Dostupni linkovi

Sessions ispitan o ruskim vezama


Jeff Sessions, državni tužilac SAD
Jeff Sessions, državni tužilac SAD

Američki državni tužilac Jeff Sessions (Džef Sešns) je prošle sedmice bio na ispitivanju zbog navodne umiješanosti Rusije u predsjedničku izbornu kampanju Donalda Trumpa (Tramp).

Ministarstvo pravde je potvrdilo ove navode.

Robert Mueller (Muler), bivši direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), vodi istragu o navodnom ruskom uticaju na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama 2016. godine.

Prema pisanju New York Timesa, ovo je prvi put da je neko iz aktuelene administracije predsjednika Trumpa bio na ispitivanju kod Muellera.

List navodi da je Sessions bio na višesatnom ispitivanju.

Sessions je u martu 2017 bio prisljen da isključi samog sebe iz istrage o mogućim vezama Trumpovog izbornog tima sa Rusijom i mijšanja Moskve u američke predsjendičke izbore 2016., nakon što je utvrđeno da je tokom saslušanja u Senatu za potvrđivanje na dužnost ministra pravde lagao o svojim susretima sa ruskim ambasadorom Sergejom Kislijakom.

Američke obavještajne agencije su u januaru 2017., saopštile da su zaključile da je Rusija pokušala da se miješa u američke predsjendičke izbore na štetu Trumpove rivalke Hillary Clinton.

Mueller i najmanje tri komiteta Kongresa posebno istražuju rusku umiješanost u izbore u SAD 2016.

Kremlj je demantovao optužbe, a Trump uporno ponavlja da njegov tim nije imao nikakve veze sa ruskim pokušajima miješanja.

XS
SM
MD
LG