Dostupni linkovi

Tillerson optimist oko Irana


Nikad ne reci – nikad: Rex Tillerson
Nikad ne reci – nikad: Rex Tillerson

Američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je kako se i dalje nada da će Iran pristati na pregovore o promjenama koje Sjedinjene Države traže u nuklearnom sporazumu dogovorenom 2015. iako je iranski predsjednik odbacio takvu mogućnost.

Istodobno je šefica evropske diplomacije kazala kako sporazum funkcionira i da EU želi da ostane na snazi. Francuski predsjednik je međutim spreman posredovati u novim pregovorima između Teherana i Washingtona.

U razgovoru sa ostalim potpisinicma sporazuma, američki državni tajnik je po drugi put upozorio na neke od njegovih nedostataka, prvenstveno na mogućnost da će Teheran deset godina nakon dogovora kojim se ograničavaju iranske nuklearne aktivnosti, kao što je obogaćivanje urana, znači 2025, biti u mogućnosti da nastavi rad na nuklearnom programu.

U postizanju kompleksnog dogovora bilo je uključeno sedam država, osim Sjedinjenih Država i Irana, tu su bile Francuska, Njemačka, Rusija, Kina i Velika Britanija. Teheranu su nakon toga ublažene ekonomske sankcije koje su do tada bile na snazi.

Tillerson je kazao kako američki predsjednik Donald Trump želi da te točke sporazuma budu iznova ispregovarane, te da je "optimističan" oko toga.

"Nikad ne reci – nikad", smatra Tillerson.

No, iranski predsjednik Hassan Rohani je odbacio takvu mogućnost.

Ovaj sporazum nije nešto što možete dirati: Hassan Rohani
Ovaj sporazum nije nešto što možete dirati: Hassan Rohani

"To je sporazum u kojem se gotovo dvije godine pregovaralo oko svake pojedine riječi i svake pojedine rečenice", rekao je Rohani novinarima na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

"Uspjeli smo se dogovoriti o međusobno prihvatljivim datumima i rokovima, tako da ovaj sporazum nije nešto što možete dirati. Ako izvadite jednu ciglu, cijela zgrada će se srušiti", dodao je iranski predsjednik.

Šefica evropske diplomacije Federica Mogherini također se suprotstavlja ponovnom otvaranju pregovora o sporazumu. Istaknula je kako sporazum "funkcionira", a EU "će osigurati da sporazum ostane na snazi".

"Nema potrebe pregovarati o dijelovima sporazuma jer se sporazum odnosi na nuklearni program i kao takav je dogovoren", rekla je Mogherini.

Rohani je kazao da ponovljene prijetnje Trumpove administracije da će napustiti sporazum dokazuju da se ne može vjerovati novoj administraciji da će se pridržavati sporazuma, na čijem je postizanju radio bivši predsjednik Barack Obama.

"Razgovor s američkom vladom koja se odluči pogađati o svojim zakonskim i legitimnim međunarodnim obvezama, bio bi gubitak vremena", istaknuo je Rohani.

Iranski predsjednik smatra da se u svakom slučaju Trump prvo mora ispričati zbog svojih "ekstremno uvredljivih" i "neutemeljenih" tvrdnji da je Teheran "korumpirana diktatura" i "ubojiti režim" u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a 19. septembra.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako je spreman ponovno otvoriti pregovore o isteklim odredbama i pokušati posredovati i u drugim sporovima između Sjedinjenih Država i Irana jer je zaključio kako nuklearni sporazum nije dovoljan.

"S obzirom na prilike u regiji i sve veći pritisak Irana, kao i zbog sve značajnije aktivnosti te zemlje u balističkom raketnom programu, sporazum očito nije dovoljan“, ocijenio je francuski šef države.

"Budimo iskreni, napetosti su u porastu, pogledajte aktivnosti Hezbolaha i Iranov pritisak na Siriju. Potrebni su jasni okviri koji će garantirati sigurnost zemljama u regijii Sjedinjenim Državama", smatra Macron.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG