Dostupni linkovi

Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao slanje rezolucije o opozivu Trumpa u Senat


Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi, Adam Schiff i Jerrold Nadler tokom objave demokratskog tima za suđenje Trumpu.
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi, Adam Schiff i Jerrold Nadler tokom objave demokratskog tima za suđenje Trumpu.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas zakon kojim se omogućava da se dva člana optužbe u postupku opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa proslijede Senatu.

Odlukom Predstavničkog doma otvoren je put za početak suđenja američkom predsjedniku.

Zakon je podržalo 228 poslanika, dok je protiv bilo 193.

Poslanici su odobrili i imenovanje sedmoro članova Demokratske stranke, koji će služiti kao takozvani menadžeri u sprovođenju postupka protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa u Senatu, a na čijem će se čelu nalaziti Adam Schiff, predsjednik Obavještajnog odbora.

Schiff će, piše Reuters, voditi tim od sedam 'menadžera' Doma koji će pred senatorima predstaviti slučaj iz dvije optužnice prema kojima bi Trump trebao biti svrgnut zbog pritiska na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Joe Bidena kao i i zbog opstrukcije Kongresa.

Predsjednik Obavještajnog odbora vodio je i istragu opoziva u Domu i česta je meta Trumpovih napada, piše Reuters.

Jerrold Nadler, predsjednik Odbora za pravosuđe takođe će biti dio tima demokrata.

Nakon više sedmica odgode, očekuje se da će Zastupnički dom, odnosno njegova predsjedavajuća Nancy Pelosi poslati optužnice protiv američkog predsjednika Senatu, čime se otvara put za početak suđenja sljedeće sedmice.

Očekuje se da će Senat, u kojem vlada republikanska većina, osloboditi Trumpa, jer nijedan od 53 republikanca u Senatu nije izrazio podršku za njegovo svrgavanje. Za smjenu Trumpa trebala bi dvotrećinska većina u Senatu koji ima stotinu članova.

U suđenju za opoziv predsjednika, senatori djeluju u službi porote koju nadgleda lider Vrhovnog suda, glavni sudija John Roberts. Očekuje se da će se republikanci i demokrate najvjerovatnije sukobiti oko pitanja pozivanja novih svjedoka.

Put ka opozivu započeo je telefonskim pozivom 25. jula između američkog i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Trump naredio zamrzavanje gotovo četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini. Tokom razgovora Trump je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu, vodećem demokratskom predsjedničkom kandidatu, Joe Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je služio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije.

Informacije o telefonskom pozivu postale su javne nakon izvještaja neimenovanog zviždača u kojem se navodi da je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

XS
SM
MD
LG