Dostupni linkovi

Ukrajina i Rusija mogle bi razmijeniti zatvorenike, tvrdi saveznik Kremlja


Vladimir Putin, predsjednik Rusije i Viktor Medvedčuk
Vladimir Putin, predsjednik Rusije i Viktor Medvedčuk

Ukrajina i Rusija mogle bi razmijeniti zatvorenike u narednih nekoliko dana ako Kijev pokaže potrebnu političku volju, uključujući režisera Olega Sencova kojeg je Moskva zatvorila zbog optužbi za terorizam, rekao je bliski saveznik Kremlja u Ukrajini, piše Rojters.

Viktor Medvečuk, lider opozicije naklonjene Rusiji, govorio je prije ukrajinskih parlamentarnih izbora u nedjelju, gdje ankete pokazuju da će stranka predsjednika Volodimira Zelenskog pobijediti, ali možda neće imati većinu u parlamentu.

Medvečukova stranka bi, prema ovim anketama, trebala biti druga, ali je on isključio koaliranje sa Zelenskim, rekavši za Rojters da im se ideologije previše razilaze.

Medvečuk je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin poštuje Zelenskog, ali čeka da čuje njegov stav o rješavanju sukoba u Donbasu, koji je za pet godina izgubio 13 hiljada života.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici pritisnuli su Moskvu da oslobodi zarobljenike, uključujući Sencova, koji je zatvoren 2015. godine. Porijeklom sa ukrajinskog poluotoka Krim, čijoj aneksiji od strane Rusije 2014. godine se protivio, Sencov kaže da je njegovo zatvaranje bilo politički motivisano.

Ukrajina ima desetine zatvorenika u Rusiji, iako nije jasno koliko ima zatvorenih Rusa u Ukrajini, piše Rojters.

"To zavisi od političke volje ukrajinskog predsjednika gospodina Zelenskog. Ako postoji takva politička volja, moguće je pregovarati i ja potvrđujem da je moguće da se o tome dogovori", rekao je Medvečuk o razmjeni zarobljenika.

"Znam stav druge strane (Rusije) i moguće se dogovoriti", dodao je on u intervjuu u svojoj kancelariji u Kijevu u petak. "A to se može učiniti za nekoliko dana."

Medvečukove riječi imaju težinu zbog njegovog prijateljstva s Putinom. Ruski lider je kum Medvedčukovoj kćeri, a Ukrajinac je rekao da su razgovarali tokom njegove posljednje posjete Moskvi prošle sedmice.

XS
SM
MD
LG