Dostupni linkovi

Republikanci u Senatu odbacili sve predloge demokrata na početku suđenja Trampu


Senat SAD
Senat SAD

Republikanska većina u američkom Senatu je odbacila prvog dana suđenja u ovom telu predsedniku Donaldu Trampu po optužbi Predstavničkog doma za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa - predlog lidera demokratske manjine Čaka Šumera (Chuck Schumer) o izdavanju obaveznog naloga (subpoena) za dostavljanje dokumenata Saveta Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Reč je o aktu kojim se zamrzva američka vojna pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona dolara.

Nakon toga, republikanski senatori su odbacili drugi Šumerov amandman u kome se zahteva dostavljanje dokumenata Stejt departmenta, uključujući smenu američke ambasadorke u Ukrajini Meri Jovanovič (Marie Yovanovitch).

Republikanci nisu prihvatili ni treći Šumerov amandman da se naloži Uredu za poslovanje i budžet, koji funkcioniše u okviru Bele kuće, da dostavi dokumentaciju o potezima koji su doveli do zamrzavanja slanja američke vojne pomoći Ukrajini.

Odbačen je i Šumerov predlog za izdavanje obavezujućeg poziva za svedočenje vršiocu dužnosti šefa osoblja Bele kuće Miku Malveniju (Mick Mulvaney), a potom za dostavljanje dokumenata Pentagona.

Svako glasanje je bilo striktno po stranačkoj liniji - 53 republikanaca i 47 demokrata - odbacivala su odnosno podržavala amandmane.

Lider Republikanske većine Mič Mekonel (Mitch McConnell) predložio je objedinjeno glasanje o amandmanima Demokratske stranke, kako bi ubrzao debatu, ali Šumer to odbio, ističući da želi da senatori glasaju pojedinačno o svakom njegovom predlogu.

Inače, tokom istrage u Predstavničkom domu Trampova administracija je odbila da dostavi dokumente, poput Pentagona o zamrzavanju slanja pomoći Ukrajini.

Očekuje se da lider Republikanske većine Miča Mekonela (Mitch McConnell) odloži odluku o dostavljanju dokaza i eventualnog pozivanja svedoka za kasniju fazu postupka kada menadžeri/tužioci iz Predstavničkog doma i Trampov tim izlože svoje argumente u narednih šest dana.

Naime, Šumer može predložiti i druge amandmane poput zahteva za izdavanjem obaveznog naloga za svedočenjem Džona Boltona (John), donedavnog Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Sledeći potezi u postupku

Nakon usvajanja pravila postupka, Trampov tim može da zatraži odbacivanje dve tačke optužnice, prenosi Rojters. Međutim, ne očekuje se da Senat već u ovoj fazi glasa o tome.

Posle izlaganja argumenata tužbe i odbrane, senatori će imati na raspolaganju 16 časova da postave pitanje obema stranama.

Očekuje se najmanje jedna sednica iza zatvorenih vrata, saznaje CNN, a moguće je i nekoliko. To nije uobičajeno, ali kako ističu čelnici Senata, to će biti nužno jer senatorima neće biti dozvoljeno da govore tokom suđenja - osim na zatvorenim sednicama - jer će to činiti samo zastupnici tužbe iz Predstavničkog doma i Trampov pravni tim.

Takođe, senatori neće moći da koriste mobilne telefone tokom procesa.

Ukoliko Senat odluči da pozove svedoke, oni će najpre svedočiti privatno pre eventualnog javnog.

Senatori su porotnici, a procesom predsedava glavni sudija Vrhovnog suda Džon (John) Roberts, koji je zadužen da vodi računa o regularnosti procedure.

Suđenje predsedniku nije krivični proces, niti su potencijalne sankcije krivične.

Ukoliko većina u Senatu odbije pozivanje svedoka, može se opredeliti za iznošenje završnih argumenata, nakon čega će glasati o opozivu predsednika SAD. S obzirom da je za takvu odluku potrebna dvotrećinska većina od 67 glasova - a da Trampovi republikanci imaju 53 od 100 senatora - neznatni su izgledi za njegovu smenu.

Za 4. februar je predviđeno godišnje obraćanje predsednika SAD na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa, zbog čega želi da se čitav postupak završi pre tog datuma.

Iznošenje argumenata tri umesto dva dana

Početak rasprave o pravilima i vremenskom okviru postupka Trampovog opoziva, odmah se pretvorilo u žučnu stranačku debatu jer su se manjinske demokrate oštro suprostavile predlogu lidera republikanske većine Mič Mekonel (Mitch McConnell) koji bi vodio ubrzanom okončanju procesa.

Naime, Mekonel je najpre u predlogu rezolucije naveo da će menadžeri optužnice, odnosno tužioci koje je delegirao Predstavnički dom, morati da izlože svoje argumente u dve maratonske sednice od po 12 sati, koje mogu potrajati do iza ponoći po američkom vremenu. Isto vreme na raspolaganju će imati i pravni tim predsednika Donalda Trampa.

Potom je korigovao svoj predlog da će svaka strana imati po tri dana za izlaganje argumenata, ali neće biti produžen vremenski okvir od 24 sata.

Jedna republikanka odstupila od partijske linije

On je delimično promenio i pravila za iznošenje dokaza, dozvoljavajući menadžerima, odnosno tužiocima Predstavničkog doma da prezentiraju materijal koji su prikupili tokom saslušanja u ovom domu, osim ako republikanska većina to odbije.

Kako ocenjuje BBC, iako Mekonel ima podršku republikanaca za ovaj predlog možda je osećao pritisak u svojoj partiji da ga prilagodi postupku koji je vođen protiv predsednika Bila Klintona (Bill Clinton) 1998.

Tako je republikanska senatorka Suzan Kolins (Susan Collins), centrističke orijentacije, izjavila da će verovatno podržati pozivanje svedoka. Ona je zabrinuta da striktniji vremenski okvir i pravila o dokazima neće biti u skladu sa postupkom impičmenta protiv Bila Klintona, navodi Rojters.

Mekonel obećao pravičan proces

Mekonel je kritikovao istragu u Predstavničkom domu kao "nefer" i pristrasnu prema Trampu.

"Predsednikovi advokati će...napokon imati priliku da izlože njegove argumente. Napokon neka pravičnost," dodao je Mekonel.

On je obećao "pravičan i izbalansirani” proces.

Mekonel: Da li Senat i dalje može da služi svojoj osnovnoj svrsi?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

"Danas ćemo razmotriti i usvojiti organizacionu rezoluciju koja će struktuirati prvu fazu suđenja. Ovaj početni korak će poslati signal našoj zemlji. Da li Senat i dalje može da služi svrsi zbog koje je osnovan? Da li možemo i dalje da stavimo pravičnost, ravnopravni tretman i istorijski presedan ispred dnevnih stranačkih strasti?"

Mekonel je dodao da će blokirati bilo kakav pokušaj demokrata za glasanje u početnoj fazi o izdavanju obaveznog poziva svedocima i prikupljanju dokumenata.

Šumer: Suđenje bez dokaza je prikrivanje

Lider demokratske manjine Čak Šumer (Chuck Schumer) je rekao da Mekonelova rezolucija o pravilima suđenja "izgleda kao da ju je dizajnirao predsednik Tramp za predsednika Trampa. Njima se traži od Senata da što brže okonča proces i što više oteža iznošenje dokaza".

Čak Šumer
Čak Šumer

Šumer je okvalifikovao predlog republikanaca kao "ništa drugo nego nacionalnu sramotu".

"Ako je predsednik tako uveren u svoj slučaj, onda zašto ga ne predstavi pred očima javnosti?" pitao je lider demokratske manjine.

Šumer je istakao da Mekonel "može nametnuti prezentaciju argumenta u dva ili tri sata posle ponoći tako da američki građani neće moći da to prate".

"Ukratko, Mekonelova rezolucija će rezultirati užurbanim suđenjem sa malo dokaza pod tokom noći", rekao je Šumer.

Demokrate su istakle da je skraćeno vreme za raspravu pokušaj da se "prikriju predsednikove zloupotrebe pod okriljem noći."

Šumer: Suđenje bez dokaza nije suđenje već prikrivanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Šumer je dodao da "suđenje bez dokaza nije suđenje, već prikrivanje".

On je istakao da su pravila suđenja utvrđena bez dogovora sa demokratama, što će "biti zapisano u istoriji kao veoma mračni dana Senata".

Trampov pravni tim: Neosnovana optužnica

Pravni savetnik Bele kuće Pet Sipoloni (Pat Cipollone), koji je na čelu Trampovog pravnog tima, istakao je da su optužbe demokrata neosnovane te da ni izbliza ne ispunjavaju kriterijume za impičment prema Ustavu SAD.

"Jedini zaključak će biti da predsednik nije učinio ništa pogrešno", kazao je Sipolini podržavajući predlog Mekonela.

U dokumentu na 110 strana, Trampov pravni tim navodi da su većinske demokrate u Predstavničkom domu "opasno izvitoperili ustav što Senat treba brzo i odlučno da osudi".

Oni navode da su demokrate "bile odlučne od samog početka da pronađu neki način - bilo koji način - da korupmiraju ogromnu moć impičmenta kako bi je iskoristile kao političko oruđe u cilju poništavanja rezultata izbora 2916. i umešaju u izbore 2020. godine".

U pravnom timu su i Trampov lični advokat Džej Sekulov (Jay Sekulow), te Ken Star (Starr), koji je igrao važnu ulogu u podizanju optužnice u postupku opoziva protiv Bila Klintona (Bill Clinton) 1998. godine. Angažovan je i poznati advokat Alan Deršovic (Dershowitz).

Star i Deršovic su takođe bili advokati Džefrija Epstajna (Jeffrey Epstein), koji je pronađen mrtav prošle godine u zatvorskoj ćeliji u Njujorku, u kojoj je bio smešten zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i podvođenje maloletnica.

Deršovic je bio i deo "Dream Team" advokata koji su1995. godinedobili čuveni slučaj oslobađanjem bivše zvezde američkog fudbala O Džej Simpsona optužbe da je ubio ženu i njenog prijatelja. Deršovic je bio i advokat nekadašnjeg svetskog prvaka u boksu Majka Tajsona (Mike Tyson).

Šif: Tramp kao monarh

Adam Šif, predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja koji predvodi tim menadžera/tužilaca, kazao je da od pravičnog suđenja zavisi da li će i presuda biti pravedna.

"Ako predsednik može da opstruira istragu o vlastitom slučaju, ako može da poništi ovlašćenja koja je Ustav dao isključivo Kongresu...predsednik stavlja sebe izvan odgovornosti i zakona. Ne može biti osuđen, ne može biti opozvan. To ga čini monarhom, samim zlom protiv koga je naš Ustav i ravnoteža moći pažljivo skrojena, kako bi se od njega branili," kazao je Šif.

On je dodao da Mekonelov predlog zahteva da Predstavnički dom dokaže svoju optužnicu bez svedoka, bez dokumenata. "Takav proces nema smisla."

Šif je dodao da većina Amerikanaca ne veruje da će suđenje biti pravično.

"Oni ne veruju da će Senat biti nepristrasan. Oni smatraju da je rezultat unapred određen," zaključio je Šif.

Bela kuća odbacila zahtev demokrata za informacijama o Ukrajini

Bela kuća je odbacila zahtev Demokratske stranke da Trampov advokat Sipoloni obelodani bilo kakva saznanja iz prve ruke koje ima o zamrzavanju pomoći Ukrajini, što je jedna od ključnih optužnica protiv Trampa.

"Ideja da predsednikov pravni savetnik mora da preda zaštićene dokumente i poverljive informacije je smešna, a implicirati da on ne može da zastupa predsednika SAD u postupku impičmenta je potpuno apsurdna," rekao je portparol Bele kuće Hogan Gidli (Gidley).

Tramp: To je sramno

U međuvremenu, Tramp je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, istakao da je njegovom zaslugom američka ekonomija ostvarila "spektakularne" rezultate, dok se samo usput osvrnuo na klimatske promene što je jedna od glavnih tema ovog skupa.

Na pitanje o impičmentu, kratko je odgovorio: "To je sramno ".

"Cela stvar je prevara. Ne vodi nigde jer se ništa nije desilo. Jedino što smo uradili to je veliki posao – imamo daleko najjaču zemlju na svetu, koja je u prošlosti išla u pogrešnom smeru. Imamo najsnažniju ekonomiju ikada u našoj istoriji," dodao je Tramp.

45 odsto građana za opoziv, 31 procenata protiv

Prema istraživanju Rojtersa i Ipsosa sprovedenog 13. i 14. januara, 39 odsto Amerikanaca pozitivno je ocenilo Trampov rad, a 56 procenata negativno. Istovremeno,, 45 odsto ispitanika podržava opoziv aktuelnog predsednika SAD, dok 31 procenat smatra da treba odbaciti optužbe Predstavničkog doma.

Istovremeno, prema istraživanju Univerziteta Monmaut (Monmouth), koje je objavljeno u utorak, 57 odsto ispitanika podržava stav da tužiocima treba omogućiti da prezentiraju nove dokaze. Međutim, velike su podele po stranačkoj liniji. Naime, pomenutu poziciju podržava 87 procenata pristalica demokrata i samo 24 odsto sledbenika republikanaca.

S druge strane, 53 procenta podržava odluku Predstavničkog doma o Trampovom opozivu, dok se 46 odsto ne slaže.

Takođe, 49 procenata smatra da Trampa treba smeniti dok se 48 odsto tome protivi.

Ovo je treći slučaj opoziva protiv nekog aktuelnog američkog predsednika u 250-godišnjoj istoriji ove zemlje.

Ograničen prostor za medije u Senatu

Novinarima koji prate rad Senata, ograničeniji je prostor tokom ovog procesa nego što je to inače slučaj, javlja CNN. Naime, deo zgrade u koji su ranije mogli da uđu sada je zatvoren za njih. Takođe, Senat će kontrolisati kamere unutar sale u kojoj se održavaju sednice. Tako će moći da se vide na ekranu samo osobe koje govore, a ne i ostali koji slušaju.

Predsednik SAD Donald Tramp je opozvan u Predstavničkom domu krajem decembra po optužbi za zloupotrebu položaja, tačnije da je zamrznuo pomoć zvaničnom Kijevu od skoro 400 miliona dolara da bi izvršio pritisak na njega da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, najozbiljnijeg pretendenta za predsedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2020, i poslovne aktivnosti njegovog sina Hantera, koji je bio angažovan u bordu direktora ukrajinske gasne kompanije "Burisma".

Demokrate su optužile Trampa za opstrukciju Kongresa zato što je zabranio svedočenje svojih najbližih saradnika i prosleđivanje dokumenata nakon pokretanja postupka impičmenta.

Suđenje protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa u Senatu je počelo 16. januara kada je glavni sudija Vrhovnog suda položio zakletvu.
Nakon toga su demokratski lideri zvanično pročitali optužnicu na šta je Senat, kojim dominiraju republikanci, reagovao slanjem formalnog obaveštenja Trampu, dajući mu priliku da odgovori na tužbe u pisanoj formi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG