Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Liberman: Nova iranska raketa je pretnja za ceo svet


Lansiranje rakete u Iranu

Nova iranska balistička raketa u čijem dometu je veći deo Bliskog istoka uključujući Izrael pretnja je čitavom slobodnom svetu, izjavio je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman u prvom izraelskom reagovanju na testiranje te rakete.

Iran je u petak saopštio da je uspešno testirao novu balističku raketu dometa 2.000 kilometara koju je izložio na vojnoj paradi, javili su državni mediji u subotu.

"Balistička raketa koju je Iran ispalio nije samo provokacija protiv SAD i njihovih saveznika, uključujući Izrael, to je pokušaj da se oni testiraju. To je takođe dokaz iranske želje da se pretvori u svetsku silu i preti ne samo nacijama na Bliskom istoku, već takođe svim zemljama slobodnog sveta", rekao je Liberman u subotu uveče, prenose izraelski mediji.

"Samo zamislite šta bi se desilo da je Iran uspeo da dodje do nuklearnog oružja. Tome teži. Mi ne smemo to dopustiti", dodao je Liberman.

Ispaljivanje rakete "Koramšar", za koju je Iran rekao da može da nosi nekoliko bojevih glava, izazvalo je zabrinutost i u Vašingtonu.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da iranski raketni test dovodi u pitanje nuklearni sporazum sa tom zemljom i optužio vlasti u Teheranu za saradnju sa Severnom Korejom.

"Iran je testirao balističku raketu sposobnu da dosegne Izrael. Iran sarađuje sa Sevenom Korejom. Nemamo baš neki sporazum", naveo je Tramp na Tviteru.

Iranska državna televizija je javila da je to treća raketa dometa 2.000 kilometara.

XS
SM
MD
LG