Dostupni linkovi

Mueller istražuje Trampove napade na Sessionsa


Donald Trump, Jeff Sessions i direktor FBI-ja Christopher Wray
Donald Trump, Jeff Sessions i direktor FBI-ja Christopher Wray

Specijalni zastupnik FBI (Federalnog istražnog biroa) za rusku istragu Robert Mueller provjerava da li je američki predsjednik Donald Trump prošlog ljeta pokušavao da smijeni državnog tužioca Jeffa Sessionsa, što bi prestavljalo pokušaj opstrukcije njegove istrage, izvjestio je Washington Post.

Sve se dešava u momentu kada je Trump ponovo na Twitteru napao Sessionsa, i nakon što je Hope Hicks, savjetnica američkog predsjednika, podnijela ostavku, samo dan nakon devetosatnog svedočenja u Kongresu u kojem je priznala da je koristila tzv. "bijele laži", ali je odbila otkriti sadržaje svojih razgovara sa Trumpom.

Citirajući izvore bliske istrazi, Washington Post je izvjestio kasno u srijedu da je tim specijalnog istražitelja u istrazi o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., Roberta Muellera, ispitao svejedoke o Trumpovim privatnim komentarima krajem jula prošle godine i početkom avgusta u vrijeme kada je Trump u seriji tweetova napao državnog tužioca SAD, kojeg je on imenovao, Jeffa Sessionsa.

Post je naveo da je tokom prošlog ljeta predsjednik Trump privatno pričao o otpuštanju Sessionsa ili o načinu na koji će ga prisiliti da podnese ostavku.

Kako navodi ovaj dnevnik, Trump je u jednom momentu naredio osoblju Bijele kuće da daju Sessionsu pismo ostavke. Takođe se citira jedan savjetnik Bijele kuće koji je naveo da je Trump bio "zapanjen" da Sessions još nije podnio ostavku.

U svjetlu ovih i drugih navoda Post je objavio da Mueller sada pokušava da utvrdi da li je cilj Trumpovih tweetova bio da "javnim sramoćenjem državnog tužioca natjera da se povuče", da bi mogao da imenuje novog koji bi kontrolisao istragu o mogućim vezama između Rusa i Trumpove kampanje tokom predsjedničkih izbora 2016.

I The New York Times je prethodno objavio da Mueller istražuje navode o Trumpovim pokušajima da još na proljeće 2017. otpusti Sessionsa.

Trump je ljut na Sessionsa, jer se američki državni tužilac sam povukao iz nadglednja istrage o Rusiji, što mu je formacijski pripadalo, nakon što je utvrđeno da je lagao svjedočeći u Kongresu o svojim kontaktima sa Rusima. Njegovo povlačenje utrlo je put da njegov zamjenik Rod Rosenstein imenuje bivšeg direktora FBI Roberta Muellera za specijalnog zastupnika u istrazi, koja je do sada proizvela optužnice protiv više Trumpovih saradnika i saveznika kao i 13 Rusa i tri ruske kompanije.

Optužnica SAD protiv 13 Rusa i tri kompanije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Trump uporno negira da je pokušao da ometa rusku istragu i stalno ponavlja da nije bilo saradnje sa Rusima tokom izborne kampanje. Rusija takođe negira da su se miješali u američke izbore.

Bijela kuća i Ministarstvo pravde SAD još se nijesu oglasili povodom priče objavljene u Washington Postu. Sve se, međutim, dešava u momentu kada je Trump ponovo na Twitteru kritikovao Jeffa Sessionsa.

U srijedu je Trump napisao da je "sramotno" to što Sessions nije naredio Ministarstvu pravde da procesuira optužbe da je FBI na neodgovrajući način sproveo nadgledanje Trumpovih savjetnika u kampanji na samom početku ruske istrage.

Sessions mu je juče odgovorio. Kako je rekao, on je to pitanje prebacio na nezavisnog glavnog inspektora za istrage Ministarstva pravde, što je odluka iza koje stoji.

"Dok god sam je državni tužilac, nastaviću da obavljam svoje dužnosti sa integritetom i časno, a ovo će Ministarstvo nastaviti svoj rad na pošten i nezavistan način u skladu sa zakon i Ustavom", poručio je Sessions u odgovoru na Trumpov Twitter napad.

Uz sve navedeno u srijedu veče je objavljeno i da je Hope Hicks, jedna od najodanijih i najbliskih saradnika Donalda Trumpa, objavila da podnosi ostavku, dan nakon devetosatnog saslušanja u Kongresu u kojem je jedino priznala da se povremeno služila takozvanim "bijelim lažima".

Odbila je, međutim, da otkrije sadržaje svojih razgovora sa Trumpom.

Hicks je bila Trumpov četvrti direktor za komunikacije Bijele kuće
Hicks je bila Trumpov četvrti direktor za komunikacije Bijele kuće

Iako njena ostavka stiže dan nakon svjedočenja, izvori medija iz Bijeće kuće navode da to nije razlog za ostvaku. Hicks je bila Trumpov četvrti direktor za komunikacije Bijele kuće, ali je godinama radila za Trumpovu organizaciju u koju je dovela Trumpova kćer i takođe savjetnica Bijele kuće Ivanka Trump.

Hope Hicks je, prema navodima, kod Trumpa uživala status i povjerenje kao predsjedniku najbliskiji član njegove porodice - Ivanka. Mogla je uvijek da mu kaže šta misli i da se ne slaže sa njegovim odlukama, ali ih je, kao i Ivanka, prihvatala na kraju.

Zbog toga njen odlazak, kako se navodi, predstavlja veliki udarac za Trumpa, koji izuzetno cijeni lojalnost i koji je već izjavio da će mu nedostajati, da razumije njenu odluku i da se nada da će opet raditi skupa u budućnosti.

Nije u potpunosti najjasnije kada će Hicks tačno otići iz Bijele kuće, jer je navedeno da će to biti narednih sedmica. Obrazložila da odlazi jer osjeća da je postigla sve što se moglo u Bijeloj kući.

Hicks, koja se trudila da drži vema nizak nivo komunikcije sa javnošću, spadala je u rijetke članove Trumpovog osoblja koja se javljala na pozive i bila pristojna u komunikaciji sa medijima i ostalima, ali ništa od toga što je govorila nije dozvoljavala da se javno objavi, mada je bila direktor komunikacija Bijele kuće.

Nedavno se iznenada našla kao jedan od aktera skandala, kada je otkriveno da je sekretar kabineta Bijele kuće Rob Porter optužen za porodično nasilje od strane obje svoje bivše žene, što je dokumentovano u javnosti.

Nakon što je Porterov model ponašanja objelodanjen, Hope Hicks koja je bila u romatičanoj vezi sa njim, bila je ključna u sastavljanju prvog saopštenja Bijele kuće u kojem su ga branili od optužbi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG