Dostupni linkovi

Trump, Putin i Trump Jr.


Melanija i Donald Trump stigli su u dvodnevni posjet Francuskoj

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je u Evropi na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Uoči puta, u intervjuu za Retures govorio je o svom viđenju samita G20, odnosu sa ruskim predsjednikom Putinom, ali i o skandalu koji je potresao Bijelu kuću zbog sastanka njegovog sina sa ruskom advokaticom u toku kampanje.

„Izravno sam pitao ruskog predsjednika Vladimira Putina da li se miješao u američke izbore, što sugeriraju izvještaji američkih obavještajnih agencija, a on je inzistirao na tome da se nije miješao“, kazao je je Trump u intervjuu koji je dao u Bijeloj kući.

Prema njegovim riječima, o tome se razgovaralo prvih 20, 25 minuta na susretu koji je trajao više od dva sata, na marginama samita G20 u Hamburgu.

Razgovori o svemu, uključujući i tvrdnje o ruskom miješanju u izbore u SAD: Vladimir Putin i Donald Trump
Razgovori o svemu, uključujući i tvrdnje o ruskom miješanju u izbore u SAD: Vladimir Putin i Donald Trump

Upitan da li vjeruje Putinovim riječima, Trump je malo zastao, a onda odgovorio:

“Vidite, nešto se događalo, a mi moramo otkriti što je to, jer nešto tako ne smijemo dopustiti da se događa u našem izbornom sistemu.”

Dok su američke obavještajne agencije, pa čak i članovi Trumpovog kabineta, rekli kako se Rusija miješala u američke izbore, Trump se kolebao oko teme naglašavajući da je Rusija nuklearna sila kao i Sjedinjene Države.

Ruski predsjednik želi ono što je dobro za Rusiju. Ja želim ono što je dobro za Sjedinjene Države. No, ima slučaja kao što je Sirija, gdje zajedno možemo nešto uraditi, kao što je postizanje primirja. I u drugim slučajevima u kojima se slažemo to može biti pozitivno. Tako stoje stvari. Nekada se nećete složiti, drugi put hoćete.“

Trump se pozitivno izjasnio o samitu G20, te ocijenio da se “fantastično slagao sa liderom svake od zemalja sudionica skupa”.

Susret sa ciljem nanošenja štete Hillary Clinton: Donald Trump Jr.
Susret sa ciljem nanošenja štete Hillary Clinton: Donald Trump Jr.

Američki predsjednik je također kazao kako je atmosfera u Bijeloj kući „fantastična“ usprkos medijskih izvještaja da su u kaosu , što je jedan Trumpov suradnik opisao kao "uragan pete kategorije ", izvjestio je Washington Post.

Predsjednik je rekao da nije znao za susret svoga sina sa ruskom odvjetnicom Natalijom Veselitskajom tokom kampanje koja mu je navodno dala informacije iz Kremlja koje su trebale naštetiti Hillary Clinton.

Trumpov najstariji sin priznao je susret, ističući da zapravo nije dobio neke ozbiljnije informacije.

Kritičari upozoravaju da se vrlo moguće radi o kršenju saveznih zakona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG