Dostupni linkovi

Tači poziva na nezavisnost suda, Kurti na čelu Vlade do izbora


Aljbin Kurti i Hašim Tači
Aljbin Kurti i Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) pozvao je 15. maja političke partije, civilno društvo i međunarodnu zajednicu da ne prave pritisak na Ustavni sud Kosova koji odlučuje o formiranju nove vlade.

S druge strane, premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) najavio je da će njegova vlada nastaviti da radi sve do novih izbora.

Dok Tači poručuje da u vreme pandemije nikako ne treba demonstrirati zbog političke situacije u zemlji, jedan broj građana je na glavnom trgu u Prištini već probao kako bi izgledali protesti u vreme pandemije.

Ustavni sud Kosova bi do 29. maja trebalo da odluči da li je Tačijev dekret o određivanju novog mandatara vlade, Avdulaha Hotija iz drugoplasirane partije, Demokratskog saveza Kosova (DSK), ustavan ili ne. Do tada traje suspenzija dekreta. Ustavni sud odlučuje na zahtev poslanika Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje.

Tači je u petak na konferenciji za novinare poručio da niko ne može da blokira državu i državne institucije.

„Niko nema pravo da uzurpira ni jednu kancelariju institucija, a posebno nakon odluke Skupštine Kosova (o izglasavanju nepoverenja vladi op.a.)“, kazao je Tači.

„Ja ne želim da prejudiciram kakva će biti odluka Ustavnog suda, ali verujem u političku kulturu kosovskih lidera da će tu odluku Ustavnog suda poštovati. Takođe je veoma važno da ne bude pritisaka, prejudiciranja, pretnji, a ni u kom slučaju u vreme pandemije demonstracija, što je u suprotnosti sa savetima i standardima Nacionalnog instituta za javno zdravlje“, dodao je.

Nije govorio o tome ko konkretno pravi pritisak na sud.

Premijer Kosova na dužnosti izjavio je u petak na konferenciji za novinare da Ustavni sud ima i ranije presude po sličnom pitanju, aludirajući na onu iz 2014. godine, a na osnovu koje kandidat za premijera treba da bude nominiran od političke partije ili koalicije koja ima najviše mesta u Skupštini. U aktuelnoj situaciji to je pokret Samoopredeljenje.

Ustavni sud Kosova: Mandatar iz partije ili koalicije sa najviše mesta

"Ne verujem da će se Ustavni sud surpostaviti samom sebi i ne verujem da će dopustiti da predsednikovi dekreti budu autori pisanja Ustava. Predsednik treba da poštuje Ustav, ne može da ga piše, a Ustavni sud interpretira Ustav. Stvari su jasne ali naravno da postoje različiti interesi koji pokušavaju da ih zamagle", kazao je Kurti.

Po njegovim rečima, predsednik (Tači) nije zadovoljan predsedničkim ovlašćenjima, te ga je iz tog razloga pozvao da napusti mesto predsednika i pridruži se predizbornoj kampanji.

Kako se Kosovo našlo u krizi

Skupština Kosova izglasala je nepoverenje Kurtijevoj vladi 25. marta na zahtev koalicionog partnera, DSK, usled nesuglasica pre svega o merama tokom pandemije. Tači je nakon toga u nekoliko navrata od pokreta Samoopredeljenje, kao pobednika na izborima 6. oktobra, tražio ime novog mandatara, na šta Samoopredeljenje nije odgovorilo konkretnim imenom. Ustav Kosova inače ne predviđa rok u kojem prvoplasirana partija treba da odgovori predsedniku na zahtev o mandataru.

Tači je potom, nakon konsultacija sa svim partijama i izjašnjavanja većine da, zbog pandemije, nije vreme za nove izbore već za formiranje nove vlade, uz saglasnost sa DSK odredio Avdulaha Hotija iz te partije za mandatara nove vlade.

Kurti i njegov pokret reagovali su navodeći da Ustav Kosova predviđa da se nakon uspešnog raspuštanja Skupštine mogu jedino raspisati novi izbori, te da je neustavno da vladu formira neko ko nije iz pobedničke partije. Oni su naveli i da ni jednom nisu odbili da predlože ime mandatara. Po donošenju dekreta o novom mandataru, poslanici Samoopredelja su se obratili Ustavnom sudu.

Premijer na dužnosti Aljbin Kurti je na zasedanju vlade ove nedelje povodom 100 dana od njenog formiranja rekao da su novi izbori jedini put napred i da će njegova vlada biti na dužnosti sve do tada.

„Istina je da je vlada srušena, ali je isto tako istina da se narod uzdigao“, kazao je Kurti.

Ranije je izjavio da u slučaju formiranja nove vlade niko neće moći da spreči narod da protestuje. Kurti je dodao da, kao vlada, ne ohrabruju okupljanja, ali je pozvao građane da budu aktivni uz poštovanje mera nadležnih institucija.

DSK je inače nedugo nakon dobijanja mandata za formiranje vlade postigao sporazum o zajedničkoj vladi sa sa Alijansom za budućnost Kosova takođe bivšeg premijera Ramuša Haradinaja (Ramush), Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja (Limaj), Srpskom listom i ostalim partijama iz redova manjinskih zajednica.

Kosovo se po prvi put suočava sa ovakvom situacijom, budući da su nakon svakog uspešnog izglasavanja nepoverenja vladi usledili novi izbori.

Proba protesta

U međuvremenu, oko 500 aktivista Fejsbuk grupe „Me kryeministrin“ (Uz premijera), među kojima i aktivisti Samoopredeljenja, 12. maja su u centru Prištine testirali kako bi izgledali protesti u vreme pandemije, uz poštovanje dozvoljene distance. Najavili su da će održati slično okupljanje sa 1.500 ljudi, a sve zbog, kako su rekli, "zahteva i zabrinutosti građana da se protesti ne mogu održati usled ograničenja zbog pandemije".

Policija Kosova je saopštila da, uzimajući u obzir mere na Kosovu uoči pandemije, organizatori javnih okupljanja moraju da uzmu u obzir poštovanje fizičke distance od dva metara, kao i pravo na izlazak od sat ipo vremena dva puta dnevno, koje je određeno na osnovu pretposlednjeg ličnog broja.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja (Xhelal Svecla), inače iz pokreta Samoopredeljenje, izjavio je za kosovske medije da ima informacije da su svi oni koji su učestvovali na probi protesta ispoštovali mere državnih institucija.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG