Dostupni linkovi

Trampov i Putinov 'razgovor uz desert'


Tramp i Putin su se prvi put zvanično sastali nekoliko sati uoči večere u Hamburgu 7. jula
Tramp i Putin su se prvi put zvanično sastali nekoliko sati uoči večere u Hamburgu 7. jula

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putinkratko su razgovarali na kraju večere", tokom samita G20 u Hamburgu, ali se to ne može nazvati drugim sastankom, saopštila je Bela kuća i nazvala lažnim, zlonamernim i apsurdnim insinuacije da je nameravala da sakrije taj susret.

Prethodno je Rojters preneo da je neimenovani zvaničnik Bele kuće rekao da su se dvojica predsednika sastala dva puta tokom samita G20 u Hamburgu početkom jula - ne precizirajući međutim koliko je poslednji susret trajao niti o čemu su razgovarali.

Taj zvaničnik je opisao atmosferu na večeri za britansku agenciju pod uslovom da se ne navede njegovo ime uprkos Trampovim kritikama neimenovanih izvora.

U međuvremenu, Tramp je oštro kritikovao američke medije koji su njegov razgovor s Putinom nazvali "tajnom večerom".

"Lažna novinska priča o tajnoj večeri s Putinom je 'bolesna'. Nemačka kancelarka je pozvala sve lidere G20 sa suprugama. Mediji su za to znali", napisao je Tramp na Tviteru.

Posle nekoliko minuta je dodao: “Lažne vesti su sve nepoštenije! Čak je i večera priređena za 20 svetskih lidera u Nemačkoj prikazana kao zlokobna”.

Portparol Bele kuće Šon Spajser i portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Majkl Anton potvrdili su da su Tramp i Putin razgovarali na večeri sa svetskim liderima i njihovim suprugama na pomenutom samitu, prenosi AP.

Anton nije precizirao koliko dugo je susret trajao, dodajući da je bio opušten te da "razgovor uz desert" ne bi trebalo okarakterisati kao "sastanak".

Informacije o drugom susretu objavio je Ian Bremer, predsednik evroazijske konsultantske grupe za političke rizike, koji je razgovarao sa dve osobe koje su prisustvovale pomenutoj večeri.

On je rekao da je Putin sedeo pored američke prve dame Melanije Tramp. Američki predsednik je prišao Putinu i razgovarali su oko sat vremena "privatno i energično" dok su sedeli među ostalim svetskim liderima i njihovim suprugama na večeri. Sa njima je bio Putinov lični prevodilac, navodi Bremer.

On je dodao da je odsustvo Trampovog prevodioca privuklo pažnju ostalih lidera, jer je to bilo "kršenje nacionalnog bezbednosnog protokola".

Vladimir Putin u razgovoru sa prvom damom SAD, Melanijom Tramp, u Hamburgu
Vladimir Putin u razgovoru sa prvom damom SAD, Melanijom Tramp, u Hamburgu

Prema Bramerovim rečima, prisutni su opisali susret ruskog i američkog predsednika kao zapanjujući te da je Tramp veoma živahno razgovarao često gestikulirajući rukama.

Zvaničnik Bele kuće izjavio je da su lideri i njihove supruge mogli da imaju na večeri samo po jednog prevodioca. Tramp je sedeo pored supruge japanskog premijera Šinza Abea, a prevodilac američkog lidera govorio je japanski.

"Kada je Tramp razgovarao sa Putinom, dvojica lidera su koristili ruskog prevodioca, pošto američki prevodilac nije govorio ruski", dodao je ovaj zvaničnik.

Inače, Tramp i Putin su se prvi put zvanično sastali nekoliko sati uoči večere u Hamburgu 7. jula, i taj sastanak je trajao više od dva sata iako je prvobitno planirano da traje samo pola sata.

Tramp je kasnije rekao da je Putin tokom tog razgovora odbacio navode da se Moskva mešala u predizbornu kampanju u SAD uoči predsedničkih izbora prošle godine.

Odnosi Trampa i Putina su pod posebnom pažnjom javnosti još od izborne kampanje u SAD kada je Tramp u više navrata hvalio Putina kao snažnog lidera.

Obaveštajni zvaničnici SAD optužuju rusku vladu da se mešala u predsedničke izbore 2016. da bi pomogla Trampu da pobedi.

Američki predsednik dovodi u pitanje navode iz istrage koju vodi Kongres nazivajući je “lovom na veštice”, podseća AP.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG