Dostupni linkovi

FBI 'ozbiljno zabrinut' zbog republikanske objave bilješke


Christopher Wray, direktor FBI
Christopher Wray, direktor FBI

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je saopštenje u kojem je apelovao protiv objavljivanja kontroverzne bilješke Komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma jer je, kako je naveo, "ozbiljno zabrinut" za pouzdanost navoda u dokumentu, te zato što FBI nije imao dovoljno vremena da ga razmotri.

"FBI-ju je omogućeno ograničeno vrijeme da pregleda tu bilješku dan prije nego što je Komitet glasao da se objavi. Kako smo kazali prilikom našeg prvog pregleda, ozbiljno smo zabrinuti za materijalne propuste u činjenicama, što temeljno može uticati na tačnost bilješke" saopštio je Federalni istražni biro.

Bilješka se objavljuje na inicijativu predsjednika Komiteta Devina Nunesa koji je prošlog ljeta bio prisiljen da se isključi iz ruske istrage ovog tijela, zato što je o aktivnostima Komiteta izvještavao američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump će objaviti kontroverznu bilješku za koju republikanci tvrde da će dokazati da je FBI pristrasan i protiv Trumpa, riječi su šefa kabineta Bijele kuće, generala Johna Kellyja.

"Biće objavljen prilično brzo, ja mislim, i cijeli će svijet moći da vidi", rekao je Kelly za Radio Fox News.

Demokrate koje nijesu uspjele da blokiraju objavljivanje tokom glasanja u Komitetu, navode da je riječ o povjerljivom dokumentu koji može ugroziti nacionalnu sigurnost.

Demokrate takođe tvrde da je riječ o pokušaju podrivanja istrage FBI-ja o miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine i mogućim vezama Trumpovog izbornog tima sa Rusima.

Američki predsjednik, dio republikanaca i desni mediji, posljednja dva mjeseca vode intenzivnu kampanju protiv FBI-ja, što je rezultovalo ostavkom zamjenika direktora Andewa MaCabea, prije dva dana.

McCabe je u maju na kratko postao prvi čovjek FBI-ja nakon što je Trump otpustio prethodnog direktora agencije Jamesa Comeya zbog ruske istrage.

Trump je na ljeto imenovao Christophera Wraya za novog direktora FBI-ja i njegovo je imenovanje u avgustu potvrdio Senat.

Sam Wray je nedavno prijetio da će podnijeti ostavku nakon što je bio pod pritiskom glavnog državnog tužioca Jeffa Sessionsa da otpusti McCabea, izvijestili su američki mediji prošle sedmice.

Američki mediji su prošle sedmice objavili da je Trump u avgustu htio da otpusti specijalnog predstavnika u istrazi FBI-ja Roberta Muellera, ali je od toga odustao nakon što mu je advokat Bijele kuće zaprijetio da će podnijeti ostavku. Trump je to demantovao u Davosu prošlog četvrtka.

Istovremeno, danas je dvoje visokopozicioniranih demokratskih senatora apelovalo na kompanije Facebook i Twitter da ispitaju potencijalnu rusku umiješanost u kampanju na društvenim mrežama koja je podsticala objavljivanje sporne bilješke, navodeći da su do sada ove dvije platforme dale nedovoljan odgovor o tom pitanju.

Senatorka Dianne Feinsten i kongresmen Adam Schiff su, kako su rekli, ponovili svoj zahtjev Facebooku i Twitteru da odmah preduzmu "neophodne korake da otkriju i deaktiviraju takve naloge ako utvrde da krše politiku korisnika ovih mreža".

XS
SM
MD
LG