Dostupni linkovi

SAD se ne povlače iz sporazuma sa Iranom?


Teheran tvrdi kako je njegov nuklearni program namijenjen isključivo mirnodopskim ciljevima
Teheran tvrdi kako je njegov nuklearni program namijenjen isključivo mirnodopskim ciljevima

Američki predsjednik Donald Trump večeras će govoriti o politici Washingtona prema Iranu. Iako je više puta iskazivao nezadovoljstvo postignutim sporazumom zapadnih sila s Teherenom o ograničavanju nuklearnih aktivnosti Irana iz 2015, pa i najavljivao izlazak Sjedinjenih Država iz dogovora, čini se da se to ipak neće dogoditi.

Izvori iz Bijele kuće kažu kako će predsjednik Trump reći da sporazum nije u interesu nacionalne sigurnosti, te da Teheran krši duh dogovora time što nastavlja razvijati balističke rakete i poticati regionalne sukobe.

No, neće reći da Iran tehnički krši svoje obveze u suzbijanju nuklearnih aktivnosti sukladno sporazumu u zamjenu za olakšanje sankcija, i neće tražiti ponovno uvođenje sankcija.

Umjesto toga, predsjednik će pozvati Kongres da donese zakone koji postavljaju nove, strože zahtjeve koje Teheran mora ispuniti kako bi nastavio imati koristi od olakšavanja sankcija.

Američki predsjednik je više puta osudio nuklearni sporazum
Američki predsjednik je više puta osudio nuklearni sporazum

Trump će također zatražiti od Kongresa da izmjeni zakon koji od njega traži da svakih 90 dana potvrđuje da li se Teheran pridržava sporazuma koji je postignut između Irana i šest svjetskih sila - SAD, Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije 2015.

Američki predsjednik je više puta osudio nuklearni sporazum, koji je dogovoren i potpisan pod administracijom predsjednika Baracka Obame, te je prošlog mjeseca Glavnoj skupštini UN-a rekao da je to "jedan od najgorih dogovora ukoje su Sjedinjene Države ikad ušle".

Prema američkom zakonu, administracija je dužna svakih 90 dana potvrditi da li se Iran ponaša u skladu s dogovorom. Do sada jeTrumpova adminstracija dva puta potvrdila da Teheran poštuje dogovor.

S obizrom da rok ističe 15. oktobra, američki predsjednik će u govoru koji se očekuje s posebnom pažnjom svjetske javnosti reći da opoziva djelove dogovora, ali da se Sjedinjene Države ne povlače iz dogovora.

To će omogućiti Kongresu kojeg kontroliraju republikanci da u idućih 60 dana odluče hoće li vratiti sankcije Teheranu koje su bile suspendirane temeljem sporazuma, što bi otvorilo put za povlačenje iz dogovora.

Međutim, raspoloženje među republikancima i demokratima, čak i onima koji su se prvobitno suprotstavljali sporazumu 2015. je da ga treba zadržati na snazi.

Administracija predsjednika Trumpa je više puta rekla da, iako se Iran ponaša u skladu sa stvarnim uvjetima sporazuma, zapravo nije djelovao u "duhu" sporazuma, jer nastavlja testirati balističke rakete i rakete koje su sposobne nositi nuklearne bojeve glave, te se miješa u unutarnja pitanja svojih susjeda.

I predsjednikov tim za nacionalnu sigurnost zabrinut je zbog mogućnosti povlačenja iz sporazuma, ističući da to može naštetiti kredibilitetu Sjedinjenih Država u svijetu.

Teheran kaže kako je njegov nuklearni program namijenjen isključivo mirnodopskim ciljevima, uključujući proizvodnju električne energije.

U večerašnjem govoru poredsjednik Trump će, kako kažu izvori iz Bijele kuće, izdvojiti još neke aktivnosti Irana sa kojim je nazadovoljan, poput podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, čime zajedno sa libanonskim Hezbolahom i drugim grupama navodno destabiliziraju region.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG