Dostupni linkovi

Iran prijeti aktiviranjem nuklearnog programa


Rohani u parlamentu, Teheran, 15. avgust 2017.
Rohani u parlamentu, Teheran, 15. avgust 2017.

Predsjednik Irana Hasan Rohani poručio je da bi njegova zemlja ubrzo, u pitanju su sati, mogla prekinuti sa pridržavnjem nuklernog sporazuma ukoliko Sjedinjene Američke Države nastave sa sankcijama i prisilom.

Istovremeno je američka mornarica objavila da je jedan iranski dron u ponedjeljak prišao toliko blizu američkom nosaču aviona da su životi pilota borbenih aviona F-18 bili ugroženi.

Iran bi mogao veoma lako napustiti teško ispregovarani nuklearni sporazum ove zemlje sa pet svjetskih sila prije dvije godine i to, kako je rekao Rohani, "za nekoliko sati", ukoliko SAD nastave sa politikom "sankcija i prisile".

Rohani je, obraćajući se iranskim poslanicima u televizijskom prijenosu, rekao "da je neuspješno iskustvo sankcija i prisile dovelo prethodnu administraciju za pregovarački stol".

"Ako američka administracija želi da ponovi prethodna iskustva, Iran će se, sasvim sigurno u kratkom vremenskom periodu, ne govorim o sedmicama ili mjesecima, već o satima i danima, vratiti na uslove nuklearnog programa, mnogo naprednije nego kada su pregovori počeli", istakao je predsjednik Irana.

Rohani je takođe rekao da je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokazala svijetu da "nije dobar partner" prijetnjama, te da će poništiti istorijski sporazum o iranskom nukernom programu koji je postignut u julu 2015.

"Posljednjih mjeseci svijet je svjedočio da su SAD, uz konstantno i neprekidno kršenje svojih obećanja u vezi JCPOA (Zajednički sveobuhvatni plan akcije) nuklearnog sporazuma, ignorisali nekoliko drugih globalnih sporazuma i pokazali sopstvenim saveznicima da Sjedinjene Države nijesu niti dobar partner, niti pouzdana pregovaračka strana", ukazao je Rohani.

Trump je ranije ovog mjeseca još jednom ustvrdio da se Iran "ne pridržava duha" nuklearnog sporazuma, koji je on opisao kao "užasan ugovor".

"Nuklearni sporazum je model pobjede mira i diplomatije nad ratom i unilateralizmom. To je ono što Islamska Republika Iran preferira, ali nikada nije bila i nikada neće biti jedina opcija naše zemlje", istakao je Rohani.

Nuklearnim sporazumom između Irana i pet svjetekih sila je omogućeno ublažavanje sankcija Iranu u zamjenu za smanjenje nuklearnih aktivnosti.

Za raziliku od američkog predsjednika, posmatrači SAD-a i Ujedinjenih nacija su do sada saopštavali da se Iran pridražava nuklearnog sporazuma.

Ipak zvaničnici nove američke administracije su često tvrdili da Teheran krši "duh sporazuma" i nastavlja testiranje balističkih raketa sposobnih da nose nuklearne bojeve glave.

SAD su uvele više serija sankcija Iranu zbog lansiranja raketa. Iran obrazlaže da se balističke rakete testiraju u svrhu samoodbrane i da se njima ne krši sporazum.

Da su tenzije između SAD i Irana u blagom u porastu posljednjih mjeseci govori i to što je zabilježen još jedan bliski susret dvije strane.

Naime, po drugi put za dvije sedmice, iranski dron QOM-1 je, kako se navodi, kasno 13. avgusta letio na blizini unutar 300 metara od američkog nosača aviona USS Nimitz na, kako je navela američka mornarica, "nesiguran i neprofesionalan način" i bez upaljenog svjetla tako da su životi pilota borbenih aviona F-16 bili izloženi riziku.

Portparol američke mornaričke komande, poručnik Ian McConnaughey, je još naveo da dron nije odgovarao na zahtjev za komunukaciju, kao i da dron nije bio naoružan iako je riječ o modelu koji može nositi rakete.

"Letenje drona bez svjetala može stvoriti opasnu situaciju i potencijalno izazvati sudar, a u susprotnosti je sa međunarodnim pomorskim pravom i zakonima", naveo je McConnaughey.

Američki zvaničnici su prijavili 14 takvih nesigurnih susreta dvije strane u ovoj godini, u koje su gotovo uvijek bili umiješani pripadnici snaga Islamske revolucionarne garde, koje je Vašinton nedavno targetirao sankcijama.

Prošle sedmice, iranski dron se umalo sudario sa američkim vojnim avionom koji je slijetao na nosač aviona.

Iranska revolucionarna garda u utorak je povodom posljednjeg incidenta izdala saopštenje u kojem je navela da su "dronovi navođeni tačno i profesionalno", odbacijući američke primjedbe kao "neutemeljene".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG