Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Teheran obavio uspješni raketni test


Lansiranje rakete, Iran

Iran je danas saopćio da je uspješno obavljen test nove rakete srednjeg dometa. Iranska državna televizija prenijela je snimke lansiranja projektila Horamšar koji je prvi put u javnosti predstavljen jučer na velikoj vojnoj paradi u Teheranu.

Na prednjem dijelu projektila bila je postavljena kamera pomoću koje je prenošen let. Državni mediji nisu objavili datum obaljenog testa.

Amerika je zbog prethodnih raketnih testova uvodila sankcije Iranu i optuživala je Teheran da krši duh sporazuma postignutog 2015. godine između te zemlje i svjetskih sila.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će se povući iz sporazuma, navodeći da bi raketni program Iranu mogao omogućiti tehničko znanje za uspostavljanje sistema za nuklearnu bojevu glavu.

Trump bi trebalo da 15. oktobra podnese izvještaj Kongresu u kojem treba iznijeti ocijenu da li Iran i dalje poštuje sporazum.

Analitičari ističi da će, ukoliko Trump donese odluku da Teheran ne poštuje sporazum, to otvoriti put za nove sankcije i mogući prekid sporazuma.

Trump je sredinom sedmice izjavio da je odluku donio ali da još nije spreman da je objavi u javnosti.

XS
SM
MD
LG