Dostupni linkovi

Protiv 13 Rusa optužnica za miješanje u izbore u SAD


"Njihova operacija je uključivala podršku Trumpu... i ponižavanje Clinton", navodi se između ostalog u optužnici
"Njihova operacija je uključivala podršku Trumpu... i ponižavanje Clinton", navodi se između ostalog u optužnici

Američka Velika federalna porota podigla je optužnicu protiv 13 ruskih državljana i tri ruska entiteta za miješanje u američke predsjedničke izbore i političke procese, saopštila je kancelarija specijalnog savjetnika za rusku istragu FBI-ja, Roberta Muellera.

Muellerova kancelarija je navela da se optuženi terete za zavjeru protiv SAD. Tri optužena se terete za zavjeru za počinjene prevare, te bankarske prevare, a pet optuženih za krađu identiteta.

"Optuženi su imali strateški cilj da podstaknu pometnju u američkom političkom sistemu, uključujući i predsjedničke izbore u SAD 2016".

Optužnica SAD protiv 13 Rusa i tri kompanije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Optuženi Rusi se terete i da su tokom kampanje za predsjedničke izbore u SAD 2016. širili kompromitujuće materijale o Hillary Clinton, Marcu Rubiu, Tedu Cruzu, te podržavali Donalda Trumpa i Barnia Sandersa.

"Njihova operacija je uključivala podršku Trumpu... i ponižavanje Clinton," citira agencija Reuters, izvod iz optužnice.

Nakon Trumpove pobjede na izborima, optuženi Rusi su organizovali političke skupove za podršku Trumpu.

Zamjenik državnog tužioca SAD, Rod Rosenstein je nakon objavljivanja sadržaja optužnice izjavio medijima da nema optužbe da je miješanje uticalo na ishod izbora, kao i da u optužnici nije navedeno da je bilo koji Amerikanac svjesno učestvovao u rusko miješanje u američke izbore.

Riječ je, kako je kazao Rosenstein, da su optuženi bili umiješani u vođenje "informativnog rata". Zamjenik državnog tužioca je rekao i da nije imao komunikacije sa Rusima o optužnicama i da će uslijediti uobičajeni zahtjevi za ekstradiciju.

U optužnici se navodi da su nakon izvještaja da Facebook sarađuje sa specijalnim tužiocem Muellerom, optuženi počeli da uništavju dokaze.

Oni su, prema sudskim dokumentima, kreirali stranice na društvenim medijima na kojima su se bavili imigracijom, pokretom Black lives metter "Crni životi su važni", religijom i drugim pitanjima. Predstavljali su se kao Amerikanci na online mrežama i društvenim medijima.

Neki od optuženih, predstavljući se kao Amerikanci, komunicirali su sa nesvjesnim pojedinicima povezanim sa kampanjom Donalda Trumpa, takođe se navodi u optužnici. Koristili su američku kompjutersku infrastrukturu da bi sakrili porijeklo ruskih aktivnosti.

U ljeto 2016. optuženi su počeli da promovišu optužbe o izbornoj krađi od strane Demokratske stranke preko društvenih medija, uključujući i preko Facebook reklama. U drugoj polovini 2016. optužni su počeli da podstiču manjinske grupe da ne izlaze na glasanje na predsjedničkim izborima, takođe stoji u sudskom dokumentu.

Jedan od optuženih je, između ostalog, platio jednom Amerikancu da sagradi kavez, a drugom da nosi kostim koji je predstavljao Hillary Clinton u zatvorskoj uniformi.

Optuženi su koristili datume rođenja američkih građana, kao i identifikacione brojeve za socijalnu sigurnost da bi otvorili PayPal račune i dobili lažne vozačke dozvole.

Takođe su kupovali političke reklame, organizovali lažne političke skupove predstavljući se kao poznati domaći pokreti, navodi Reuters.

Među tri optužena ruska entiteta je ruska internet agencija za istraživanje.

Ruski entiteti počeli su miješanje u američki politički proces, uključujući kampanju za predsjedničke izbore, još 2014. godine.

Rusija je optužnicu opisala kao "apsurdnu".

"Trinaest ljudi se miješalo u američke izbore? Trinaest protiv budžeta specijalnih snaga u milijardama dolara? Protiv špijunaže i kontrašpijunaže, protiv najnovije tehnologije?", napisala je na "Fejsbuku" Marija Zaharova, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije za štampu."Da li je to apsurdno? Da! Ali to je savremena američka politička stvarnost", dodala je ona, u prvom zvaničnom odgovoru Moskve.

XS
SM
MD
LG