Dostupni linkovi

Počinje suđenje o opozivu Trumpa: Sve što trebate znati


Predsjednik SAD Donald Trump

Piše: Todd Prince, priredila Ajla Obradović

Senat Sjedinjenih Američkih Država počet će ove sedmice sa saslušanjima argumenata u tek trećem procesu opoziva protiv nekog aktuelnog američkog predsjednika u 250-godišnjoj historiji ove zemlje.

Suđenje protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa u Senatu je započelo 16. januara kada je glavni sudija Vrhovnog suda položio zakletvu.
Nakon toga su demokratski lideri zvanično pročitali optužbe opoziva koje su podstakle Senat, kojim dominiraju republikanci, da pošalje formalne obavijesti Trumpu te da mu daju priliku da odgovori na tužbe u pisanoj formi.

Suđenje koje će biti emitovano na TV kanalima i koje bi moglo potrajati nekoliko sedmica, dolazi u kritičnom momentu za politiku u Sjedinjenim Državama, sa demokratama koji se spremaju za prve stranačke izbore koji će na koncu odrediti ko će biti kandidat ispred Demokratske stranke koji će na novembarskim izborima izazvati Trumpa.

Četiri demokratska kandidata, Michael Bennet, Amy Klobuchar, Bernie Sanders i Elizabeth Warren su senatori koji će morati skratiti svoje kampanje kako bi sudjelovali u suđenju. Prvi stranački izbori bit će održani u Iowi 3. februara.

Kakve su optužbe protiv Trumpa?

Trump je optužen za zloupotrebu moći u vezi sa svojim postupcima prema Ukrajini, kao i za opstrukciju rada Kongresa.

Demokrate iz Predstavničkog doma Kongresa optužuju Trumpa da je uskratio skoro 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini kao i poziv za posjetu Bijeloj kući novom predsjedniku Volodimiru Zelenskom kako bi izvršio pritisak na Kijev da pokrenu istragu protiv Joe Bidena, jednog od vodećih demokratskih kandidata za predsjedničke izbore i njegovog sina Huntera.

Hunter Biden se nalazio u odboru Burisime, ukrajinskog proizvođača plina u vrijeme kada je njegov otac služio kao potpredsjednik SAD-a. Ukrajinski tužitelji su 2014. godine pokrenuli istragu o korupciji u Burisimu, čiji je vlasnik bivši ministar.

Da li pokretanje opoziva ide u prilog Trampu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Trump je tvrdio, bez dokaza, da je Biden vršio pritisak na Kijev da otpusti tužioce kako bi zaštitio Burismu i svog sina. Biden poriče optužbe.

Trump je također želio da Ukrajina istraži osporenu teoriju prema kojoj se Ukrajina - a ne Rusija - miješala u američke izbore 2016. godine. Američke obavještajne agencije utvrdile su da se Rusija miješala u izbore 2016., prvenstveno kako bi pomogli Trumpu.

Predsjednika SAD tokom cijelog predsjedavanja proganja istraga o Rusiji, koju je nazvao "prevarom" i "lovom na vještice".

Predstavnički dom je pokrenuo i istragu da li je Trump vršio pritisak na Ukrajinu u septembru, pozivajući na sud mnoštvo svjedoka iz Bijele kuće, State Departmenta i drugih agencija.

Trump je naredio nekim dužnosnicima da se ne pridržavaju sudskih poziva da svjedoče i predaju dokumente, što je dovelo do druge optužbe u istrazi o opozivu, koja se odnosi na opstrukciju Kongresa.

Zar Trump već nije opozvan?

Da, od strane Predstavničkog doma.

Ali to samo znači da je formalno optužen nakon istrage i glasanja.
Nakon što je Obavještajni komitet Predstavničkog doma zaključio svoju istragu, 3. decembra objavili su izvještaj optužujući predsjednika da je počinio zločine.

U skoro stranačkom glasanju 18. decembra, Predstavnički dom je za prvu optužbu glasao sa 230 naprema 197, a za drugu optužbu 229 prema 198. Svi republikanci glasali su protiv oba člana, dok se nekoliko demokrata izjasnilo "prisutnim" ili glasalo protiv.

Kako će suđenje biti provedeno?

Članovi demokrata će voditi proces protiv Trumpa u Senatu. Predsjednikov pravni i odbrambeni tim uključuje: savjetnika Bijele kuće Pata Cipollonea, Trumpovog ličnog advokata Jaya Sekulowa, Kena Starra, koji je istraživao predsjednika Billa Clintona u 1990-ima i Alana Dershowitza, profesora ustavnog prava na Harvardu koji je branio i slavne ličnosti poput boksera Mikea Tysona i sportistu O. J. Simpsona.

Suđenje će početi 21. januara u 13 sati u Washingtonu i trajaće šest dana, od ponedjeljka do subote. Očekuje se da će dnevne sesije trajati četiri do pet sati.

Na suđenju o opozivu u Senatu protiv predsjednika Billa Clintona, vođa većine Mitch McConnell donio je odluku da svaka strana može imati najviše 24 sata za uvodne argumente. Nakon toga, svaka bi imala 16 sati za pitanja senatora, koja bi mogla biti dostavljena i u pisanom obliku.

Senat će se prepirati i vjerovatno glasati o tome kako nastaviti sa suđenjem, uključujući i hoće li uputiti sudske pozive za svjedoke i dokumente. Za odobravanje uvođenja svjedoka ili dokaza potrebna je većina od 51 senatora. U ovom domu sa 100 mjesta republikanci imaju 53 senatora.

Pelosi: Činjenice su neoborive
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00


U svjetlu novih dokaza koji, čini se, podržavaju članke o opozivu Trumpa, demokrati u Senatu zatražili su pozivanje novih svjedoka i dokumenata.

U centru suđenja je Lev Parna, američki državljanin rođen u Sovjetskom savezu, i prvi put je medijima rekao da je pokušao navesti Ukrajinu da istražuje Bidenove na zahtjev Rudyja Giulianija, Trumpovog ličnog advokata. Parnas, koji je predao dokumente, rekao je da je voljan da svjedoči.

Demokratsko "tužilaštvo" u Senatu traži uvjerenje da suđenje neće biti predstava republikanskih senatora za brzo oslobađanje Trumpa, ali republikanski čelnici su protiv iznošenja novih dokaza.

Jednom kada se postave pravila, sudac John Roberts će nadgledati suđenje kako to zahtijeva zakon. Robertsa je predsjednikom Vrhovnog suda imenovao republikanski predsjednik George W. Bush 2005. godine.

Tokom suđenja, senatori će mirno promatrati. Po završetku suđenja, senatori će glasati o svakom članku o opozivu. Ako dvije trećine senatora, ili 67 od 100, bude glasalo da je kriv za optužbe, Trump će biti smijenjen s dužnosti.

Međutim, mogućnost za to je mala. Republikanci imaju 53 od 100 mjesta u Senatu, što znači da bi skoro 20 njihovih članova moralo preći stranačku liniju i glasati za smjenu republikanskog predsjednika.

Da li je suđenje o opozivu ikada prije bilo u održano u Senatu?

Da. Demokrata Andrew Johnson prvi je predsjednik koji se suočio sa suđenjem o opozivu u Senatu. Johnsona, koji je preuzeo vlast nakon što je ubijen Abraham Lincoln, 1868. godine Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca optužio je za nelegalno otpuštanje ratnog sekretara Johna Stantona.

Međutim, Senatu je nedostajao jedan glas da Johnsona smijene sa pozicije. Ipak, Johnson nije dobio podršku svoje stranke da se kandiduje na izborima 1868. godine.

Demokratu Billa Clintona Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca optužio je 1998. da je lagao pod zakletvom i opstruisao pravdu u vezi sa seksualnim odnosom koji je imao sa stažistkinjom. Ipak, Senat pod kontrolom demokrata nije glasao za njegov opoziv.

Richard Nixon podnio je ostavku prije nego što je uopšte došlo do glasanja o opozivu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG