Dostupni linkovi

Tužilac sumnja u istinitost svjedočenja Skota


Skot: Samo navodi o vezi ruskih obavještajaca s Demokratskim frontom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Skot: Samo navodi o vezi ruskih obavještajaca s Demokratskim frontom

U Višem sudu u Podgorici je okončano saslušanje bivšeg operativca američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i vlasnika bezbjednosne kompanije iz Amerike Brajana Skota (Brian Scott) u sudskom postupku "državni udar".

Brajan Skot je drugog dana saslušanja odgovarao na pitanja sudije, specijalnih tužilaca i advokata odbrane, te je tom prilikom pojašnjavao svoja prethodno saopštena saznanja – da je navodno ruska obavještajna služba bila uključena u aktivnosti opozicionog Demokratskog fronta (DF) čiji su lideri optuženi za pokušaj nasilnog rušenja crnogorske vlasti u vrijeme parlamentarnih izbora 2016. godine.

Odgovarajući na dodatna pitanja sudije, tužilaca i advokata u slučaju "državni udar", svjedok američki državljanin Brajan Skot je, između ostalog, pojašnjavao termine koje je upotrebljavao kao što su kontrazaštita i planiranje evakuacije, rekavši da to podrazumijeva pružanje zaštite i izvlačenje osoba koje su u životnoj opasnosti.

Ova pojašnjenja su izrečena u kontekstu navoda u optužnici i samog svjedočenja Brajana Skota, da je dobio ponudu da obavi evakuaciju određenih osoba iz Podgorice, što je on odbio.

Na pitanje specijalnog tužioca zbog čega je odbio ponudu bezbjednjaka Džozefa Asada (Joseph Assad) da pomogne evakuaciju i kontrazaštitu osoba u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora, Brajan Skot je rekao da je odbio posao zbog saznanja da je u čitav slučaj umiješana ruska obavještajna služba.

"Želim da pojasnim da inicijalne informacije koje sam dobio, a vezano za rusku obavještajnu službu, predstavljaju samo navode. Samo je navedeno da je moguće da je ruska obavještajna služba uključena. Međutim, sami ti navodi, da je možda uključena ruska obavještajna služba u aktivnosti političke partije (DF) u jednoj državi koja čini napor da se pridruži NATO-u, predstavljaju značajan element od uticaja na moju odluku da se ne uključim u ovu aktivnost sa Džozefom Asadom u Crnoj Gori", rekao je Skot.

Tužioci su pokušavali da izvuku informaciju o tome od koga je Brajan Skot saznao za navodnu i moguću povezanost ruske obavještajne službe sa DF-om, na šta je bivši operativac CIA-e i vlasnik bezbjednosne kompanije ponovio da je o tome saznao od Ticijana Masua (Tiziano Mousu) počasnog konzula Malte u Crnoj Gori.

"Moj saradnik Ticijano Masuo mi je obezbijedio informacije o političkom procesu u Crnoj Gori u to vrijeme navodeći vodeće partije koje žele da smijene partiju na vlasti, a DF je najveći oponent partiji na vlasti i partija za koju se tvrdi da dolazi do miješanja Rusije u njen rad", rekao je Skot.

Brajan Skot je u više navrata ponovio da nije znao šta se događalo u Crnoj Gori kada je odbio da obavi posao za Džozefa Asada, te odgovarajući na pitanje naglasio da bi prijavio sve potencijalne kriminalne aktivnosti o kojima bi imao saznanja.

Tužioci su takođe pokušali da saznaju da li je Džozef Asad bio direktno angažovan od strane Demokratskog fronta, što je Brajan Skot negirao.

Svjedok je rekao da je Džozef Asad bio angažovan od "političkog savjetnika i filmskog producenta" izraelsko-kanadskog porijekla čije ime tada nije znao.

Zbog toga je zamjenik specijalnog tužioca Saša Čađenović konstatovao da Brajan Skot svojim iskazom želi da zaštiti Džozefa Asada od krivičnog gonjenja.

Tužilac Čađenović je takođe izrazio sumnju u istinitost svjedočenja Brajana Skota, navodeći da je "svjedok uskladio izjavu sa nekim drugim".

"Primjećujem da je u svojim odgovorima (Brajan Skot, prim. aut.) pokušavao da udalji gospodina Džozefa Asada od krivične odgovornosti, posebno u dijelu kada je govorio da su usluge pružane filmskom producentu, odnosno političkom savjetniku. U odnosu na odgovore, uskladio je izjavu sa izjavom izvjesnog gospodina Šaviva koju je dao prije više od pola godine", ocijenio je tužilac Čađenović, dodajući da je Skot prećutao da je od njega tražena i primjena mjera zaštite elektronske komunikacije.

Komentarišući kompletno svjedočenje, advokati odbrane su konstatovali da Brajan Skot ne zna ništa od događajima koji su predmet optužnice, da ne zna niti povezuje bilo kog optuženog sa krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret, kao i da američki državljanin nema informacija da je uopšte bilo krivičnog djela na teritoriji Crne Gore u vrijeme parlamentarnih izbora.

"Želim posebno da ukažem da je ovaj svjedok decidno i jasno izjavio da ništa ne zna o krivičnim djelima zbog kojih se sudi ovdje nevinim ljudima", kazao je branilac Jugoslav Krpović.

Branilac Dražen Medojević je konstatovao da Skotov iskaz pobija navode iz optužnice i precizno je iskazao da njegova agencija i on kao profesionalac nije imao nikakvih dodirnih tačaka sa Demokratskim frontom.

Ovim je završeno svjedočenje američkog državljanina kome je, prema optužnici, bilo ponuđeno da izvuče iz Podgorice ljudstvo, u vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, u slučaju da propadne plan o nasilnom rušenju crnogorske vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG