Dostupni linkovi

Bivši ruski kontraobavještajac potvrdio da se sastao sa Trumpom mlađim


Donald Trump junior, stariji sin američkog predsjednika
Donald Trump junior, stariji sin američkog predsjednika

Rusko-američki lobist Rinat Ahmetšin potvrdio je u petak za Associated Press da je prisustvovao sastanku ruske advokatice Natalije Veselnitskaje sa sinom američkog predsjednka Donadom Trumpom juniorom, zetom Jaredom Kushnerom i šefom izborne kampanje Paulom Manfortom.

Ahmetšin je ovoj agenciji rekao da je jednom služio u sovjetskoj jedinici koja je dio kontraobavještajne službe, ali da nikada foramlno nije prošao obuku za špijuna.

Ruska advokatica, Natalija Veselnitskaja koja se susrela sa sinom američkog predsjednika DonladomTrumpom mlađim i drugim zvaničnicima njegove kampanje u junu 2016., bila je u pratnji rusko-američkog lobiste koji je bivši sovjetski kontraobavještajni oficir, izvjestiila je američka TV mreža NBC.

NBC je u četvrtak objavio da je lobist, koji nije imenovan, pratio je rusku advokaticu na sastanku sa Trumpom juniorom i zetom američkog predsjednika, sada savjetnikom Bijele kuće, Jaredom Kushenrom i šefom izborne kampanje, Paulom Manafortom.

U izvještaju NBC muškarac je opisan kao "američki lobista rođen u Rusiji koji je služio u sovjetskoj vojsci i emigrirao je u SAD, gdje je dobio dvojno državljanstvo".

Alan Futerfas, advokat Donalda Trumpa mlađeg, rekao je NBC da se njegov klijent susreo sa pojedincem o kojem je riječ.

Futerfas je rekao da lično razgovaro sa tom osobom, koja je negirala da je radila za rusku vladu.

"Ja apsoutno nijesam zabrinut zbog toga što je rečeno na tom sastanku", rekao je advokat Trumpa juniora.

Predstavnici Kušnera i Manaforta odbili su da komentarišu izvještaj NBC.

Potom su mediji u petak obajvili da je mušakrac koji odgovara tom opisu, Rinat Ahmetšin, poznat je kao saradnik Veselnitskaje u više lobističkih poslova te u vezi odnosa sa javnošću sredinom 2016., u kampanji protiv Magnitski akta, zakonom kojim su SAD uvele sankcije kršiocima ljudskih prava u Rusiji.

The Finacial Times je izvjestio 10. jula da je Veselnitskaja unajmila Rinata Ahmetšina tokom tog perioda.

U aprilu je senatski Komitet za pravosuđe, poslao Domovinskoj sigurnosti informativni zahjev, kao dio istrage o mogućem nelegalnom lobiranju Ahmetšina, navodeći u tom dokumentu da je osumnjičeni sprovodio "subverzivne politički uticajne operacije koja su često uključivale dezinformacije i propagandu".

U intervju datom ranije, advokatica Veselnitskaja je rekla da je na sastanku bila sa njamanje jednom osobom, čiji identitet je odbila da komentariše.

Sin američkog predsjednika, Donald Trump junior, je 11. jula objavio emailove koji pokazuju da je prihvatio sastanak sa Veselnitskajom nakon što je obaviješten da će mu ona dostaviti kompromitujuće informacije o američkoj državnoj sekretarki Hillary Clinton koje je obezbijedila ruska vlada.

Predsjednik SAD Donlad Trump i njegov sin su izjavili da nema ničeg nepodesnog u vezi sa tim sastankom.

XS
SM
MD
LG