Dostupni linkovi

Novi predsjednik, stari izazovi u Ukrajini


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na putu do parlamenta u Kijevu, gdje je 20.maja 2019. održana svečana inauguracija
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na putu do parlamenta u Kijevu, gdje je 20.maja 2019. održana svečana inauguracija

Novi predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na inauguraciji obećao promjene ka poboljšanju kvalitete života svojih sugrađana te prekid rata na istoku zemlje, nakon čega je raspustio parlament otvarajući put ka vanrednim izborima, dok se nameću pitanja o konkretnim mjerama u borbi protiv korupcije i odnosima s Moskvom, pišu svjetski mediji.

"Učinit ću sve da ne plačete"

Ukrajinska televizijska zvijezda Volodimir Zelenski položio je zakletvu u ponedjeljak kao novi predsjednik zemlje, obećavajući da će zaustaviti rat na istoku protiv separatista koje podržava Rusija, nakon čega je raspustio parlament čije je članove opisao kao grupu koju zanima samo lično bogaćenje, piše Asošijejted pres (Associated Press), podsjećajući kako je Zelenski prošlog mjeseca, na predsjedničkim izborima, osvojio 73 posto glasova – pobjedom koja je odraz iscrpljenosti Ukrajinaca rasprostranjenom korupcijom i političkom elitom zemlje.

Čak i prije nego što je rasformirao parlament - Vrhovnu radu - što je bilo jedno od njegovih predizbornih obećanja, Zelenski je u ponedjeljak preokrenuo i druge ukrajinske političke tradicije – odbacio je ideju svečane auto povorke, te je okružen četvoricom tjelohranitelja do parlamenta u Kijevu prošetao kroz park prepun ljudi, pozdravljajući se i fotografišući se s njima.

Nakon što je položio zakletvu, ali prije nego što je raspustio parlament, Zelenski je zatražio od Vrhovne rade da usvoji zakon protiv "nezakonitog bogaćenja" i podrži njegove prijedloge za otpuštanje ministra odbrane zemlje, šefa ukrajinske sigurnosne službe i glavnog tužioca, navodi AP dodajući kako su u pitanju saveznici bivšeg predsjednika Petra Porošenka, koji je izgubio izbore od komičara koji nije imao političkog iskustva, ali je godinama igrao ukrajinskog predsjednika na popularnoj TV emisiji.

U žestokom govoru nakon inauguracije, Zelenski je rekao Radi da je njegov glavni cilj da tokom predsjedničkog mandata donese mir u istočnu Ukrajinu, gdje se vladine trupe već pet godina bore protiv separatista koje podržava Rusija, u sukobu koji je ostavio najmanje 13.000 mrtvih. "Mi nismo počeli taj rat. Ali, moramo da ga završimo," rekao je on.

Dok su ministri i poslanici slušali predsjednikov govor s užasom, kako navodi agencija, Zelenski je pozvao sve u vladinom kabinetu da podnesu ostavke tražeći od njih da "oslobode mjesto za ljude koji će razmišljati o budućim generacijama, a ne o budućim izborima".

Na kraju obraćanja novi ukrajinski predsjednik je, navodi se u tekstu Asošijejted presa, referisao na svoju karijeru komičara: "Tokom cijelog mog života pokušavao sam da učinim sve da se Ukrajinci nasmiju," rekao je s osmjehom naglasivši kako će u narednih pet godina učiniti sve da "Ukrajinci ne plaču".

Slijede vanredni izbori

Ono što slijedi u Ukrajini su vanredni izbori koji bi se mogli održati tokom ovog ljeta, piše Juronjuz (Euronews) i dodaje kako je Zelenskom dozvoljeno da raspusti parlament pod uslovom da ima pravni razlog, što će se ispuniti čim novi predsjednik potpiše službeni nalog o tome.

Odluka o raspuštanju parlamenta objavljena je nakon svečane inauguracije i govora Zelenskog u kojem je Ukrajinu uvezao s Evropom kao „zajednički san“ i u kojem je pozvao Ukrajince koji su emigrirali da se vrate kući, rekavši kako njihova "znanja, iskustva i mentalne vrijednosti" mogu pomoći zemlji u njenom razvoju.

Zelenski je također obećao svoju predanost prekidu vatre i osiguravanju mira u Donbasu, rekavši da mu je plan da Ukrajini vrati "izgubljene teritorije" i da se ukrajinski zarobljenici vrate u svoju zemlju. "I Krim i Donbas su", rekao je Zelenski, "naša, ukrajinska zemlja."

Birači smatraju ambicioznim njegova izborna obećanja, piše Juronjuz i dodaje kako je Zelenski, između ostalog, obećao da će se suočiti sa siromaštvom u Ukrajini koja je trenutno jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Također je obećao da će promijeniti dinamiku odnosa između Ukrajine i susjedne Rusije, koju je proglasio "agresorskom državom".

No, kritičari su komentarisali navodnu neodređenost predsjednika u borbi protiv ovih pitanja, ukazuje Juronjuz i dodaje kako su očekivanja za mandat novog predsjednika visoka. Skoro 39 posto očekuje da će Zelenski smanjiti račune za grijanje u prvih 100 dana, dok njih 35 posto da će ispuniti svoje predizborno obećanje da će se suočiti s korupcijom tako što će ukinuti imunitet od krivičnog gonjenja. Juronjuz podsjeća da u sadašnjoj vladi nema predstavnika njegove stranke, ali je ona trenutno najpopularnija u Ukrajini.

Niz osjetljivih međunarodnih pitanja

Mjesec dana nakon što je postigao veliku izbornu pobjedu protiv Petra Porošenka, 41-godišnji Volodimir Zelenski postao je najmlađi ukrajinski post-sovjetski predsjednik, koji je pokrenuo novu eru za zemlju pogođenu ratom i ekonomskim potreškoćama, navodi Agencija Frans pres (Angence France-Presse, AFP).

Do sada se malo zna o njegovoj preciznoj politici nakon kampanje koja je kapitalizirala javno razočaranje s političkim establišmentom i obećala da će "slomiti sistem", ocjenjuje AFP i dodaje kako je Zelenski obećao da će nastaviti pro-zapadni kurs zemlje, no njegov program je još uvijek nejasan, a tim u velikoj mjeri i nepoznat, te je prema mnogim kritičarima veliko pitanje kako će se on nositi s ogromnim izazovima separatističkog sukoba i tekućim ekonomskim problemima.

Vođa jedne od samoproglašenih separatističkih republika u ukrajinskom industrijskom regionu Donbasa, Denis Pušilin, izjavio je u petak ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti da je "spreman za dijalog" s novim vlastima u Kijevu, naravno uzimajući u obzir interese Donbasa, ističe AFP i dodaje kako je Pušilin ipak osudio ono što je nazvao "destruktivnim" izjavama Zelenskog i optužio Kijev da "blokira mirovni proces”.

Agencija dodaje i da su ukrajinski saveznici Zelenskom pružili toplu dobrodošlicu, ali jedan ukrajinski sajt, specijaliziran za međunarodne poslove - Evropejska pravda - sugerisao je da je to "strategija zagrljaja" kako bi se osigurao nastavak približavanja Zapadu.

Novi predsjednik će odmah morati da se bavi nizom osjetljivih međunarodnih pitanja, ocjenjuje francuska novinska agencija ističući najnovije poteze Kremlja i Vašingtona.

Tako je tri dana nakon izbora Zelenskog, podsjeća AFP, Kremlj najavio olakšice u proceduri dobijanja ruskog državljanstva za one koji žive u istočnim separatističkim regionima Ukrajine, dok je s druge strane, kao najava mogućih tenzija između Kijeva i Vašingtona, ključnog saveznika Ukrajine protiv Moskve, razmatrana ovomjesečna izjava Rudija Đulijanija (Rudy Giuliani), advokata američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) koji je otkazao posjet Kijevu, rekavši da je Zelenski "okružen ljudima koji su neprijatelji (američkog) predsjednika".

Novi stil vladavine

Zelenski planira da radi drugačije nego njegov prethodnik Petro Porošenko i da uvede promjene u stilu vladanja, ali se suočava sa starim problemima Ukrajine, poput rasprostranjene korupcije i sukoba sa separatistima na istoku zemlje, kao i novim - kakav će imati odnos prema tajkunu koji stoji iza njegove uspješne televizijske serije, ocjenjuje britanski Sandej tajms (The Sunday Times).

Kao i njegov fiktivni alter ego, lik predsjednika u seriji "Sluga naroda", Zelenski je obećao da će se boriti protiv korupcije i planira žive prijenose svog rada i sastanaka, a razmatra i da predsjedničku kancelariju iz zgrade iz sovjetske ere, premjesti u novu zgradu otvorenog tipa. Njegov savjetnik Dmitro Razukov rekao je za ovaj list da je "korupcija ključni problem" Ukrajine i da je zato potrebno da što više ljudi vidi šta se dešava tako da mogu imati više kontrole, a da bude manje korupcije među birokratama.

Međutim, sa zvaničnim početkom mandata, Zelenski će morati da vodi tešku borbu sa starom gardom nespremnom da prepusti moć – predsjednik je nadležan za vanjsku i sigurnosnu politiku, ali vlada, koja odgovara parlamentu, vodi privredu koja je ključna za borbu protiv korupcije.

Podjednako ozbiljan izazov ga čeka na istoku gde je rat s proruskim separatistima ušao u šestu godinu. I dok tri četvrtine Ukrajinaca želi da Zelenski direktno razgovara s ruski predsjednikom Vladimirom Putinom, Kremlj ne djeluje da je spreman na ustupke. Štaviše, ističe Sandej tajms, Putin je ponudio ruske pasoše ljudima koji žive u "narodnim republikama" Donjeck i Lugansk, što omogućava izgovor za dalje vojno angažovanje Moskve na ukrajinskoj teritoriji da "zaštiti" svoje građane.

Na kraju, piše londonski list, mnogo toga će pokazati kakav će Zelenski imati odnos s Igorom Kolomojskim, milijarderom koji je vlasnik stanice koja je emitovala seriju "Sluga naroda" i koji je bio u samonametnutom egzilu u Izraelu otkada je vlada nacionalizirala banku čiji je bio suvlasnik uz optužbu da je preusmjerio milione eura u lažnim zajmovima svojim kompanijama.

Prošle sedmice se vratio u zemlju svojim privatnim avionom i rekao da će iz porodičnih razloga ostati u zemlji pet godina, koliko traje mandat predsjednika. Ko god dobije mjesto portparola Zelenskog, ističe Sandej tajms, imat će težak posao.

XS
SM
MD
LG