Dostupni linkovi

Klintonov tužilac brani Trampa


Džej Sekulov, jedan od Trampovih pravnih zastupnika
Džej Sekulov, jedan od Trampovih pravnih zastupnika

Predsednik SAD Donald Tramp angažovao je još nekoliko poznatih pravnih stručnjaka koji treba da ga brane u suđenju pred Senatom nakon što je opozvan u Predstavničkom domu.

U petak su se Trampovom timu pridružili Ken Star (Starr) i Robert Rej (Ray), koji su igrali važnu ulogu u podizanju optužnice u postupku opoziva protiv Bila Klintona (Bill Clinton) 1998. godine. Angažovan je i poznati advokat Alan Deršovic (Dershowitz).

Na čelu Trampovog tima biće njegov pravni savetnik u Beloj kući Pet Sipoloni (Pat Cipollone) te lični advokat Džej Sekulov (Jay Sekulow).

Star je nekada bio federalni sudija i na visokom položaju u Ministarstvu pravde u vreme predsednika Džordža Buša Starijeg (George H.W. Bush).

On je istraživao aferu "Vajtvoter" (Whitewater) iz 1980-ih u vezi nekretnina u Arkazansu gde je u to vreme Bil Klinton (Bill Clinton) bio glavni tužilac a potom i guverner. Predmet istrage je bila i njegove supruga Hilari (Hillary).

Starov opsežan izveštaj nakon istrage o Klintonovoj seksualnoj vezi sa pripravnicom u Beloj kući Monikom Levinski (Monica Lewinsky) poslužio je kao osnova za pokretanje postupka opoziva protiv Klintona po optužbi za laganje pod zakletvom i opstrukciju pravde 1998. godine. Star je predložio opoziv po 11 tačaka.

Senat, u kome su u većinu imale demokrate, oslobodio je Klintona optužnice.

Star je 2016. bio smenjen sa pozicije predsednika Univerziteta Bajlor
(Baylor), privatne baptističke institucije u Teksasu, nakon istrage eksternog pravnog tima koji je utvrdio da su čelnici ovog univerziteta zanemarili optužbe za seksualno zlostavljanje od strane fudbalera. Kritičari su tada optužili Stara da je ignorisao seksualno nasilje u njegovom kampusu, mada je istraživao Klintonove seksualne odnose, podseća Rojters.

Star i Deršovic su takođe bili advokati Džefrija Epstajna (Jeffrey Epstein), koji je pronađen mrtav prošle godine u zatvorskoj ćeliji u Njujorku, u kojoj je bio smešten zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i podvođenje maloletnica.

Deršovic je decenijama poznat u pravnim krugovima. Dugo je bio profesor na Harvardu i deo "Dream Team" advokata koji su1995. godinedobili čuveni slučaj oslobađanjem bivše zvezde američkog fudbala O Džej Simpsona optužbe da je ubio ženu i njenog prijatelja.

Deršovic je bio i advokat nekadašnjeg svetskog prvaka u boksu Majka Tajsona (Mike Tyson).

U saopštenju Trampovog pravnog tima se navodi da će Deršovič usmeno izložiti argumente protiv opoziva.

"Iako je profesor Deršovic nepristrasan i nije član nijedne stranke – bio je protiv opoziva predsednika Bila Klintona i glasao je za Hilari (Hillary) Klinton – on veruje da dotična pitanja sežu do suštine našeg večnog Ustava. On će učestvovati u suđenju u postupku impičmenta da bi branio integritet Ustava i sprečio stvaranje opasnog ustavnog presedana," dodaje se u saopštenju.

Tramp je podelio na Tviteru Deršovicev komentar u kome kritikuje odluku Ureda za odgovornost vlade (GAO) da je Bela kuća prekršila zakon zamrzavanjem pomoći Ukrajini, koju je prethodno odobrio Kongres SAD.

Demokrata Adam Šif (Schiff) predvodi tim od sedam menadžera Predstavničkog doma, koji će imati ulogu tužioca. Šif, predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja, bio je federalni tužilac u Los Anđelesu.

Ostaje još da se vidi da li će Senat ipak dozvoliti izvođenje novih svedoka i dokaze ili će, kao što je nagovestio lider republikanske većine u ovom telu Mičel Mekonel (Mitch McConnell), odlučivati na osnovu materijala koji su prikupili istražitelji Predstavničkog doma.

Proces u Senatu je formalno počeo u četvrtak, ali suštinski kreće u sledeći utorak izlaganjem argumenata obe strane.

XS
SM
MD
LG