Dostupni linkovi

Trump napao Sessionsa, optužio Ukrajinu za 'sabotažu'


Američki državni tužilac Jeff Sessions
Američki državni tužilac Jeff Sessions

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je državnog tužioca Jeffa Sessionsa, nazvavši svog bivšeg bliskog saradnika "veoma slabim" u istrazi o curenju obavještajnih podataka i zbog toga što nije pokrenuo istragu protiv bivše kandidatkinje Demokratske stranke za predsjednika SAD, Hillary Clinton.

U seriji tweetova u utorak Trump je takođe ptužio Ukrajinu za pokušaj "sabotaže" njegove kampanje, ne ponudivši za tu tvrdnju nikakve dokaze.

Američki predsjednik je prošle sedmice već iskazao svoju ljutnju na državnog tužioca Sessionsa zato što je donio odluku da isključi samog sebe iz istrage o navodnom ruskom miješanju u američke izbore ubrzo po preuzimanju dužnosti.

Prošle sedmice je rekao da ga nikada ne bi imenovao za glavnog državnog tužioca i ministra pravde da je znao da će sam sebe isključiti iz istrage.

"Glavni državni tužilac je zauzeo veoma slabu poziciju kada je riječ o zločinima Hillary Clinton (gdje su emailovi & i server DNC) i curenje obavještajnih podataka!"

Njegovi komentari stižu nakon što je Washington post, citirao neimenovane izvore da Trump i njegovi saradnici razmatraju smjenjivanje Sessionsa.

Trump je takođe pozvao Sessionsa da otvori istragu o tome što je Clinton koristila privatan server u vrijeme dok je bila državni sekretar SAD.

XS
SM
MD
LG