinskih ratnih zarobljenika od Rusije, i obećao da će "ponovno pokrenuti" pregovore u Minsku za rešavanje sukoba u delovima istočne Ukrajine.

Nešto ranije, odbrojavajući vreme za rezultate koji govore da će postati šesti izabrani predsednik Ukrajine od kada je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, zahvalio se "svim Ukrajincima koji su ga podržali".

"Obećavam da vas nikada neću izneveriti. Još nisam zvanično predsednik, ali - kao ukrajinski građanin mogu da kažem svim državama nastalim iz Sovjetskog Saveza da pogledaju nas. Sve je moguće", rekao je Zelenski.

Zelenski: Nikada vas neću izneveriti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko priznao je izborni poraz i čestitao svom protivniku, glumcu i komičaru Volodimiru Zelenskom izbornu pobedu, neposredno nakon što je glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini završeno, a prva izlazna anketa pokazala da je Zelenski krenuo ka ubedljivoj pobedi.

"Napustiću kancelariju, ali želim da jasno naglasim da ne napuštam politiku", izjavio je Porošenko nakon objavljivanja izlaznih anketa.

"U bilo kojoj političkoj ulozi, daću sve od sebe da se suprotstavim revanšizmu i da osiguram da Ukrajina ne promijeni pravac", rekao je on i dodao da "nas ishod izbora ostavlja nas sa nesigurnošću, i velikim znakom pitanja o tome da li će strateški pravac Ukrajine prema EU i NATO-u biti siguran, a demokratske reforme nastavljene".

On je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da "pomogne Ukrajini da osigura nedavna dostignuća i strateški pravac nacije za integraciju u Evropsku uniju i NATO".

"Molim vas, ostanite sa Ukrajinom, bez obzira na sve", rekao je.

Centralna izborna komisija saopštila je da je izlaznost do bila skoro 62 odsto. Nisu prijavljeni nikakvi ozbiljni prekršaji i incidenti, naveli su iz Komisije.

Ankete su uoči drugog kruga dale Zelenskom prednost. Istraživanje koje je 18. aprila objavila grupa za istraživanje rejtinga pokazalo je da 57,9 odsto onih koji definitivno planiraju da glasaju kažu da će podržati Zelenskog, dok je 21,7 odsto podrške išlo Porošenku.

U prvom krugu izbora 31. marta, u kojem je učestvovalo 39 kandidata, Zelenski je osvojio 30 odsto glasova, a Porošenko 16 odsto.

Zelenski (41) je popularnost stekao u televizijskoj komediji "Sluga naroda", glumeći ukrajinskog predsednika koji se bori protiv korupcije. Kao i lik koji tumači, Zelenski je usmerio svoju kampanju na borbu protiv korupcije.

On je okrivio Porošenka za ekonomske teškoće u zemlji i za sveprisutnu korupciju.

U retkim intervjuima obećao je da će težiti bliskim vezama sa EU i NATO, ali je najavio i aktivnije pokušaje za reintegraciju pobunjenika koji kontrolišu istočne delove Ukrajine.

Porošenko protiv Zelenskog: Ko će pobediti u finalnoj rundi?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Zelenski nije vodio tradicionalnu političku kampanju, već je obilazio zemlju sa svojom humorističkom emisijom. U kampanji se više oslonio na društvene mreže nego na tradicionalne skupove, zbog čega ga je Porošenko nazvao "virtuelnim kandidatom".

Porošenko (54) je postao predsednik 2014. godine. Zelenskog optužuje da nema jasan program i da mu nedostaje političkog iskustva potrebnog da zadrži Ukrajinu na prozapadnom kursu i da se odupre pokušajima Rusije da vrati tu zemlju u svoju orbitu.

Predsednik Ukrajine tvrdi da bi pobeda Zelenskog štetila bližoj ekonomskoj i političkoj saradnji Kijeva sa EU i da bi koristila Moskvi jer on ne bi bio u stanju da se odupre ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG