Dostupni linkovi

Trump poziva na jaču kontrolu sporazuma sa Iranom


Donald Trump, predsjednik SAD

Predsjednik SAD Donald Trump sugerisao je u ponedjeljak da će Vašington napustiti nuklearni sporazum s Iranom i svjetskih sila ako procijeni da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ne nadgleda njegovo sprovođenje dovoljno čvrsto. "

"Nećemo prihvatiti sporazum koji se slabo sprovodi ili neadekvatno nadgleda", naveo je predsednik SAD u poruci IAEA koju je pročitao američki sekreatr za energiju Rick Perry.

Posmatrači SAD i Ujedinjenih nacija su ranije utvrdili da se Iran pridržava sporazuma, kojim je zaustavljno obogaćivanje uranijuma u zamjenu za popuštanje međunarodnih sankcija Teheranu.

No Trumpova administracija je više puta do sada optužila Teheran da se ne pridržava "duha" sporazuma, uključujući i da su nastavili testirati balističke rakete sposobne da nose nuklerne bojeve glave. Trumpova administarcija takođe pokušava da lobira za jačanje nuklernih inspekcija Irana, uključujući i pristup njihovim nuklearnim postrojenjima.

Šef nuklearnog programa Irana Ali Akbar Salehi pozvao je agenciju UN i njenog šefa Jukiju Amana da se "odupre neprihvatljivim zahtjevima" Vašintona.

Tvrdeći da Iran u potpunosti poštuje odredbe nuklearnog sporazuma, Salehi je rekao da je najveća pretnja opstanku sporazuma postignutog 2015. "neprijateljski stav američke administracije".

Amano, šef UN agencije za nuklearnu energiju IAEA, kojem je upravo odobren još jean četvorogodišnji manadat, rekao je da Iran obaveze preuzete nuklernim sporazumom primjenjuje.

"Iran je trenutno subjekat najrobusnije provjere nuklernog režima na svijetu" ustvrdio je Amano.

U nedjelju je vrhovni vjerski lider Irana, ajatolah Ali Hamnei upozorio da će njegova zemlja reagovati snažno na bilo kakav "pogrešan korak" SAD u vezi sa nuklearnim sporazumom.

Šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka - postiglo je sporazum s Iranom 2015. godine, prema kojem je ta zemlja pristala da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su joj ublažene međunarodne sankcije.

XS
SM
MD
LG