Dostupni linkovi

Novi apel za oslobađanje Sencova


Aktivisti mole za oslobađanje Olega Sencova ispred ruske ambasade u Kijevu
Aktivisti mole za oslobađanje Olega Sencova ispred ruske ambasade u Kijevu

Apelu za oslobađanje ukrajinskog reditelja Olega Sencova, koji 100 dana štrajkuje glađu u ruskom zatvoru, pridružili su se i filozof Slavoj Žižek, reditelji Žak Odijar i Žan-Lik Godar i glumac Džoni Dep."Oleg Sencov može svakog minuta da umre", navodi se u apelu poznatih ličnosti objavljenom u francuskom Mondu.

Oni su pozvali Evropsku uniju da izvrši pritisak na Moskvu u slučaju Sencov.

Ruska policija u utorak uhapsila deset osoba koje su u Moskvi tražile da Sencov bude oslobođen.

Kremlj je odbacio tvrdnje da je ukrajinskom reditelju zdravlje ugroženo. Grupa lekara ga je pregledala u ponedeljak i utvrdila da je njegovo stanje zadovojavajuće, rečeno je u Kremlju.

Rodbina Sencova saopštila je u utorak da je reditelj na intenzivnoj bolničkoj nezi i da je u kritičnom stanju.

Sencov u zatvorskoj ćeliji, 9. avgust
Sencov u zatvorskoj ćeliji, 9. avgust

Sencov (42), rodom sa crnomorskog poluostrva Krima koje je Rusija pripojila, započeo je u maju štrajk glađu tražeći da budu oslobođeni svi ukrajinski "politički zatvorenici". Osuđen je 2015. godine na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

Njegove pristalice smatraju da je krivično gonjenje Sencova koji se oštro protivio pripajanju Krima Rusiji, politički motivisano.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da pomilovanje nekom zatvoreniku može da bude razmotreno samo ako ga traži sam osuđenik, što Sencov odbija da učini.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG