Dostupni linkovi

Trumpov sin, zet i šef kampanje na saslušanju u Senatu


Donald Trump mlađi, Jared Kushner i Paul Manafort

Sin američkog predsjednika Donald Trump mlađi, zet i savjetnik Bijele kuće, Jared Kushner, i bivši šef izborne kampanje Paul Manafort svjedočiće pred komitetima američkog Senata o susretima sa Rusima sljedeće sedmice. To će, kako bilježe američki mediji, potencijalno biti najvažnije svjedočenje u istrazi o ruskom miješanju u američke izbore nakon prošlomjesečnog saslušanja otpuštenog direktora FBI Jamesa Comeya.

Donald Trump mlađi će se pojaviti pred Senatskim pravosudnim komitetom 26. jula, zajedno sa bivšim šefom izborne kampanje američkog predsjednika Paulom Manafortom, stoji na objavljenom planu saslušanja na Kapitol hilu.

Takođe, advokatica Trumpovog moćnog zeta i savjetnika, Jareda Kushnera potvrdila je da će on svjedočiti pred Senatskim komitetom za obavještajne službe u ponedjeljak.

„Kao što je gospodin Kushner govorio od marta, on je spreman da dobrovoljno sarađuje i obezbijedi svaku informaciju koju on ima o istazi pred Kogresom“ rekla je advokatica Abbe Lowell.

On će nastaviti da sarađuje i zahvalan je na prilici da pomogne da se ova stvar okonča,“ dodala je.

Kako navodi Associated press (AP) Alan Futerfas, advokat Donalda Trumpa juniora, nije odmah odgvorio na zahtjev da komentariše zakazano svjedočenje. Advokat Paula Manaforta, Jason Maloni je pak rekao da je on dobio zahjev u srijedu i da ga „temeljno isčitava“.

Saslušanje će se po svemu sudeći održati iza zatvorenih vrata.

Ključna tema biće nedavno objelodanjeni prošlogodišnji sastanak najbližih saradnika Donalda Trumpa sa ruskom advokaticom Natalijom Veselnitskajom i bivšim obavještajcem sovjetske vojne službe, koji ima dvojno ruko-američko državljanstvo, Rinatom Ahmetšinom, te kako objavljuju mediji, još jednom, za sada neidentifikovanom osobom.

Advokatica Veselnitskaja koja je Trumpu mlađem kao poziv za sastanak obećala kompromitujuće informacije ruske vlade o očevoj protivkandidatkinji na predsjedničkim izborima, Hillary Clinton, ali ih kako on tvrdi nije dala, u srijedu je saopštila da je i ona spremna da svjedoči pred američkim Senatom da bi, kako je navela, „razjasnila situaciju“.

„Ja sam spremna da razjasnim situaciju koja stoji iza masovne histerije, ali samo preko advokata ili svjedočeći pred Senatom. Ako Senat želi da čuje stvarnu priču, ja ću veoma rado reći sve što sam željela od gospodina Trumpa" navela je Veselnitskaja, za televiziju RT čiji je osnovač Kremlj.

Ona je ranije demantovala da je zastupala rusku vladu i ustvrdila da je od Trumpa mlađeg željela da razgovaraju o ruskoj politici usvajanja djece i američkim sankcijama uvedenim kršiocima ljudskih prava u Rusiji, kroz takozvani Magnistski akt.

Sporni sastanak je otvorio nova pitanja o mogućim vezama Trumpove kampanje i Moskve, što je već subjekt više istraga federalnih i kongresnih istražitelja.

Jeff Sessions u martu bio prisljen da samog sebe isključi iz istrage o ruskim vezama
Jeff Sessions u martu bio prisljen da samog sebe isključi iz istrage o ruskim vezama

U međuvremenu je američki predsjednik Donlad Trump imao novu reakciju u vezi ruskih istraga. Naime, izjavio je da nikada ne bi imenovao Jeffa Sessionsa za glavnog državnog tužioca da je znao da će on samog sebe isključiti iz istrage.

Kako možete prihvatiti posao, a onda izuzeti sebe iz njega? Da je samog sebe isključio prije prihvatanja tog posla ja bih mu rekao ‘Hvala Jeff, ali te neću uzeti‘„ pojasnio je američki predsjednik.

Sessions je u martu bio prisljen da samog sebe isključi iz istrage o ruskim vezama nakon što je otkriveno da se i on sam tokom izborne kampanje susrijetao sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom i da je to prikrio odnosno, lagao pod zakletvom u Senatu.

Sessions još nije komentarisao Trumpovu izjavu.

Američki predsjednik je u intervjuu za New York Times (NYT) ponovo branio susret svog sina sa Rusima.

Kako je rekao, razgovarao je sa više američkih senatora i pitao ih da li bi oni otišli na taj sastanak da su im ponuđene kompromitujuće informacije o njihovom rivalu, i svi su rekli da bi.

Branio je i samog sebe, onosno svoj drugi prije dva dana otkriveni susret sa ruskim predsjedikom Vladimirom Putinom na summitu G 20 u Hamburgu 7. jula. Kako je rekao, riječ je bila samo o kurtoaziji i sastanak je trajao svega 15 minuta.

Podsjetimo, na zvaničnoj večeri za državnike učesnike summita Grupa 20 narazvijenijih država svijeta, kako je u utorak otkriveno, američki predsjednik Donlad Trump je sat vremena sjedio i razgovarao sa ruskim predsjednikom uz prisustvo samo Putinovog prevodioca, ne i prevodioca američkog predsjednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG