Dostupni linkovi

Ustavni sud suspendovao Tačijev dekret, za sada bez glasanja o novoj Vladi


Predsednik Kosova Hašim Taći i premijer na dužnosti Aljbin Kurti.
Predsednik Kosova Hašim Taći i premijer na dužnosti Aljbin Kurti.

Ustavni sud Kosova suspendovao je primenu dekreta predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) o određivanju Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) za mandatara nove vlade, do 29. maja.

Sud je doneo odluku o privremenoj meri na zahtev poslanika pokreta Samoopredeljenje aktuelnog premijera na dužnosti Aljbina Kurtija (Albin) a koji su se sudu obratili i zahtevom o proceni ustavnosti Tačijevog dekreta.

Ovim dekretom od 30. aprila predsednik Kosova zahtevao je od Hotija da u roku od 15 dana predstavi Skupštini Kosova predlog za sastav nove vlade, dok je zahtev DSK bio da se novi premijerski kabinet izglasa u subotu 2. maja.

Nakon odluke o privremenoj meri Ustavnog suda, to nije moguće. Naime, Sud je ovim suspendovao predsednički dekret do 29. maja, što znači da Skupština Kosova neće moći da glasa o novoj vladi za sada.

Tači je na Tviteru objavio da poštuje odluku suda i pozvao sve institucije i političke partije da urade isto.

Vlada Kosova na dužnosti pohvalila je odluku Ustavnog suda, saopšteno je iz Vlade. Dodaje se da je privremena mera u javnom interesu i da takođe služi administraciji pravde. Ističe se da je važno imati na umu da ova suspenzija ne prejudicira konačnu odluku suda i s toga nema mesta entuzijazmu.

I Demokratski savez Kosova, koji teži da formira novu vladu, saopštio je da će u potpunosti poštovati odluku Ustavnog suda. Iz te partije su dodali da ostaju posvećeni da, u skladu sa ustavnom normom, formiraju novu vladu i da su za to obezbedili neophodnu parlamentarnu većinu.

Ono što se očekuje sada je odluka suda po pitanju ustavnosti Tačijevog dekreta. Ustavni sud je ranije u petak, 1. maja, saopštio da ostaje posvećen tome da u skladu sa svojim odgovornostima i ustavnom funkcijom, ovaj predmet tretira kao urgentan i prioritetan.

Zašto Samoopredeljenje optužuje Tačija za kršenje Ustava?

Pokret Samoopredeljenje smatra da je Tači određivanjem mandata iz drugoplarisane partije, Demokratskog saveza Kosova, prekršio Ustav.

U toj partiji su uvereni da bi se nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja Vladi treba održati novi izbori, u ovom slučaju nakon pandemije.

Svaka druga opcija formiranja vlade koja isključuje Samoopredeljenje kao pobedničku partiju na izborima 6. oktobra 2019. je kršenje Ustava, smatra Aljbin Kurti.

Tači je izjavio međutim da je njegova obaveza da osigura funkcionisanje centralnih institucija i u teškim okolnostima usled pandemije bolesti COVID-19, proglašene od strane Svetske zdravstvene organizacije 11. marta 2020.

Kako je pala Kurtijeva Vlada?

Vlada Aljbina Kurtija srušena je 25. marta na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova zbog nesuglasica.

Odnosi među njima su posebno pogoršeni kada je Kurti smenio ministra DSK-a Agima Veljiua (Veliu) jer je podržao predlog predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, čime se Kurti protivi smatrajući da njegova vlada drži situaciju pod kontrolom.

Demokratski savez Kosova, koju vodi nekadašnji kosovski premijer Isa Mustafa, sada teži da formira novu vladu sa Alijansom za budućnost Kosova takođe bivšeg premijera Ramuša Haradinaja (Ramush), Inicijativom za Kosovo Fatmira Ljimaja (Limaj), Srpskom listom i ostalim partijama iz redova manjinskih zajednica.

Mustafa i Haradinaj postigli sporazum o novoj Vladi Kosova

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG